Vidor 393

Thomas Noah Cole verkoopt in 1928 zijn bedrijf “Lissen Ltd” aan concurrent “ Ever Ready”, een producent van batterijen. Lissen maakte eveneens batterijen, maar ook radio onderdelen zoals lampen, spoelen, condensatoren en kasten en zelfs complete bouwpakketten.

Bedongen werd dat hij tot 1938 geen concurrerend bedrijf mocht leiden. Daar krijgt hij spijt van en in 1934 neemt hij de in problemen verkerende “Burndept Radio Company” over en richt een nieuwe batterijfabriek op met de naam “Vidor.” Dat leidt tot gerechtelijke procedures en uiteindelijk tot een schikking met “Ever Ready.” 

Het feit dat de Vidor batterijen populair zijn bij de radiohandel, mede dankzij een korting van 25% en zeer concurrerende prijzen, dit maakt de relatie er niet beter op. 

He bedrijf heeft tussen 1934 en eind jaren vijftig een groot aantal modellen radio’s en enkele typen televisietoestellen geproduceerd. Het is vooral bekend om zijn draagbare radio’s. Het feit dat Vidor ook batterijen maakt zal hieraan niet vreemd zijn. Het hier beschreven model is echter uitsluitend geschikt voor netvoeding. Het is dus eigenlijk geen “draagbare” maar meer een “verplaatsbare” radio.

Dit type is voorzien van Lange-, midden en korte golf. De schakeling is vrij standaard. De buizenbezetting is als volgt: de 6BE6 is de oscillator/mengtrap, de 6BA6 de middenfrequent versterker, de 6AT6 de detector/l.f. voorversterker, de 6AM5 de eindtrap. In de voeding zit een 6X5GT. Europese equivalenten voor deze buizen zijn resp. EK 90, EF 93, EBC91 en EL 91 en EZ 35.

De bediening vindt plaats met drie draaiknoppen aan de bovenkant: Golfbereik, Afstemming en Volume. De netschakelaar is een drukknop die uitschakelt als het deksel wordt gesloten.

De eerste afgestemde h.f. kring, de antennekring, is uitgevoerd als raamantenne, verborgen in de voering van de binnenkant van de achterwand. Dit werkt voor Lange-en middengolf redelijk goed, voor de korte golf niet: daarvoor moet een draad aan de sluitschroef van de achterwand aangesloten worden. Er lijkt, vergeleken met het schema, iets vreemds met dit toestel, want er komen maar drie draden uit de achterwand (4, 5 en 6) volgens het schema.

Het toestel is afkomstig van het Waterlooplein in Amsterdam. Sinds 1998 in de collectie heeft het een aantal jaren een onopvallend bestaan geleid, afgezien van enkele houtwormcontroles. Pas in 2013 onder handen genomen. Het schema is pas veel later verkregen. Dat vindt je samen met de beknopte beschrijving  hier

Reparaties

Reparaties Inwendig , mei 2013

 • Uitgebouwd en uitgestoft.
 • Elco’s geformeerd en orde bevonden
 • Koppel C gecontroleerd, is 2 MOhm, 0,1 uF 250 V mee in serie gezet.
 • Defect schaallampje vervangen door 6V 0,45A
 • De gelijkrichtbuis heeft sluiting tussen kathode en gloeidraad. Niet te repareren, niet op voorraad en vervangen door twee diodes en de netspanning kiezer op 245 Volt gezet te hoge voedingsspanning te compenseren (is 260 V i.p.v. 225 V)
 • Andere buizen niet getest om fixatie met elastiekje niet te verbreken.
 • Van de golfbereikschakelaar is het eerste dek gebroken – waarschijnlijk omdat de draden naar de antennekring hierop kracht uitoefenen als de achterwand wordt afgenomen. Gerepareerd met secondelijm en steunbruggetje met lucifershoutje. (trekontlasting)
 • Toestel afgeregeld volgens het schema. (niet de m.f. versterker, deze klinkt goed en de kernen zitten vast – dus afgebleven.)
 • Veel storing op de LG blijkt via het net binnen te komen. Daarom met 2 C’s van 0,1 uF aan de secundaire zijde van de voedingstrafo een netfilter gemaakt. Geeft het gewenste resultaat, maar is dus niet origineel.
 • Parallel aan de MG ingangskring een trimmer (30 pf) en een C (30pf) toegevoegd om de gevoeligheid te verbeteren. Geeft iets resultaat vooral aan de hoge zijde van de band rond 1500 kHz
 • 2020: nieuwe 6X5GT ingezet i.p.v. de beide diodes. Toestel op 245 V laten staan i.v.m. verhoogde netspanning.

Reparaties Uitwendig, mei 2013

 • Kast gereinigd met Pledge. Kunststof schaalafdekking gereinigd met Brasso koperpoets. Beschadigingen aan de kast zijn niet weg te poetsen. Draagriem vastgezet.

Toestand na reparaties

 • Status mei 2013: Speelt weer redelijk tot goed. Ingangskringen nog eens goed in kaart brengen bij volgende grote onderhoudsbeurt. Houtworm is echt dood.

Front

Componenten op voorkant chassis

Chassis.Rode, zwarte en groene draad naar antenne

Stationsnamenschaal

Documentatie in de kast

Achterkant open

Houtwormgaatjes of kunststofworm?

logo op voorkant kast

Karakteristieken

Merk:VIDOR
Type:393
Serienummer:1952
Bouwjaar:1950
Frequentiebereiken:LG/ MG/ KG
Middenfrequentie:475 kHz
Buizenbezetting:6BE6/ 6BA6/ 6AT6/ 6AM5/ 6X5GT
Schaalverlichting:1 x 6,3V 0,45A
Bediening:Draaiknoppen aan voorzijde, v.l.n.r. Golfbereik, Afstemming, Volume. Netschakelaar is drukknop welke uitschakelt als het deksel gesloten wordt.
Voedingsspanning:200-210/ 220-230/ 240-250 Volt wisselspanning
Antenne:Intern: raamantenne in achterwand
Externe Aansluitingen:Geen (de knop van de achterwand - zie beschrijving)
Maten (H x B x D):30 x 28 x 20 cm
Gewicht:circa 3 kg
Kast:Hout bekleed met groene kunststof. Witte kunstoog kader om bedieningspaneel en luidspreker
Bijzonderheden:Ziet er uit als draagbare ontvanger maar is het niet. Alleen netvoeding
Typenummers componenten:
Collectienummer:
status:
45
In de collectie