Rolef Raamantenne

Het lijkt een gewoon fotolijstje, maar....

Om een radio van signaal te voorzien zijn er globaal gezien twee mogelijkheden; een antennedraad en aarde, of een raamantenne. Een antennedraad vangt het hoogfrequent elektrisch veld op, een raamantenne is in essentie een grote spoel die het hoogfrequent magnetisch veld opvangt en bovendien richtingsgevoelig is.

Een radio speelt het beste op een buitenantenne, maar in de praktijk werd vaak een “draadje binnenshuis” gebruikt. Dat gaf - ook vroeger al - veel meer kans op storingen en slechte ontvangst. Die stroorbronnen in huis verspreiden als regel hoofdzakelijk een sterk elektrisch veld. Een raamantenne - gevoelig voor magnetische velden - kan hiertegen uitkomst bieden, vooral als het storende signaal door uitrichten verminderd kan worden.

Vanaf midden jaren vijftig zien we de gangbare radiotoestellen dan ook meestal uitgerust met een - al dan niet draaibare - ingebouwde ferrietantenne, die in wezen niets anders is dan een raamantenne met ijzer(poeder)kern. Door deze kern kan de antenne klein worden uitgevoerd t.o.v. de klassieke raamantenne met een doorsnede van al gauw een meter.

Vóór die tijd bestonden er verschillende manieren om een raamantenne “salonfahig” te maken. Een ervan is om het eigenlijke raam klein in diameter te maken en het tekort aan signaal met een versterkertrapje te compenseren. Als het raam ook nog afstembaar wordt gemaakt neemt de signaalsterkte toe en de wordt tevens de selectiviteit en van het achterliggende radiotoestel verbeterd.

Een van de producenten van dit soort toestelletjes was “Rolef”. Rolef is een Frans jaren '50 merk voor compacte raamantennes, waar verder weinig over bekend is.

Het hier beschreven “Type P” uit 1953 is “vermomd” als fotolijstje, waarbij de antenne in de lijst is verwerkt. Aan de achterzijde bevindt zich een versterkertje, en ook twee afstemknoppen: een schakelaar voor de keuze tussen Lange,-, Midden,- en Korte golf en een variabele condensator om de spoel af te stemmen op de gewenste zender.

Voordelen: geen buitenantenne nodig, door te draaien konden storingen worden beperkt.

Nadelen: moest worden gevoed vanuit de ontvanger, moest bij het wisselen van zender worden bijgestemd.

De producent noemt het een “Cadre Antiparasites” . “Cadre” is het Franse woord voor raamantenne, “Antiparasites” betekent tegen storingen (“Parasites” zijn ongewenste signalen)

Ik heb het apparaatje in de praktijk niet kunnen testen

Achterzijde

Gebruiksaanwijzing

Binnenkant met componenten

Onderkant. Let op het jaartal

Karakteristieken

Merk:ROLEF
Type:Type P
Serienummer:Niet aanwezig
Bouwjaar:1953
Frequentiebereiken:LG/MG/KG (GO/PO/OC)
Middenfrequentie:niet van toepassing
Buizenbezetting:6BA6 = EF93
Schaalverlichting:geen
Bediening:Twee knoppen aan de achterzijde: Afstemming en Golfbereik
Voedingsspanning:extern, via UX4 buisvoet op achterzijde. Dient te worden gevoed vanuit ontvanger.
Antenne:Raamantenne, ingebouwd in de rand van de lijst
Externe Aansluitingen:Voeding en twee draden (antenne en aarde)
Maten (H x B x D):21 x 26 x 13 cm
Gewicht:930 gram
Kast:hout, bekleed met kunstleer
Bijzonderheden:Raamantenne met ingebouwde versterkertrap.
Typenummers componenten:n.v.t.
Collectienummer:
status:
Geen onderdeel van de collectie
In bezit van derden.