Tesla 308U

Tesla 308U ongerestaureerd

Het merk Tesla is ontstaan in augustus 1946 toen het communistische bewind in Tsjechoslowakije besloot een aantal radiofabrieken, waaronder de Philips fabrieken in Praag, te nationaliseren. Hiertoe werd de nieuwe "nationale onderneming" Tesla opgericht. De produktie van radio's werd voortgezet, zeker in het begin met gebruikmaking van nog aanwezige Philips technologie. Tesla maakte behalve radio’s ook tal van andere elektronische producten. In feite had het bedrijf tot 1989 het staatsmonopolie op de fabricage van deze producten. Na de val van het communistische systeem in 1989 verdween het bedrijf van het toneel.

De voorlopers van de 308U waren de typen 305U uit 1949 en het type 306U uit 1951. Die hadden een wat andere vormgeving dan de iconische 308U.  In totaal zijn tussen 1953 en 1958 circa een miljoen Tesla Talisman radio's geproduceerd. De types 309U en 310U zijn export varianten van de 308U. 

Het aparte model en de compacte bouw maken de radio tot een geliefd verzamelobject. De kleur van het toestel is donker bruinrood, dat mooi contrasteert met de crèmewitte knoppen; de afstemschaal is uitgevoerd in twee kleuren. De knoppen zijn van crèmekleurig ureumformaldehyde met een donkerbruine bakelieten kern.

Technisch zijn de toestellen gebaseerd op het “European Four tube system”, met 4 buizen, een (veelgebruikt) ontwerp van Philips uit 1941. 

Het toestel is voorzien van Lange-, Midden en Korte Golf.

De buizenbezetting bestaat uit 2 maal UCH21, UBL21 en UY1N.  De eerste UCH21 doet dienst als oscillator/mengtrap, de tweede is de middenfrequent versterker (heptodedeel) en laagfrequent voorversterker (triodedeel). De UBL 21 is de l.f. eindtrap. Deze buis bevat tevens een tweetal diodes welke voor de signaaldetectie zorgen. De UY 1N is de gelijkrichter. Een afstemindicator is niet aanwezig.

De  308 U heeft geen voedingstrafo, het chassis is rechtstreeks met het stroomnet verbonden, een echte “U” radio dus, geschikt voor gelijk- en wisselspanning. Vervang de knoppen dus niet door metalen exemplaren…De servicedocumentatie vind je hier  (tekst is Tsjechisch!)

De ontvangstkwaliteit kan ik niet beoordelen: het toestel moet nog opgeknapt worden. Het is afkomstig van een NVHR Beurs en aangekocht in 2010. De toestand waarin het verkeert kan als volgt worden samengevat:

Uitwendig: Wat vervuild maar compleet

Inwendig: Compleet, niet getest, visueel in orde maar vuil en wat stoffig. Golfbereikschakelaar zit vast. Werking niet getest.

Gezocht, want niet zelf te produceren onderdelen: geen

Reparaties

Reparaties: 

  • Nog geen reparaties aan verricht 

Achterkant

Schuin van boven, ongerestaureerd

Stationsnamenschaal ongerestaureerd

Typeplaatje

Achterkant open ongerestaureerd

Buizenbezetting

Karakteristieken

Merk:TESLA
Type:308U
Serienummer:1629463
Bouwjaar:1953
Frequentiebereiken:LG/ MG/ KG
Middenfrequentie:452 kHz
Buizenbezetting:UCH21/ UCH21/ UBL21/ UY1N
Schaalverlichting:2 x 6,3 Volt 0,3 A
Bediening:UCH21/ UCH21/ UBL21/ UY1N
Voedingsspanning:110/ 220 Volt wissel- en gelijkspanning. U-toestel. Let op: chassis staat onder netspanning! Verbruik: 48 Watt
Antenne:Extern
Externe Aansluitingen:Antenne
Maten (H x B x D):19 x 32 x 15 cm
Gewicht:ca 3 kg
Kast:“Phenoplast”, (bakeliet) roodbruin gekleurd
Bijzonderheden:Iconisch Tsjechisch model, technisch opgezet vlgs "European 4-tube concept"
Typenummers componenten:Luidspreker: perm. dynamisch type
Collectienummer:
status:
145
In de collectie