Siera S53A

Siera S53A ongerestaureerd

De Siera S53A is een toestel uit 1938/1939. Het is geproduceerd door Siera, een Belgisch radiomerk waarvan alle aandelen na 1936 in het bezit van Philips zijn. 

Siera heeft vele jaren lang een groot aantal modellen op de markt gebracht, veel ervan hebben een chassis dat afkomstig is van Philips en in een andere behuizing en andere type aanduiding door Philips of andere merken op de markt gebracht is.

De Siera  S53A is een luxe radio uit 1938/1939. Het is elektrisch gelijk aan de Philips 750A en de “Jura “ 53A.  (Jura is een relatief onbekend merk dat werd gevoerd door de firma van dhr. Seyffer in Zürich. De toestellen werden gemaakt door Philips in La Chaux-de-Fonds, Zwitserland.)  De Siera S53A kon ook geleverd worden met een ingebouwde trilleromvormer en werd dan verkocht als type S53U.

De S53A is een mooi uitgevoerd toestel dat is voorzien van druktoetsen voor zowel vooraf ingestelde zenders als handmatige afstemming. Het heeft een gefineerde houten kast, met drie kleuren: heel donkerbruin aan de bovenkant, en de voet, lichter bruin aan de zijkanten en verder een lichte houtkleur. 

Het toestel is voorzien van Lange-, Midden- en Korte golf. 

De lampenbezetting bestaat uit EK2/ EF9/ EBC3/ EBL21/ EM1/ AZ1. Dit zijn de voor die tijd moderne opvolgers van de AK1, de AK2 en andere A-lampen uit de “Gouden serie”.

De EK2 is de oscillator/mengbuis, de EF9 is de middenfrequent versterker, de EBC3 is de detector voor de (niet vertraagde) AVR op de EF9 en de laagfrequent voorversterker. De EBL 1 is de l.f. eindversterker. De beide diodes in deze lamp doen dienst als l.f. detector en als detector voor de vertraagde AVR op de EK2. DE EM1 is de afstemindicator en de AZ1 de gelijkrichter.

De toonregeling is gekoppeld aan de instelling voor de variabele bandbreedte van het eerste m.f. bandfilter. Door de lage middenfrequentie van 128 kHz is, om de gevoeligheid voor spiegelfrequenties te verminderen, de ingangskring voor de Lange- en Middengolf als bandfilter uitgevoerd. Voor de korte golf ontbreekt deze voorziening. Hoe dit in de praktijk uitpakt kan ik niet beoordelen: het toestel kan nog niet spelen. De servicedocumentatie met de schemabeschrijving vind je hier 

De gebruiksaanwijzing vind je hier.

Deze radio bevindt zich al sinds 2002 in mijn collectie en wacht nog op restauratie. Het is afkomstig van een kringloopwinkel en als “bijvangst” samen met de Erres KY750 aangeschaft. Zie verder de bijgaande foto’s

De toestand waarin het toestel verkeert kan als volgt worden samengevat.

Uitwendig:  Geen achterwand, het serviceluikje en het z.g.n. veiligheidscontact met het netsnoer ontbreken. De lak van de kast is met name aan de bovenzijde sterk beschadigd, aan de zijkanten minder. Het luidsprekerdoek is oud maar gaaf. De knop van de toonregeling zit vast. De stationsnamenschaal is gaaf. Er ontbreekt één knop.

Inwendig: Het drukknopmechanisme werkt moeizaam. De vierkante opzetstukjes ontbreken op één na. De eindbuis EBL 1 is vervangen door een EBL 21 op een verlengde buisvoet. Het inwendige is verder compleet, enigszins vuil en plaatselijk licht gecorrodeerd. Werking onbekend. 

Gezocht, want niet zelf te produceren onderdelen: de achterwand, de netstekker, veiligheidscontact met het netsnoer, de opzetstukjes voor de druktoetsen.

Reparaties:

  • Nog geen reparaties aan uitgevoerd
  • In 2015 de uitgangstrafo doorgemeten: deze lijkt in orde.

 

Chassis in nieuwstaat

Werking toetsenmechaniek. Zie gebruiksaanwijzing

Achterkant open. Let op de EBL 21

Onderkant. Nog orgineel

 

 

Drukknoppen. Er missen 7 dopjes

Bovenkant kast

Stationsnamenschaal

Zijkant rechts met slijtplekken

Karakteristieken

Merk:SIERA
Type:S53A
Serienummer:L 2586
Bouwjaar:1938/1939
Frequentiebereiken:LG/ MG/ KG
Middenfrequentie:128 kHz
Buizenbezetting:EK2/ EF9/ EBC3/ EBL1/ EM1/ AZ1
Schaalverlichting:3 x 8045D-00
Bediening:Draaiknoppen linkerzijkant: Netschakelaar/Volume en Toonregeling
Draaiknoppen rechterzijkant: Golfbereikschakelaar/ Astemming
Voorkeurstoetsen zenderinstelling aan de voorkant
Voedingsspanning:110/ 125/ 145/ 200/ 220/ 245 Volt wisselspanning. Verbruik circa 45 Watt
Antenne:extern
Externe Aansluitingen:Antenne, Grammofoon, Externe L.S. (5 Ohm)
Maten (H x B x D):34 x 62 x 26
Gewicht:ca 17 kg
Kast:Hout met drie kleurstellingen: heel donkerbruin aan de bovenkant, en de voet, lichter bruin aan de zijkanten en verder een lichte houtkleur.
Bijzonderheden:Luxe super met voorkeurstoetsen, h.f. preselectie en variabele m.f. bandbreedte
Typenummers componenten:Luidspreker type 9602
Collectienummer:
status:
68
In de collectie