Socora

SOCORA (Societé des Constructions Radio) werd in 1936 in Brussel opgericht. De toestellen werden verkocht onder de namen SOCORA, REX en REXOLA. SOCORA was hoofdzakelijk de merknaam voor zelfbouwtoestellen, REX en REXOLA was de merknaam voor in de fabriek vervaardigde toestellen.

Behalve radio’s werden ook versterkers en televisietoestellen verkocht.

Verkoop via “Radio Bourse” een (radio)winkelketen met vestigingen in Brussel, Antwerpen, Luik en Gent waar zowel de bouwdozen als de complete toestellen verkocht werden. Zoals zoveel van dit soort “radiozaken”: ze bestaan niet meer in deze vorm. De verkoop werd in 1970 beeindigd.

Mijn Socora lijkt professioneel in elkaar gezet of het moet door een zelfbouwer zijn gebeurd die erg netjes kon solderen. Eigenlijk weet ik niet eens of het wel een Socora is: op het chassis en ontbreken merk- en typenummers. Het enige onderdeel wat met zekerheid van Socora is, is de luidspreker.

Een schema heb ik er niet van. De opzet is zo eenvoudig dat de schakeling eigenlijk voor zichzelf spreekt. Een vergelijkbaar schema van Socora is de “Super 6 type 984” (schematheek NVHR) . Het spoelenblok van mijn Socora is eenvoudiger dan dat van de 984 en heeft nauwelijks afregelmogelijkheden.

Het toestel is voorzien van Lange-, Midden- en Korte golf. In het Frans: GO: “Grande Ondes” , PO: “Petite Ondes” en OC: “Ondes Courtes”. Aan de Vlaamse kant van de schaal: LG: “Lange Golf”, KG: “Korte Golf” en UKG: “Ultra Korte Golf”. Deze laatste zijn benamingen uit de jaren dertig. Helaas is de schaal erg slecht en moeilijk leesbaar.

Ik zou dit toestel willen dateren als zijnde kort na 1945, misschien is de schaal ouder?

De buizenbezetting: Een 6K8GT (Philco) als mengbuis, een 6K7G (Tungsram) als middenfrequenttrap een 6B8G (Tungsram) als detector en laagfrequentversterker, een 6V6G (Mazda) als eindtrap en een 80 (RCA) als gelijkrichter.

Geen afstemindicator, geen toonregeling. Luidspreker is electro-dynamisch. De achterwand ontbrak en de stationsnamenschaal is wat vervaagd. Verder in redelijke staat.

Ik heb de radio in 2017 gekregen van een Belgische radiovriend, bekend met mijn voorliefde voor Belgische radio’s. Ik heb hem zo goed mogelijk gerestaureerd.

Reparaties

Reparaties Inwendig 2018

  • Uitgekast en inwendige geïnspecteerd. Lijkt origineel, geen bijzonderheden.
  • Buizen op emissie getest. Allen tussen 42 en 48 mA, diodes 6B8G 10mA bij 75 Volt. Diodes worden KORT getest omdat ze niet zijn gemaakt voor grotere stromen dan hooguit enkele milliampères. Deze test geeft wel een indruk van de staat van de diodes (korte test) Buizen dus 100%
  • Primaire hoofdstroomcircuit: het draadbruggetje waarmee de juiste netspanning wordt ingesteld blijkt defect. In werkelijkheid is dit een zekering waarvan het draadje was losgeraakt. Dit weer vastgezet.
  • Er zat een slecht contact in de aansluiting van de aftakkingen van de primaire van de voedingstrafo. Deze deels gedemonteerd en aansluiting opnieuw goed vast gesoldeerd. Dit slechte contact werd vrijwel zeker veroorzaakt door jarenlange opwarming.
  • Isolatieweerstand tussen primaire van voedingstrafo en chassis met megger gemeten: meer dan 100 MOhm. Primaire circuit nu in orde.
  • De grote elco in de voeding: defect. Volledig uitgedroogd met verteerde draden. Draden afgeknipt, elco laten zitten (voor het uiterlijk) en twee nieuwe elco’s van 20 uF aan de onderzijde van het chassis aangebracht. Let op: sommige oudere radio’s hebben een behoorlijk hoge voedingsspannig: Als de gelijkrichterbuis eerder op temperatuur is dan de rest van de buizen, kan de spanning even behoorlijk oplopen. In dit geval bedraagt deze kortstondig 500 Volt; de elco’s moeten hier tegen kunnen, en een standaard exemplaar van 350 Volt stelt dit niet op prijs..
  • De elco’s voor de ontkoppeling van de kathodeweerstanden van de eindbuis en de laagfrequent voorversterker (30 uF resp. 20 uF) zijn verdroogd en hebben geen capaciteit. De kathodeweerstand (270 Ohm) van de eindbuis is geoxideerd en twijfelachtig. Beide vervangen (oude elco’s laten zitten)
  • De schermrooster weerstand van de l.f. voorversterker hoort een waarde van 1 MOhm te hebben. Deze meet 5 MOhm. Deze heb ik vervangen. 1 MOhm is een hoge waarde voor een schermroosterweerstand maar het klopt wel. Alle andere weerstanden zijn in orde, op de schermroosterweerstand van de m.f. buis na, die was twijfelachtig en dus vervangen.
  • Condensatoren: zijn bijna altijd een probleem wegens lekkage, ook bij dit toestel. Met name de ontkoppelcondensatoren van 0,1uF 1500 volt zijn lek: 200 tot 500 kOhm bij een testspanning van 500 Volt. Omdat ze allemaal van het merk BB zijn en in het toestel thuishoren, heb ik ze aan één kant losgeknipt en een modern exemplaar parallel gezet. Ook de koppelcondensator van 10.000 pf was lek: 200 kOhm. Hier heb ik een moderne van 0,1 uF in serie mee gezet.
  • Ik heb een foto van de binnenkant van het toestel toegevoegd. Het ziet er wat vreemd uit met die moderne componenten, de radio speelt wel. Mocht een volgende verzamelaar hechten aan originaliteit, verwijder dan de moderne onderdelen. Alleen werkt de radio dan niet meer. De vervangen onderdelen zijn in een zakje achterin het toestel te vinden.
  • Spanning aangesloten: laagfrequent gedeelte werkt, middenfrequent versterker ook – daar hoefde niets aan afgeregeld of vervangen te worden.
  • Hoogfrequent gedeelte werkt slecht, met name op de Lange golf. De oscillator van de mengtrap werkt wel, en de frequenties hiervan blijken – ongeveer – te kloppen. De fout zit dus in het antenne/ingangscircuit. Bij nauwkeurige bestudering van het spoelenblokje blijkt de middelste spoel (zie foto) van de drie beschadigd te zijn en onderbroken. Spoelblok uitgebouwd en – na goed genoteerd te hebben hoe en waar de draadjes zijn aangesloten voorzichtig afgewikkeld met als doel het aantal windingen te tellen om een nieuw spoeltje te maken. Gelukkig was de breuk al na 15 wikkelingen bereikt. Omdat het spoeltje was geïdentificeerd als de antenne koppelspoel lijkt het me dat die met 15 windingen minder ook wel werkt. Litze draad opnieuw vertind en alles weer aangesloten. Nog steeds geen verschil.
  • Daarom alle aansluitingen op de golfbereikschakelaar maar eens nauwkeurig bestudeerd. Het spoeltje leek wel verkeerd aangesloten, maar toch was dat echt de toestand zoals die was. Toch maar eens aangesloten zoals ik dacht dat zou moeten zijn. En voilá: alles werkte zoals het zou moeten. Toch was dat draadje echt professioneel aangesloten; netjes in het oogje van het lipje gedraaid en daarna gesoldeerd…

