Radialva "Super But"

Radialva "Super But"

“Radialva” is een merk van “Vechambre Frères SA”, opgericht in 1927 door Albert Véchambre. In 1932 werd de eerste Superheterodyne gemaakt en in 1934 het eerste toestel voor gelijk- en wisselstroom, de “Radialvette”. Daar was het bedrijf erg snel mee, want de grote merken zoals Philips waren nog druk in de weer om een betrouwbare super te ontwikkelen. Of de “Radialvette” voldeed aan de standaarden die b.v. Philips zichzelf oplegde is niet bekend.

Kort voor en na WO II legde het bedrijf zich vooral toe op kleine radiootjes in aantrekkelijke vormgegeven behuizingen van moderne kunststoffen.

In 1951 begon het ook televisietoestellen te produceren. In 1959 werkten er 250 mensen in de “Établissements Véchambre Frères SA”. Het bedrijf bleef nog tot ongeveer 1980 actief: Thomson verkreeg in die tijd een belang van 50% in het bedrijf.

Het modeljaar 1954 heeft een reeks aantrekkelijke toestellen met fraaie namen: “Major”, “Combine Major” (radio-grammofoon), “Clips”, “Fox” en “Super But”. Er moet ook nog een type “But” zijn en een type “Royal But” met wat uitbundiger vormgeving. Er is ook nog een type “Super But” uit 1957 met druktoetsen. De mooiste lijkt me de “Radialva Super But 57 Colonial-Maritieme”. Behalve de Lange- en Middengolf ook nog de Visserijband “Onde Chalutiers” (95 - 220 meter), KG1 (38 - 97 meter), KG2 (21 - 39 meter), KG 3 (17 - 22 meter). En dat allemaal in een relatief klein toestel…

De hier beschreven “Radialvo Super But” is van 1954. De radio heeft Lange- en Middengolf en twee Kortegolfbanden: OC 1(Onder Courte”) van 26 - 50 meter, en OC 2 van 14 - 26 meter. Opvallend is de 4-voudige afstemcondensator: LG/MG en OC1/OC2 hebben aparte secties, die voor de korte golf hebben een lagere capaciteit.

De buizenbezetting bestaat uit: ECH81/ EBF80/ EBF80/ EL84/ EZ80.

De ECH81 is de oscillator/mengtrap, de eerste EBF80 de m.f. versterker, de beide diodes verzorgen de AVR. De tweede EBF80 de detector/l.f. voorversterker, de EL84 de eindtrap en de EZ80 de gelijkrichter. Een afstemindicatie is niet aanwezig. 

Allemaal standaard dus, behalve de plek van de smoorspoel in de voeding, die is opgenomen aan de negatieve kant van de voeding en levert via twee aftakkingen de negatieve voorspanning voor de eindtrap en voor de rest van de schakeling. Er zijn twee gescheiden afvlakelco’s in de voeding: van beiden is de plus doorverbonden zodat het lijkt alsof ze parallel staan, maar de negatieve aansluitingen zijn gescheiden: hier zit de smoorspoel tussen en samen vormen ze op die manier het afvlakfilter. Een beetje aparte schakeling maar het werkt wel: zie het schema en de documentatie , die hier staan: "Super But Schema" en met dank aan doctsf:  "Manuel de Service" .  Het is een “lekker” spelend radiootje.

Dit toestel is een vakantie aankoop. Het stond voor een aantrekkelijke prijs in een Franse curiosawinkel. Een aanbod om het toestel ter plekke te testen heb ik vriendelijk afgeslagen: je weet nooit hoe lang het ding heeft stilgestaan.. In 2013 is het geheel nagezien.

Modelserie 1954

Reparaties

Reparaties Inwendig 2013

 • Toestel uitgekast en gereinigd
 • Elco’s geformeerd en in orde bevonden. Buisvoeten en buizen gereinigd.
 • Buizen getest: EZ 80 100%, EL84 100%, EBF80 (audio) pentodedeel 100%, diodes zwak. EBF80 (m.f.) pentodedeel 100%, diodes zwak. Diodes moeilijk te regeneren.
 • Inwendige weerstand tussen kathode en stuurrooster circa 50 MOhm in koude toestand.
 • In de praktijk werken beide buizen normaal, misschien omdat beide diodes parallel worden gebruikt. (zie schema). ECH 81 niet getest. Deze buis lijkt nieuwer dan de andere.
 • Koppel C vervangen. Deze mat 500 kOhm. Negatief op stuurrooster EL84 was circa – 2 Volt.(na vervanging – 6 Volt) buis werd in gebruik te warm.  Schaalverlichting oud maar niet vervangen (nog origineel).
 • Beide ratel C’s aan de netzijde gecontroleerd. Deze meten 10 MOhm. Niet verwijderd of vervangen. Omdat de radio goed blijkt te spelen niet naar andere componenten gekeken.
 • Netsnoer vervangen door originele kleur bruin netsnoer. Originele stekker opnieuw gebruikt.
 • Draadzekering in netvoeding defect. Overbrugd door printzekeringhouder + zekering.
 • Verder geen schakelaars e.d. schoongespoten. Schaal klopt nog vrijwel

Reparaties Uitwendig 2013

 • Kast gepoetst met Brasso koperpoets en knoppen gereinigd met tandenborstel en spiritus. 
 • Kunststof stationsnamenschaal gereinigd/gepoetst met Brasso. Doe dit altijd zeer voorzichtig.

Toestand na Reparaties

 • Status april 2013: Speelt weer uitstekend. Slaat heel af en toe af en toe dicht na genereren, verdwijnt na opnieuw aan- en uitzetten. Ontbrekende klemmetje op achterzijde kast bijmaken.

Ferrietantenne

Afstemcondensator

Achterkant

Chassis (ongerestaureerd)

 

Stationsnamenschaal

 

Onderkant

Achterkant open

Buizenbezetting

Karakteristieken

Merk:RADIALVA
Type:"Super But"
Serienummer:231669
Bouwjaar:1954
Frequentiebereiken:LG/ MG/ OC 1(“Onde Courte”) van 26 - 50 meter, en OC 2 van 14 - 26 meter.
Middenfrequentie:455 kHz
Buizenbezetting:ECH81/ EBF80/ EBF80/ EL84/ EZ80
Schaalverlichting:2 x 6,3 Volt 0,3 A
Bediening:5 draaiknoppen in het front, v.l.n.r.:
Netschakelaar/volume, Toonregeling, Afstemming, Golfbereik, Ferrietantenne
Voedingsspanning:110/ 125/ 145/ 220/ 245 Volt wisselspanning. Verbruik 45 Watt. De indicatie op de achterwand stemt niet automatisch overeen met de werkelijke spanningsinstelling
Antenne:Intern: draaibare ferrietantenne en extern
Externe Aansluitingen:Antenne, Pick-up en externe L.S. (5 Ohm)
Maten (H x B x D):22 x 35 x 20
Gewicht:circa 6 kg
Kast:Kunststof, crèmekleurig. Goudkleurig ornament in het front
Bijzonderheden:De vormgeving van de behuizing en de schakeling (voeding en afstem C)
Typenummers componenten:144
In de collectie
Collectienummer:
status: