SIemens RS 111

Siemens is in vergelijking met merken als b.v. Blaupunkt en Grundig niet de meest bekende producent van consumenten radio’s. Siemens is meer bekend van professionele toepassingen

Toch zijn onder de merknaam Siemens een aantal kwalitatief goede toestellen op de (Nederlandse) markt verschenen. Een daarvan is de RS 111 een toestel dat als “Spezialsuper” werd aangeduid. Het exacte bouwjaar is mij niet bekend, ik schat het tussen pakweg 1955 en 1960.

Het toestel is voorzien van de Middengolf en 3 Kortegolf banden: S1, 11 t/m 19 meter band, S2, 25 t/m 49 meter band en S3, 50 t/m 150 meter (6 t/m 2 MHz)

De Lange Golf ontbreekt net als de FM - band. Het toestel moet dus bestemd zijn geweest voor een gebied waar de Lange golf niet werd gebruikt en de FM band evenmin, dus buiten Europa. Ook het feit dat de schaal alleen frequenties en golflengtes vermeld en geen namen duidt. Vandaar de benaming “Spezialsuper”

Het afstemmechanisme is voorzien van fijnafstemming “bandspread”. Op de Kortegolf banden werkt dit als: je zet de knop “Bandspread” op”0” en zet de afstemwijzer midden op het streepje van de desbetreffende KG omroepband. Met de knop “Bandspread” bestrijk je naar links en rechts het gehele vakje..

De buizenbezetting is als volgt: de ECH 81 als mengbuis, de EBF89 als middenfrequent trap en detector, de EF 83 als laagfrequentversterker, de EL 84 als eindbuis, de EM 84 als afstemindicator. Als gelijkrichter wordt een brugcel SSF B250C75 gebruikt.

Dit toestel heeft nog een niet veel in radio’s voorkomende schakeling: deze hangt samen met de aanwezigheid van de EF 83 in de laagfrequent versterker. Deze buis heeft een variabele versterkingsfactor (regelbare mu) afhankelijk van de negatieve roosterspanning. Dit is gebruikelijk bij m.f. versterkerbuizen - de versterking wordt hierbij geregeld door de AVR spanning - maar bij laagfrequent versterkertrappen in omroepontvangers komt dit zelden voor. Het stuurrooster van de EF 83 is aangesloten op het AVR circuit. Met deze schakeling wordt de geluidssterkte bij sterke zenders automatisch wat teruggeregeld (dynamiek-compressie).

De Siemens-componenten zijn normaliter van goede kwaliteit, alleen ogen de condensatoren wat verdacht. Ze blijken echter nog binnen de toleranties te vallen.

Behalve de hoofdluidspreker, een vrij grote goede luidspreker aan de voorkant zijn links en rechts elektrostatische hoge-tonen weergevers aangebracht. De toonregeling is zowel continu als met een drietal voorkeurstoetsen.

Het is een handig toestel om snel de diverse banden af te luisteren, b.v. om storingen te ontdekken of te horen of er ergens activiteit is. De geluidskwaliteit is behoorlijk en de gevoeligheid goed, al doet het kleine ferrietantennetje weinig. Door de enkelvoudige afgestemde kring vóór de mengtrap is de spiegelonderdrukking matig, toch is het geluid rustig.

Ik heb de radio in 2007 cadeau gekregen als teken van waardering vanwege een reparatie van een ander toestel.

De kast was vuil, het kunststof traliewerk aan zijkant heeft enkele beschadigingen, maar het doek en de schaal waren gaaf. Het toestel speelde op alle banden behalve S1, en had last van een vrij zware brom. Alle buizen zijn van het merk Siemens (en waarschijnlijk dus nog origineel)

Voor wie het schema zoekt: dat is niet vrij verkrijgbaar, ik heb het op “Radiomuseum.org” moeten downloaden en kan het dus niet publiceren.

Reparaties

Reparaties Inwendig 2007

  • Binnenkant geïnspecteerd en gereinigd.
  • Elco’s van de voeding geregenereerd, de eerste sectie heeft weinig capaciteit, overbrugd met nieuwe elco van 33 uF/450V.
  • Alle buizen gecontroleerd, circa 100% emissie
  • Op bereik S1 oscilleert de mengtrap niet. Alle bijbehorende C’s gemeten, geen resultaat. Voor de zekerheid andere mengbuis genomen, geen verbetering.
  • Nogmaals de golflengteschakelaars ingespoten met tunerspray waarna resultaat – een tijdje lang. Uiteindelijk in 2010 de zaak opnieuw bekeken en de oorzaak bleek uiteindelijk in een slechte soldeerverbinding van het spoeltje te liggen. De aansluiting zat niet los maar was in de soldeerlas geoxideerd.
  • As van toonregeling gangbaar gemaakt het een weinig kruipolie
  • Loszittend verstrooischerm gerepareerd.

Reparaties Uitwendig 2007

  • Afstemschaal gereinigd. Kast met staalwol/Commandant 4 en Superpolish gepoetst.

Toestand na Reparatie

  • Status 2010: Speelt weer zoals het hoort. Electrostatische luidsprekers zwak. Ziet er goed uit afgezien van krasje aan de bovenkant en beschadigd roostertje aan de zijkant.

Achterkant Open

Onderkant

Achterwand. Helaas erg vervaagd

Stationsnamenschaal

Spoelblok detail

Detail met buizenbezetting. Let op de EF83 rechstonder

Front schuin van voren

Detail Bandspreidingknop

Apart luikje voor de schaalverlichting

Karakteristieken

Merk:Siemens
Type:RS 111
Serienummer:040406
Bouwjaar:tussen 1955 en 1960?
Frequentiebereiken:MG, S3(2-6MHz)/ S2( 25-49m)/ S1(11-19m). S=KG
Middenfrequentie:460 kHz
Buizenbezetting:ECH 81/ EBF 89/ EF 83/ EL 84/ EM 84/ seleencel B250C75)
Schaalverlichting:1 x 7 V 0,3A
Bediening:Druktoetsen voor : Netschakelaar/ PU/MG/ S1/ S2/ S3
Draaiknoppen voor: v.l.n.r.:
Volume/ Toonregeling en Afstemming/ Fijnregeling KG
Druktoetsen voor: Spraak, Muziek en “Soft”
Voedingsspanning:110/150/220/240 V wisselspanning 38W
Antenne:Extern en kleine ingebouwde ferrietantenne
Externe Aansluitingen:Antenne, Pick-up en externe L.S.
(5 Ohm)
Maten (H x B x D):32 x 48 x 21 cm
Gewicht:circa 9 kg
Kast:Hout, donker gelakt
Bijzonderheden:Exportmodel zonder LG en FM, wel alle KG omroepbanden
Typenummers componenten:voedingstrafo: 721078/26/2647
Collectienummer:
status:
131
In de collectie