Logo Edel Serie

Waldorp 168

Waldorp heeft in de jaren dertig en veertig een aantal radiotoestellen geproduceerd die zich vooral onderscheiden door hun vaak eigenzinnige ontwerp. In veel gevallen werd het binnenwerk - het eigenlijke radiotoestel - onder licentie van Philips betrokken en ontwierp en maakte Waldorp alleen de kast.

In mijn collectie bevinden zich de Waldorp 168, de Waldorp 48Z “Melodiosa”, de Fridor 513 en de Waldorp 46A. Hierna wordt de Waldorp 168 beschreven. Het toestel is van 1940. Het is een zeer herkenbaar model: aan de voorkant bevindt zich een wereldkaart met aan de onderkant hiervan een filmstrook welke de tijdzones weergeeft. Deze filmstrook wordt door een uurwerkje aangedreven.  Zo kon je zien dat wanneer het in Nederland 12 uur, het in Batavia 7 uur was.

Het was een toestel uit de z.g.n. “ Edelserie” van Waldorp. Het chassis voor de 168 is gelijk aan de Siera S144A. Op het chassis de Philips licentienummers A 25774 en B 25774. Normaal werd van de beide licentieplaatjes er een op de kast en een op het chassis geplaatst

Het toestel is voorzien van Lange-, midden-, en korte golf.

De buizenbezetting bestaat uit een ECH 3 die dient als oscillator/mengtrap, een EF 9 is de middenfrequent versterker, een EBL 1 is detector en en laagfrequent eindversterker. De AZ 1 is de gelijkrichter en een EM 4 is de afstemindicator. Door middel van een spaarschakelaar - die een weerstand in de hoogspanningsvoeding plaatste en de schaalverlichting uitschakelde - kon het stroomverbruik van 50 naar 30 Watt teruggebracht worden. Ging uiteraard ten koste van het volume.

Hoewel een laagfrequent voorversterker ontbreekt is het uitgangsvolume toch groot genoeg. De ingangskring is als bandfilter uitgevoerd om de gevoeligheid voor spiegelfrequenties - t.g.v. de lage m.f. van 128 kHz - te compenseren.

Deze radio is een combinatie van twee toestellen waarvan de beste delen zijn samengevoegd tot één apparaat. Het eerste exemplaar, in 2003 aangetroffen op een rommelmarkt, miste de stationsnamenschaal, de klok met toebehoren, de uitgangstrafo. De lak van de kast was slecht. Kortom, een slooptoestel. Toevallig kon ik een jaar later een tweede exemplaar verwerven: met klok en goede stationsnamenschaal, alleen de kast viel zowat uit elkaar door houtworm. De beste onderdelen van beide exemplaren zijn gecombineerd op het chassis - chassis 1 -van het eerste exemplaar. (Van het tweede exemplaar - chassis 2- waren het typenummer en de licentielabels niet meet aanwezig).

De documentatie van de Waldorp in moeilijk leesbaar. Ik heb ontdekt dat het schema - niet het chassis - van de Philips 717A gelijk is aan dat van de Waldorp 168. Dat is dan ook bij de documentatie gevoegd. Op sommige plaatsen verschillen de componentnummers (R2 bij Waldorp is R 25 bij Philips - waarde is gelijk).