Reparaties Uitwendig: 2018

  • De kast: Wegens houtworm gaatjes heeft het toestel enige tijd in quarantaine gestaan. Dat wil zeggen, in een plastic zak doen en sprayen met insecten spray. Na twee maande er uit halen en goed controleren op vers houtstof. Het toestel bleek “clean” te zijn.
  • Lak nog iets te goed om over te lakken. Daarom gepolijst met Commandant Cleaner 4. Houtwormgaatjes gedicht met vulmiddel “Frencken” donker eiken een later aangestipt met waterbeits in de goede kleur.
  • Luidsprekerdoek: Voorzichtig nat gemaakt en van de plank verwijderd. Met HG vlekkenspray en “Dasty” (ontvettende spray van de “Wibra”) behandeld. Dit had een zeer goed effect.
  • De luidsprekerplank was enigszins krom. Deze aan één kant goed natgemaakt en 2 dagen ingeklemd waarna deze weer vlak was.
  • De stationsnamenschaal is helaas sterk vervaagd. Hier heb ik weinig aan kunnen verbeteren.

Toestand na Restauratie:

  • Status november 2018: Toestel speelt weer redelijk en naar verwachting. Door beperkte afregelmogelijkheden is de gevoeligheid niet gelijk verdeeld. Toch komt er zelfs op een korte antenne best wel geluid uit. De volumeregeling kan wat beter, het toestel speelt snel te luid.
  • De luidspreker loopt af en toe vast bij groot volume, hoewel de conus vrij kan bewegen. Of dat komt omdat de conus in het verleden (netjes) is gerepareerd kan ik niet zeggen. 22/11/18: Inmiddels verholpen.  Zat waarschijnlijk iets tussen, ruimte tussen conus en frame voorzichtig uitgeblazen en gelijktijdig conus bewogen. Klinkt nu mooi.
  • Gezocht: Achterwand

Chassis Bovenzijde

Stationsnamenschaal

De luidspreker. Duidelijk van Socora

Onderzijde chassis met nieuwe onderdelen. Elco's inmiddels aangepast

 

Spoelenblokje. De middelste van de drie was defect.

Draadbrugje, tevens zekering

Karakteristieken

Merk:SOCORA
Type:Onbekend
Serienummer:Niet aanwezig
Bouwjaar:rond 1946?
Frequentiebereiken:LG/MG/KG
Middenfrequentie:472 kHz
Buizenbezetting:6K8GT/6K7G/6B8G/6V6G/80
Schaalverlichting:1 x 6,3 Volt 0,3A
Bediening:3 draaiknoppen aan voorzijde:
Links: Netschakelaar/Volume,
Midden: Afstemming,
Rechts: Golfbereik/Grammofoon
Voedingsspanning:110/135/145/220/245 V wisselstroom
Antenne:extern
Externe Aansluitingen:Antenne, Grammofoon, Externe L.S. (hoogohmig via condensator aan anode eindbuis)
Maten (H x B x D):50 x 25 x 30 cm
Gewicht:circa 8 kg
Kast:Hout, lichtbruin gelakt
Bijzonderheden:Geen. Standaard super in eenvoudige uitvoering.
Typenummers componenten:Geen. Luidspreker: “Socora” electro-dynamisch.
Collectienummer:
status:
157
In de collectie