Sachsenwerk Filius UKV 841

Sachsenwerk Filius UKV 841

Sachsenwerk Filius UKV 841. Logo ontbreekt en wordt gezocht

achsenwerk is opgericht in 1903 en maakte een breed scala aan elektrotechnische produkten. Het bedrijf presenteert al in 1924 op de eerste Berliner Funkausstellung een radiotoestel. Daarna verschijnt een groot aantal modellen waaronder de “Olympia”. De vestiging in Niedersedlitz gaat hiermee ook na WO II verder tot aan 1960.

De vestiging van Sachsenwerk in Radeberg is vanaf 1946 geen onderdeel meer van Sachsenwerk, maar valt onder het Staatlichen Aktiengesellschaft der Elektrotechnischen Industrie. In 1952 wordt Sachsenwerk Radeberg onderdeel van RFT. In 1956 heet het bedrijf VEB RAFENA Werk Radeberg en stapt men over op televisietoestellen. In 1969 gaat het bedrijf op in Robotron.

Midden jaren vijftig was het FM zendernet met name in Duitsland al behoorlijk ver uitgebouwd. Er waren veel radiotoestellen met FM te verkrijgen maar er waren ook veel kwalitatief goede AM toestellen met alleen LG/ MG/ KG in omloop. Er was dus een markt voor FM ontvangers zonder LG/MG/KG en zonder l.f. eindversterkers. Met behulp van dit apparaat wordt het afstembereik van elke radio via de grammofoonaansluiting uitgebreid met de FM band. Het wordt een “voorzetapparaat” genoemd maar strikt genomen is het dat niet; het is een zelfstandige ontvanger. Het is meer een “naastzetapparaat”. De “Filius” UKV 841A is zo’n “Ultra Kurzwellen Vorsatzgeraet”. De prijs bedroeg DM 175.

Hoewel het er goedkoop uitziet is het een behoorlijk ontworpen apparaat. De gevoeligheid schijnt 5 uV te zijn: ik kan dat niet controleren.

De buizenbezetting is als volgt: ECC81/ EF80/ EF80/ EF80/ EAA91. De ECC 81 is de voorversterker/zelfoscillerende mengtrap (hetzelfde concept als de bekende afstemeenheden met ECC855), gevolgd door 3 trappen middenfrequent met daarna een Foster Seely detector met een EAA 91.

Het afstemmechanisme bestaat uit een permeabiliteits afstemming met 2 spoelen en een eenvoudige vaste 180 graden schaal met roterende wijzer en een verdeling in Mhz: heel eenvoudig allemaal, maar waarschijnlijk afdoende voor het ontvangen van relatief weinig zenders.

Een recensie afkomstig van “Johns Radio Web” : “Het afstemmechanisme is een probleemgeval, het mist elke nauwkeurigheid door de overbrenging via een kabeltje dat strak wordt getrokken met een drukveer. Ook de beweging van de kernen in de kartonnen spoelvorm is tamelijk onnauwkeurig, waardoor het afstemmen op het midden van de vrij smalle detectorflank elke keer een hachelijk avontuur is. Een tweede probleem is de koeling, er zijn geen gaten aangebracht aan de bovenkant van het smalle kastje, waardoor de temperatuur binnenin nogal oploopt.”

Ik kan het niet verifiëren want het apparaat moet nog gerestaureerd worden. De servicedocumentatie vind je  hier.

Dit exemplaar is afkomstig van een rommelmarkt. Het is compleet op twee dingen na: het Sachsenwerk logo is voor een groot deel weg en er zit een deuk en wat kleine beschadigingen in de kartonnen behuizing. De originele stekkers zijn aanwezig.

Reparaties

Reparaties

  • Nog geen. Toestel wacht nog op restauratie

Gezocht, want niet zelf te produceren onderdelen

  • Het “Sachsenwerk” embleem.

Achterkant

De zijkant. Niet helemaal zoals het moet zijn

Karakteristieken

Merk:SACHSENWERK RADEBERG VEB
Type:“Filius” UKV841A
Serienummer:89551
Bouwjaar:1955
Frequentiebereiken:UKW (87,5 - 100 MHz)
Middenfrequentie:10,7 MHz
Buizenbezetting:ECC81/ EF80/ EF80/ EF80/ EAA91.
Schaalverlichting:1 x 6,3V 0,3 A
Bediening:2 draaiknoppen op front. Links: netschakelaar. Rechts: Afstemming
Voedingsspanning:110/ 220 Volt wisselspanning. Verbruik ca 30 Watt
Antenne:Extern: 75 Ohm (a-sym) en 300 Ohm (sym), DIN aansluiting.
Externe Aansluitingen:Antenne, Audio uitgang
Maten (H x B x D):14 x 17 x 30 cm
Gewicht:Circa 2 kg
Kast:Kartonnen koker met kunststof voor- en achterkant.
Bijzonderheden:UKW Ontvanger zonder l.f. eindversterker.
Typenummers componenten:
Collectienummer:
status:
81
In de collectie