De documentatie zit in de bibliotheek:  Waldorp 168 doc + vervangend schema

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Logo boertje

Reparaties

Reparaties Inwendig 2004

 • Algehele reiniging en smering van contacten en schakelaars.
 • De klok en alles wat daarbij hoort is mechanisch compleet. Helaas heeft de spoel van de klok zeer weinig weerstand en kan als defect worden beschouwd. Oorzaak (nog) niet verder onderzocht.
 • De originele uitgangstrafo op chassis 1 was defect – primaire onderbroken. Op chassis 2 zat i.p.v. het origineel een “ Starline” trafo 7000 Ohm naar 3 Ohm, één wikkeling. Voor de EBL 1 een goede aanpassing. De originele uitgangstrafo heeft twee gescheiden secundaire wikkelingen: een voor de luidspreker en een voor de tegenkoppeling annex toonregeling. Door nu de secundaire wikkeling van de Starline behalve aan de luidspreker ook aan de luidsprekerwikkeling van de andere uitgangstrafo te verbinden blijft de tegenkoppeling/toonregeling in stand. Het klinkt in ieder geval bevredigend. Het is niet duidelijk geworden wat de oorzaak is van het defect raken is van de uitgangstrafo’s. 
 • Elco’s van chassis 1 zijn onbruikbaar, die van chassis 2 geregenereerd. Zou eigelijk vervangen moeten worden door nieuwe in de bestaande behuizing.
 • Chassis 2: Alle teer condensatoren zijn slecht. Die van chassis 1 bruikbaar: 1 tot 5 MOhm of beter. Door het ontbreken van een l.f. voorversterker met zijn anodespanning zijn er geen lekproblemen m.b.t. de koppelcondensator..Kennelijk is de voorgeschiedenis van een toestel belangrijk voor de conditie van de condensatoren: hoe droger hoe beter.
 • R2 defect net als R4. Vervangen. C 42 ook vervangen.
 • Volumeregelaar van chassis 1 vervangen door die van chassis 2.
 • Primaire circuit op isolatieweerstand getest. Bedrading op isolatieweerstand getest met externe voeding.
 • Daarna werkte het toestel weer, en de de schaal bleek later ook nog te kloppen zodat aan het “spoelenspul” niets hoefde te gebeuren.

Reparaties Uitwendig 2004

 • De kast kaal gemaakt op de uitstekende voorkant na (i.v.m. kleurverloop) en de zijvlakken naast de schaal.
 • Zij kanten 4 x gelakt met “CePe Antiekbeits” Noten donker 75 op waterbasis. 4 x overgelakt met “Glitsa parketlak”  Acryl Transparant Glans met PU. Dit verdraagt elkaar slecht: de Notenbeits lost op en geeft vlekken, tenzij zeer snel opgebracht. Tussendoor goed laten drogen. Na laatste behandeling goed polijsten met Commandant 3 en 4 en afgewerkt met Pledge.
 • Voorzijde 4 x gelakt met “Rambo Interieurlak Transparant”  Acryl warm walnoot 772 en afgewerkt met 4 lagen Glitsa als voornoemd. Na 4 dagen drogen/uitharden  – langer is beter  zie de 48Z – polijsten als boven.
 • Schaal en ornamenten gereinigd.

Toestand na restauratie

 • Status 2004: Speelt weer uitstekend. Nog te doen: originele uitgangstrafo plaatsen en het spoeltje van de klok vervangen/repareren.
 • Status 2020: Heeft regelmatig probleemloos gespeeld. Er schuilt een zeker risico. In het ongewijzigd handhaven van de elco’s in de voeding. Ook sommige teer C’s zouden weer eens kritisch bekeken en eventueel vervangen moeten worden.

Achterkant

Typenummer en licentielabels

Detail overbrenging klok

Detail film klok

 

 

 

Stationsnamenschaal

Chassis bovenkant

chassis onderkant

De vervangende uitgangstrafo

Achterkant open

Aansluitlippen klok

Detail elco. Werkt nog wel, zie tekst

Karakteristieken

Merk:Waldorp
Type:168
Serienummer:7875 Licentielabels A25774 en B 25774
Bouwjaar:1940
Frequentiebereiken:LG/MG/KG
Middenfrequentie:128 kHz
Buizenbezetting:ECH 3/ EF 9/ EBL 1/ AZ 1/ EM 4
Schaalverlichting:4 x 6,3 V 0,3 A
Bediening:"Draaiknoppen. Links opzij: toonregeling. Links voor: Netschakelaar/volume. Rechts voor: Afstemming. Rechts opzij: Golfbereikschakelaar
Spaarschakelaar: Links opzij"
Voedingsspanning:110/ 127/ 220/ 245 Volt wisselspanning. 50 Watt (32 Watt met spaarschakeling)
Antenne:extern
Externe Aansluitingen:Antenne en externe L.S. (5 Ohm)
Maten (H x B x D):39 x 66 x 31
Gewicht:circa 11 kg
Kast:Hout. Donkerbruin gelakt
Bijzonderheden:Techniek: standaard. Bijzonderheid: Wereldkaart met tijdzones en klok
Typenummers componenten:Uitgangstrafo A1.080.19.5V 130
Collectienummer:
status:
78
In de collectie