“Sommerkamp Electronics” was in de jaren zestig en zeventig een bekende naam onder radio amateurs. Het was een importbedrijf, geen productiebedrijf. Behalve veel materiaal van Yaesu (Japans) verkoopt het ook apparatuur van merken als Collins, Heathkit, Hallicrafters en Vibroplex enz.

Ook verkocht het veel 27 MHz apparatuur, waar (ook) in de jaren zestig en zeventig veel vraag naar was.

Het bedrijf werd in 1960 opgericht door een Duitse zendamateur, Wolfgang Sommerkamp, roepnaam DJ2YJ. In 1967 verhuist het bedrijf naar Lugano in Zwitserland. In 1986 sluit het bedrijf, mede door de afnemende vraag naar 27 MHz apparatuur.

Het hierna beschreven toestel is de TS-510GTE, een “citzens band transceiver”, model “Walky talky”. Het dateert vermoedelijk uit 1973 of 1974.

Tijdens mijn stagetijd bij de Ned. Heidemij. werkte ik op een afdeling die nogal wat buitenwerk deed zoals meetapparatuur “in het veld” plaatsen. Daarbij was wel eens contact over een wat langere afstand gewenst en omdat mobiele telefoons nog niet bestonden werd dan gebruik gemaakt van een “walky - talky”. De set weegt ongeveer 1 kg en ligt dus stevig in de hand, maar de circa 1,5 meter lange antenne gaf nogal eens problemen tussen struiken en bomen. Bovendien was in die jaren de 27 MHz band nogal vaak “open” waardoor de Italianen en Spanjaarden - die kennelijk nooit met 500 mWatt werkten - al na een paar honderd meter de overhand kregen.....

Toch is de TS-510GTE een kwalitatief goed uitgevoerd toestel. Het werkt met AM (Amplitude Modulatie). Het zit in een stevig metalen huis en alle onderdelen zitten op een nette printplaat. De bediening is simpel: een grote drukknop voor zenden, en een kleinere voor toonoproep. Twee knoppen aan de voorkant: een voor inschakelen en volume, en een voor de squelch (ruisonderdrukking) zodat je het toestel even aan kunt laten staan zonder achtergrondgeluiden. In het midden een simpele batterij-indicator. Drie kristal gestuurde kanalen (die meestal dan ook alle drie vol zaten met Italianen).

De opzet is als volgt: de ontvanger bestaat uit een mengtrap met kristal gestuurde oscillator gevolgd door drie trappen middenfrequent op 455 kHz. De zender bestaat uit een kristal gestuurde oscillator gevolgd door een eindtrapje met uitgangsfilter. Output circa 500 mWatt. De luidspreker dient tevens als microfoon, een balansversterkertje verzorgt m.b.v. een uitgangs/modulatie trafo de modulatie.

Het stroomverbruik is circa 40 mA bij ontvangst, bij zenden circa 150 mA. De input van de zender is dus ruwweg 110 mA x 12 Volt = 1,3 Watt

De modulatie is m.i. vrij zwak. Ik heb het (nog) niet precies gemeten maar ik schat het op 30% bij normale spraak.

Zie verder de  documentatie (klik op het woord).  Die is van de TS-510GT. In tegenstelling tot wat in de documentatie wordt vermeld, heeft mijn set geen externe luidspreker- en microfoon aansluiting. Ik vermoed dat dat  het enige verschil is tussen de GT en de GTE.

Ik heb deze set van twee voor een zeer bescheiden bedrag enkele jaren terug op de Koninginnedag -vrijmarkt aangeschaft. De reden dat ik ze heb aangeschaft en hier beschrijf is dat ik aan dit - of een bijna gelijk - apparaat warme herinneringen koester.

Reparaties

Reparaties 2013

  • Behalve een schoonmaak beurt en reparatie van een van de batterijspannings indicatoren werkte het setje eigenlijk weer als van ouds.

Toestand na Reparaties

  • Status 2013/2020: Werkt naar behoren. De ontvanger is erg gevoelig. In de bebouwde kom overheerst de storing door onder meer PLC (Power Line Communicatie), een kwaad dat nog steeds wijd verbreid is. Toepassing van FM i.p.v. AM als communicatie methode zou dit verminderen.
  • De reikwijdte is een verhaal apart. In de bebouwde kom circa 300 meter. Bovendien heeft bij normaal gebruik de antenne alleen het toestel + de gebruiker als tegencapaciteit wat de effectiviteit sterk vermindert. Bij een proef, waarbij beide apparaten op het strand direct op het natte zand werden gezet (de communicatie verliep wat oncomfortabel) werd bij recht zicht probleemloos 5 km overbrugd.

De Binnenkant

De Achterkant

De Antennes

Karakteristieken

Merk:SOMMERKAMP
Type:TS-510GTE
Serienummer:---
Bouwjaar:1973/1974?
Frequentiebereiken:27 MHz, 3 kanalen
Middenfrequentie:455 kHz
Halfgeleiderbezetting:12 transistoren, zie schema
Schaalverlichting:geen
Bediening:Draaiknoppen voor Volume en Squelch. Drukknop voor zend/ontvangen en toonoproep.
Werkfrequentie schakelaar op achterzijde.
Voedingsspanning:12 Volt, 8 stuks AA-batterijen. Verbruik: 1,8 Watt max.
Antenne:Staafantenne, 1,5 meter in geheel uitgeschoven toestand.
Externe Aansluitingen:Lader voor accu’s
Maten (H x B x D):22 x 9 x 4,5 cm
Gewicht:1 kg (met batterijen)
Kast:metaal
Bijzonderheden:Zend-ontvanger. Output zender: circa 500 milli Watt
Typenummers componenten:zie documentatie
Collectienummer:
status:
geen
In de collectie