Telefunken heeft veel radio’s geproduceerd, en veel van die toestellen kregen een aan muziek gelieerde naam, die vaak in een hele serie werd aangehouden. Een van deze series is de “Gavotte” serie. Een Gavotte is een historische Franse dans in tweedelige maatsoort met opmaat. De Gavotte leeft nog steeds in geheel Frankrijk voort als volksdans.

De serie bestaat onder meer uit de Gavotte 6, 7, 8 en 9, uit resp. 1955, 1956, 1957 en 1958. Latere toestellen uit deze serie kregen hogere nummers, zo zijn er bijvoorbeeld de Gavotte 1063 en 1153, beiden uit de jaren zestig.

Het hier beschreven toestel is een Gavotte 8, met de toevoeging “Export”. Het verschil met de “gewone” Gavotte 8 is dat deze is voorzien van de Korte golf die pas bij de Gavotte 9 standaard is.

De radio is voorzien van Lange-, Midden- en Korte golf en UKW (FM) van 87,5 - 100 MHz. Dit toestel is voorzien van een prefab-FM afstemeenheid van een type dat in veel toestellen uit die tijd voorkomt. In oudere radio’s werd het FM afstemgedeelte nog met “losse” onderdelen uitgevoerd.

De buizenbezetting is geheel gebruikelijk voor toestellen uit die tijd en bestaat uit de ECC 85 in de FM - afstemeenheid, de ECH 81 is de mengbuis/oscillator voor AM en de eerste middenfrequent versterkertrap voor UKW. De EF 89 is de m.f. versterker voor zowel UKW (2e trap) als AM (1e trap). De EABC 80 is detector en laagfrequent versterker, de EL 84 de eindtrap. Als afstemindicator is een EM 80 toegepast.

De geluidskwaliteit is heel behoorlijk voor dit relatief kleine toestel.

Ik heb het toestel in 2004 in een kringloopwinkel gekocht omdat het er leuk uitzag en bij de rest van de toenmalige collectie paste. Er ontbrak een knop. Op de kast één beschadiging, verder vrijwel gaaf. Serviceluikje was weg, het schema dat aan de binnenkant hoort te zitten ook.

Verder stoffig maar compleet. Bij nadere beschouwing bleek de voedingstrafo niet origineel te zijn. De afstemindicator was - zoals vaak - dood. Het toestel speelde op alle bereiken, zij het wat moeizaam. In 2006 volgde de (eerste) opknapbeurt.

 

Reparaties

Reparaties Inwendig 2006

 • Inspectie binnenkant: in het verleden zijn de voedingstrafo en enkele C’s vervangen.
 • De voedingstrafo blijkt te zijn vervangen door een exemplaar met alleen 220V, daarom de spanningscarroussel uitgeschakeld
 • Buizen op emissie getest, 100%
 • Schakelmechanisme grondig gereinigd met contactspray
 • Schaallampje vervangen.
 • Verstrooischerm opnieuw geplakt.
 • Volumeregelaar vastgezet, was niet correct gemonteerd na het vervangen van de voedingstrafo.
 • Ontkoppelcondensator MF buis vastgesoldeerd, maakte slecht contact.
 • Buisvoeten gereinigd.
 • Min aansluiting van de brugcel vastgesoldeerd, deze was alleen vastgeklemd.
 • Koppel C getest en in orde. (groter dan 10 MOHm). Geen verdere metingen verricht. De “ERO” condensatoren zijn in dit geval kennelijk nog niet zo slecht.
 • Ferrietstaaf en de spoelen daarop vastgezet met bijenwas.

 

Reparaties Uitwendig 2006

 • Algehele in- en uitwendige reiniging.
 • De kast gepolijst met “Ultraglozz” superpolish nadat de bovenzijde eerst 24 uur met Jura V was voorbereid. “Jura V” is een krashersteller en “Ultraglozz” een polijstmiddel.
 • Nieuw serviceluikje gemaakt, het oude was weg.
 • Ontbrekende knop gevonden en gemonteerd.

 

Toestand na Reparaties

 • Status 2006: Speelt weer goed. De Middengolf is voor zwakke zenders naar mijn mening nog vrij ongevoelig. Het uiterlijk is afgezien van een kleine beschadiging op de bovenkant nagenoeg gaaf. Het toestel is zonder meer “salonfahig”. Alleen, als je goed naar de stationsnamenschaal kijkt zit die een beetje raar in het toestel, nog niets aan gedaan.
 • De afstemindicator is nog altijd vrijwel dood (nog te vervangen), de electrostaten zijn matig.

 

 • Status 2019: De netschakelaar werkt ineens niet meer, dat wordt dus uitkasten, en dan meteen eens naar de schaal kijken. Ook een mooi moment om een echt goede foto van het binnenwerk te nemen. Wordt vervolgd….

Achterzijde open

Detail links

Onderkant

Achterzijde

Stationsnamenschaal

Voorzijde schuin van boven

Garantielabel achterzijde

Detail links

Gavotte logo

Karakteristieken

Merk:TELEFUNKEN
Type:GAVOTTE 8 EXPORT
Serienummer:256032
Bouwjaar:1957/ 1958
Frequentiebereiken:LG/ MG/ KG/ en UKW (FM) van 87,5 - 100 MHz
Middenfrequentie:460 khz/ 10,7 MHz
Buizenbezetting:ECC85/ ECH81/ EF89/ EABC80/ EL84/ EM80
Schaalverlichting:1 x 7V 0,3A
Bediening:Draaiknoppen voor Netspanning/ Volume en Afstemming. Druknoppen voor: Pick-up/ LG/ MG/ KG/ UKW. Drukknoppen voor: BASS/SPRACHE/INTIM/JAZZ
Voedingsspanning:110/125/150/220/245V 55W wisselspanning
Antenne:intern (ferrietantenne en UKW dipool) en extern
Externe Aansluitingen:Antenne, Pickup, Bandrecorder en 2e L.S. (5 Ohm)
Maten (H x B x D):31 x 48 x 20 cm
Gewicht:circa 5 kg
Kast:Hout, tweekleuren gelakt en kunststof front
Bijzonderheden:Gescheiden afstemming FM en AM. Fijnregeling op KG (“KG-Lupe”). 2 trappen m.f. voor FM, één voor AM. 3 Luidsprekers, 1 laag/midden en twee electrostaten aan de zijkanten
Typenummers componenten:Luidsprekers; een ovaal type van 15 x 22 cm en twee elektrostaten
Collectienummer:
status:
96
In de collectie