Tesla was een Tsjechisch bedrijf dat behalve radio’s ook tal van andere elektronische producten maakte. In feite had het bedrijf tot 1989 het staatsmonopolie op de fabricage van deze producten. Na de val van het communistische systeem in 1989 verdween het bedrijf van het toneel.

In 1921 werd de voorganger van Tesla opgericht onder de naam "Elektra". Het bedrijf was o.a. actief voor de radio-omroep. In 1932 werd “Elektra” onderdeel van Philips. In 1947 kwam in het inmiddels communistische Tsjecho-Slowakijke een proces van nationalisering op gang en werd “Elektra” overgenomen door en voortgezet onder de naam “Tesla”, net als ook “Radiotechna” en “Telegrafia”, twee andere Tsjechische producenten. De Tesla organisatie is vernoemd naar Nicolai Tesla, geboren in 1856 in Kroatië, een van de aartsvaders van de radio.

In 1946 begon Philips ook in Tsjechië met het maken van radio's, uitgaande van een in 1939 ontwikkeld systeem, gebaseerd op 4 loctal buizen, het z.g.n. “4 -tubes concept”. In datzelfde jaar werd het bedrijf "Elektra" omgedoopt in "Tesla". De productie van radio’s volgens dit concept werd voortgezet. De Tesla 401U “Accord” , hierna beschreven, is hier een voorbeeld van.

De bekende “Talisman”, (nog te beschrijven op een ander moment) is een ander Tesla product, oorspronkelijk ontworpen door “Telegrafica”

De 401U werd geproduceerd in de periode 1950 - 1952. Er zijn verschillende versies van zoals de U-02, U-05, U-07 met o.m. onderling afwijkende kortegolf bereiken.

Dit toestel is voorzien van Lange-, Midden en 2 maal Korte Golf, het tweede Korte Golfbereik bestaat uit de 31 meter omroepband, die gespreid wordt weergegeven.

 

De buizenbezetting bestaat uit 2 maal UCH21, UBL21 en UY1N. De eerste UCH21 doet dienst als oscillator/mengtrap, de tweede is de middenfrequent versterker (heptodedeel) en laagfrequent voorversterker (triodedeel). De UBL 21 is de l.f. eindtrap. Deze buis bevat tevens een tweetal diodes welke voor de signaaldetectie zorgen. De UYN1 is de gelijkrichter.

Het toestel wordt rechtstreeks uit het stroomnet gevoed: het chassis kan dus onder spanning staan! In de anodeleiding van de gelijkrichtbuis is een weerstand van 180 Ohm opgenomen. Deze beperkt in zekere mate de inschakelstroom bij het opladen van de voedingselco. De gloeidraden van de buizen staan in serie geschakeld met de beide schaalverlichtingslampjes en een aantal weerstanden. De spanningscarroussel staat ingesteld op 240 Volt.

Er is iets wat niet klopt aan dit exemplaar: de achterwand is die van de Tesla “Rytmus”. Hij past perfect, hoewel het uiterlijk van de “Akkord” en de “Rytmus” sterk verschillen.....

Deze radio behoort niet tot mijn collectie. Hij is van een vriend en hier gekomen voor een “fotoshoot” t.b.v. mijn website en wat klein onderhoud. Dat laatste heeft vaak de neiging heeft wat uit de hand te lopen, zeker bij toestellen van 70 jaar oud, en dat was ook hier het geval.

Het toestel is niet compleet gereviseerd. Zo zijn de meeste condensatoren slecht en zouden voor een optimaal resultaat vervangen moeten worden. De radio heeft echter voornamelijk een decoratieve functie en is niet bedoeld voor dagelijks gebruik.

Omdat het wel veilig moet kunnen worden gebruikt is alleen een drietal kritische condensatoren vervangen. De rest valt min of meer onder normaal onderhoud. Zie verder hierna. Zie ook het schema .

