Telefunken 855W "Markstein II"

Telefunken heeft veel radio’s geproduceerd en een ervan is de 855W uit 1938. Het modeljaar 1938/1939 telde een zestal toestellen uiteenlopend van een eenvoudige rechtuit ontvanger tot een absolute top-ontvanger. Een van de toestellen uit deze serie was de 855W “Markstein II”, een middenklasser. De prijzen liepen uiteen van 144 RM tot 594 RM (Reichsmark). Een overzicht:

  • De 813 W: Een teruggekoppelde een-krings rechtuit ontvanger. LG/MG.
  • De 855 W “Markstein II”: Een standaard super. met 6 kringen LG/MG.
  • De 875 WK “Zeesen”: Een super van de dezelfde opzet als de 855 maar dan met bandfilteringang , afstemindicator en LG/MG/KG.
  • De 876 WK: Een super met bandfilteringang, regelbare m.f. bandbreedte en “ Magisches Aug” (afstemindicator) . LG/MG/KG
  • De 898WK: Een “Spitzensuper” met bandfilteringang, 1 trap h.f. versterking, regelbare m.f. bandbreedte, automatische scherpafstemming en “ Magisches Aug” (afstemindicator) . LG/MG/KG
  • De 8001 WK: Nog wat uitgebreider dan de 898 WK met o.a. een balanseindtrap met 2 x AD 1.

Van alle modellen was ook een “WG” uitvoering beschikbaar (W=“Wechselstrom”, G=“Gleichstrom” - een U-uitvoering dus)

De 813 was waarschijnlijk voornamelijk voor binnenlands gebruik bedoeld. De duurdere modellen, vooral die met korte golf waren hoofdzakelijk voor de export bestemd. Het toenmalige regime in Duitsland was er zacht gezegd geen voorstander van dat naar buitenlandse zenders werd geluisterd.

De 855W “Markstein II” is voorzien van Lange- en middengolf. In 1937 werd overigens een vergelijkbaar model, de “Markstein I” geproduceerd.

De buizenbezetting is als volgt: de ACH 1 (triode/hexode) is de oscillator/mengbuis, de AF 3 de middenfrequent versterker, de ABC1 de detector/laagfrequent versterker, de AL 4 de eindtrap en de AZ 1de gelijkrichter.

Het toestel heeft een z.g.n. “lichtnetantenne” waarbij de antenne ingang - via een condensator - kan worden verbonden met het lichtnet. Is met de huidige netvervuiling ondenkbaar. Ook is het zo dat met bovengrondse elektriciteitsnetten hoe dan ook een beter resultaat wordt bereikt dan met ondergrondse. De toonregeling is wat apart: die vindt plaats met een regelbaar spoeltje in de kathodeleiding van de AF 3. Hierbij wordt terugkoppeling gemaakt op de m.f. kring aangesloten op het stuurrooster van deze buis. Het schema staat hier:Telefunken 855W 

De radio is afkomstig van een NVHR beurs en aangeschaft in 2004. Het toestel is compleet op wat lichte beschadigingen van de lak van de kast na. Ziet er gezien de leeftijd eigenlijk nog verrassend goed uit. Ook het inwendige maakt een goede indruk, geen corrosie of vervuiling. Alleen het netsnoer is voor een deel verteerd en maakt sluiting. 

Het is een karakteristiek model, heeft enige uiterlijke gelijkenis met de Körting Novum 40.

Reparaties

Reparaties (situatie november 2020)

  • Tot op heden geen reparaties aan verricht, wel incidentele controles op houtworm en andere incidenten. Luidsprekerspoelen en uitgangstrafo lijken na meting in orde. 
  • Kast voorzichtig gereinigd met “uitklaarpolitier” en lak met “Pledge” geconserveerd. 

Schuin van boven

Achterkant open

Stationsnamenschaal

Achterkant

Chassis

Buizenbezetting

Karakteristieken

Merk:TELEFUNKEN
Type:855W "MARKSTEIN II"
Serienummer:Niet aanwezig
Bouwjaar:1938
Frequentiebereiken:LG/MG
Middenfrequentie:468/473 kHz
Buizenbezetting:ACH1/ AF3/ ABC1/ AL4/ AZ1
Schaalverlichting:1 x 7V 0,2A
Bediening:Draaiknoppen v.l.n.r.: Netschakelaar/volume, Afstemming/ golfbereik LG-MG-TA, Toonregeling
Voedingsspanning:110/ 125/ 150/ 220/ 240 Volt wisselspanning 62 Watt
Antenne:Extern en intern (lichtnetantenne)
Externe Aansluitingen:Antenne, Grammofoon, Externe L.S. Hoogohmig - Let op: Hoogspanning!
Maten (H x B x D):29 x 56 x 32 cm
Gewicht:circa 10 kg
Kast:Hout, lichtbruin gelakt
Bijzonderheden:Standaard super
Typenummers componenten:Uitgangstrafo:Bv676/ BV 7101/22I
Collectienummer:
status:
105
In de collectie