Standard S.D. 200

Standard SD 200

“Standard” is een Belgisch radiomerk, een dochteronderneming van het Amerikaanse bedrijf “Bell Telephone”, en was gevestigd in Antwerpen. Dit internationaal openende bedrijf produceerde behalve communicatie apparatuur ook radio’s. Vóór 1934 werden de toestellen aangeduid met het merk “Bell Telephone”. Vanaf 1934 wordt door Bell voor radiotoestellen de merknaam “Radiobell” gebruikt, hoewel ook na 1934 worden de radio's van “Radiobell” nog wel eens aangeduid als “Bell”. Ook wordt de naam “Standard” of “Standard Bell” gebruikt.

Er werd onder deze merknamen een groot aantal modellen op de markt gebracht waaronder de hier beschreven Standard S.D. 200 uit 1957/1958, het model is ook wel bekend onder de naam “Radiobell 200S” en "Sancy RB 200” uit 1956

Het is een eenvoudig toestel uit het goedkopere segment. De vormgeving is apart en het toestel werd in verschillende kleuren op de markt gebracht.

Het is voorzien van Lange-, Midden- en korte golf.

De buizenbezetting bestaat uit: UCH41/ UF41/ UAF42/ UL41/ UY 41. Het is een zg. U-toestel, geschikt voor gelijk- en wisselspanning. Let op: het chassis is rechtstreeks verbonden met het stroomnet!

De UCH41 is de oscillator/mengtrap, de UF41 is de middenfrequent versterker, de UAF42 is de detector/laagfrequent voorversterker, de UL 41 de eindtrap en de UY 41 de gelijkrichter. Verder is de schakeling standaard. Er zit een luidsprekeruitgang en een grammofoon aansluiting op, als je het schema goed bekijkt zie je dat de pick-up ingang met twee condensatoren “geïsoleerd” van het chassis is, maar de uitgang van de extra luidspreker aan een kant aan aarde ligt, ofwel rechtsreeks aan het net……Het schema vind je hier

Het geluid is dat van een klein radiootje, wat het ook is. Ook geeft de rechtstreekse verbinding met het stroomnet - tegenwoordig een soort elektrisch riool - meer storingen bij de ontvangst, ook op de ingebouwde ferrietantenne.

Ook dit toestelletje komt van een NVHR beurs, in 2009 verkregen. Compleet en gaaf op enkele gebruikssporen na. Later bleek dat naast de druktoetsen twee kleine ornamenten ontbreken.

Reparaties

Reparaties Inwendig 2010

  • Buizen doorgemeten en goed bevonden. Elco getest en toestel aangezet na globaal op fouten te hebben gecontroleerd. Hevig gekraak blijkt te worden veroorzaakt door losse/gebroken aardverbinding van afstemcondensator. Gerepareerd met flexibel draad. 
  • LG en MG opnieuw afgeregeld door vastzetten spoelen op ferrietstaaf en trimmer op afstem C.
  • Koppelcondensator vervangen, was lek. Wima C van 2 Mohm. Overige C’s laten zitten.
  • Schaallampje staat in serie met totale stroomcircuit en brandt erg fel. Parallel hieraan staat een vermoedelijk verlopen NTC weerstand die 5000 Ohm meet. Overbrugd door weerstand van 120 Ohm 4 Watt.
  • Defecte netschakelaar op volumeregelaar niet te repareren zonder de potmeter uit te bouwen. Dit niet gedaan.

Reparaties Uitwendig 2010:

  • Lak gepoetst met “Glanspopote” na plaatselijk bijwerken met staalwol en “Verdeelwater”.  (Verdeelwater is een sterk oplosmiddel voor celluloselak: voorzichtig hiermee) Hard poetsen met Glanspopote lost verweerde laklaag een beetje op. Resultaat zeer goed. Uitklaarpolitoer geeft iets minder sterk resultaat. Resultaat vergelijkbaar en iets beter dan met Polish reviver.

Toestand na Reparaties

  •  Status maart 2010: Elektrisch en uiterlijk weer in orde. Netschakelaar nog te repareren.

Achterkant

Onderkant

Voorkant schuin van boven

Stationsnamenschaal

Spoelenblok

Achterkant open

Buizenbezetting

chassis van boven

Karakteristieken

Merk:STANDARD
Type:SD 200
Serienummer:256010
Bouwjaar:1957/ 1958
Frequentiebereiken:LG/ MG/ KG
Middenfrequentie:452 kHz
Buizenbezetting:UCH41/ UF41/ UAF42/ UL 41/ UY 41
Schaalverlichting:1 x 8009 D/07 (6,3 V 0,25A)
Bediening:Draaiknoppen voor: Netschakelaar/volume en Afstemming.
Druktoetsen voor: LG/ MG/ KG/ PU.
Schuifschakelaar op achterzijde voor “Hoog” en “Laag”
Voedingsspanning:110/ 220 Volt Gelijk- en wisselspanning. Verbruik: ca 35 Watt
Let op: chassis staat onder netspanning!
Antenne:Intern: ferrietantenne en extern
Externe Aansluitingen:Antenne, Pick-up en Externe L.S. (5 Ohm).
Maten (H x B x D):35 x 28 x 20 cm
Gewicht:circa 4 kg
Kast:Hout. Donkerbruin gelakt
Bijzonderheden:Eenvoudige super in houten kast. Hetzelfde model is onder meerdere namen bekend.
Typenummers componenten:
Collectienummer:
status:
142
In de collectie