Reparaties

Reparaties Inwendig 2021

 • Toestel uitgekast en schoongemaakt.
 • Het primaire stroomcircuit was onderbroken. Dit lag niet aan het recent vervangen van het netsnoer door de eigenaar maar had dieper liggende oorzaken. Zo maakte een van de schaalverlichtingslampjes geen contact en die lampjes dienen tevens als zekering.
 • Ook de netschakelaar en de spanningscarroussel maakten slecht contact. Deze gereinigd en één helft van de netschakelaar overbrugd, omdat deze niet te verbeteren was.
 • De volumeregelaar/netschakelaar is kennelijk ooit vervangen en bij het solderen hieraan is waarschijnlijk vloeimiddel – S39 – gebruikt. Schoongemaakt en aansluitingen opnieuw gesoldeerd.
 • Overgangsweerstand in de primaire van de uitgangstrafo. Hersteld volgens de “Hoogspannings reparatiemethode”.
 • Om een aantal spanning voerende draden was de isolatie verdwenen. Hersteld met gebruik van isolatiekous.
 • De elco’s van de voeding ter controle geformeerd. Deze in orde bevonden – capaciteit circa 30 uF.
 • De papierelco C31 (afvlakking negatieve roosterspanning) is geheel verdroogd. Deze overbrugd met een nieuw exemplaar.
 • Diverse weerstanden ter controle gemeten. Geen reden voor vervanging.
 • Veel condensatoren: zijn slecht: de kritische exemplaren hebben een lekweerstand circa 1 MOhm (600 V testspanning). Vervangen zijn de ratelC C41 (20.000 pf) en de koppelC C36 (10.000 pf).
 • De “Boucherot C” C38 (5000 pf) meet 10 MOhm en zit op een moeilijke plek. Daarom een nieuwe C (20.000 pf) mee in serie gezet.
 • Buizen getest: De beide UCH 21 zijn van het merk “Tesla”, de UY1N en de UBL21 van het merk “Telam” en lijken origineel. De beide UCH 21’s zijn “iets minder”, de UY1N lijkt als nieuw, maar de UBL21 is duidelijk versleten.
 • Toestel (voorzichtig) op spanning gezet, het werkt. De schaal klopt nog en de m.f. is nog goed afgestemd.

 

Reparaties uitwendig 2021

 • Het toestel is als pronkstuk bedoeld, daarom de kast eens extra opgepoetst.

 

Toestand na Reparaties

 • Status 2021: Kan weer veilig worden gebruikt, hetgeen geen garantie is dat er geen defecten kunnen optreden. Bij decoratief gebruik kan de oude (originele) UBL 21 blijven zitten.
 • Met een nieuwe UBL 21 geeft het toestel best een aardig geluid bij ontvangst van een wat sterkere zender.

Achterkant open

Chassis bovenkant

Achterkant met verkeerd achterschot!

Schuin opzij

Stationsnamenschaal

chassis achterzijde

chassis onderkant

Chassis voorzijde

knoppen Afstemming en Golfbereik. Jammer dat iemand de bereiken in de kast heeft gekrast...

Karakteristieken

Merk:TESLA
Type:401U "Accord"
Serienummer:116210 chassisnummer 140356
Bouwjaar:1950/1952
Frequentiebereiken:LG/ MG/ KG 1 (16 - 51m)/ KG2 (31 m)
Middenfrequentie:452 kHz
Buizenbezetting:UCH21/ UCH21/ UBL21/ UY1N
Schaalverlichting:2 X 6,3 V 0,3 A
Bediening:Draaiknoppen:
links: Netschakelaar/ Volume
rechts: Afstemming en Golfbereikschakelaar
Voedingsspanning:120/ 150/ 220/ 240 V Gelijk- en wisselspanning 52 W
Let op: chassis staat onder netspanning!.
Antenne:extern
Externe Aansluitingen:Antenne en externe L.S. ( 5 Ohm)
Maten (H x B x D):27 x 39 x 15 cm
Gewicht:circa 5 kg
Kast:bruin gevlamd bakeliet
Bijzonderheden:Tsjechisch U-toestel vlgs het zgn “4 tubes concept”
Typenummers componenten:n.v.t.
Collectienummer:
status:
Geen onderdeel van de collectie