Siera S143U

Siera S143U Ongerestaureerd

De Siera S 143U is een toestel uit 1946. Het is geproduceerd door Siera, een Belgisch radiomerk waarvan alle aandelen na 1936 in het bezit van Philips zijn. 

Siera heeft vele jaren lang een groot aantal modellen op de markt gebracht, veel ervan hebben een chassis dat afkomstig is van Philips en in een andere behuizing en andere type aanduiding door Philips of andere merken op de markt gebracht is.

De Siera S 143U is een middenklasse radio uit het modeljaar 1946. Er is een Philips equivalent van te vinden: de 657U uit 1941/1942. Die heeft wel een iets andere kast, maar het schema lijkt identiek. Het model is uniek voor Siera. Er is nooit een A-versie van de S 143U uitgebracht. Wel een variant: de S 143U-01 die een m.f. frequentie heeft van 452 kHz ipv 468 kHz. 

Het toestel is voorzien van Lange-, Midden,- Korte golf.

De buizenbezetting bestaat uit UCH21/ UCH21/ UBL21/ UY 1N allemaal op de gelijkrichter na van de B8G serie. Bij de UY1N, die de oudere UY1 al na korte tijd afloste, zijn de aansluitpennen 5 en 8 doorverbonden. Ze zijn dus niet zonder meer uitwisselbaar.

De eerste UCH 21 is de oscillator/ mengbuis, de tweede UCH 21 is de  middenfrequent versterker, de UBL 21 is audiodetector en de l.f. eindbuis, de UY 1N de (enkelfasige) gelijkrichter. Geen afstemindicator. 

Het chassis is opgesplitst in drie blokken: een h.f. deel, een m.f. en l.f. deel en de voeding. Dat idee is ook toegepast bij de BX760X. De twee eerste chassis blokken zijn van harde kunststof, heel bijzonder.

Het is een echt U-toestel zonder transformator: hoewel de chassisblokken van kunststof zijn, is er nog wel degelijk aanrakingsgevaar! De documentatie vind je hier.

De geluidskwaliteit kan ik niet beoordelen: het toestel moet nog gerestaureerd worden. Ook dit toestel is afkomstig van een NVHR beurs. Aangeschaft in 2003 en eigenlijk voor de sloop bestemd kreeg het na onderzoek een “beschermde status”, vooral vanwege de aparte opbouw van het chassis.

De toestand waarin het toestel verkeert kan als volgt worden samengevat:

Uitwendig: De achterwand ontbreekt. Geen netsnoer. Doek en schaal gaaf. Lak plaatselijk verweerd/beschadigd, de bovenkant is ronduit slecht. Alle knoppen aanwezig.

Inwendig: Gecorrodeerd en vuil. Heeft waarschijnlijk vochtig gestaan. De buizen zijn verwijderd, verder vermoedelijk compleet. Werking uiteraard onbekend. Deel van de afstemsnaar vervangen door touw, lijkt afdoende. Ballast weerstand (R65) defect.

Gezocht, want niet zelf te produceren onderdelen: de achterwand, de netstekker, veiligheidscontact met het netsnoer. (Lampen kunnen uit eigen voorraad aangevuld worden)

Reparaties

Reparaties:

  • Nog geen reparaties aan uitgevoerd.
  • In 2015 de uitgangstrafo doorgemeten: deze lijkt in orde. 

Achterkant ongerestaureerd

Licentielabel

Stationsnamenschaal ongerestaureerd

Linker zijkant

Onderkant

Licentielabel. Bij dit type lijkt de 3 erg op de 8

Karakteristieken

Merk:SIERA
Type:S 143U
Serienummer:E 3174 E01 Licentienummer B46919
Bouwjaar:1946
Frequentiebereiken:LG/ MG/ KG
Middenfrequentie:468 kHz. De -01 versie 452kHz
Buizenbezetting:UCH21/ UCH 21/ UBL21/ UY1 (N)
Schaalverlichting:2 x 8095D-00 (19 Volt 90 mA)
Bediening:Linker zijwand: Netschakelaar en toonregeling. Rechter zijwand: Afstemming
Voorkant: vlnr. Volume en Golfbereik
Voedingsspanning:110/ 125/ 200/ 220 Volt wissel- en gelijkspanning. Let op: chassis staat onder netspanning!
Antenne:Extern
Externe Aansluitingen:Antenne, Grammofoon en Externe L.S. (5 Ohm)
Maten (H x B x D):33 x 56 x 24 cm
Gewicht:ca 9 kg
Kast:Hout. Bovenkant is zeer donkerbruin, bijna zwart. Deze kleur zet zich voort in een deel van de verdikte plint aan de boven- en onderzijde van de voor- en zijkanten die verder middelbruin zijn. De rest van de kast is iets lichter bruin.
Bijzonderheden:Eenvoudige super met chassis in modulaire opbouw in houten kast. U-toestel
Typenummers componenten:Luidspreker: type 9636-05
Collectienummer:
status:
95
In de collectie