R.R. Radio type 755

RR Radio 755 Voorkant ongerestaureerd

RR Radio is een Belgisch radiomerk, opgericht in 1930 in Brussel door de heren Roy en Revol waaraan de naam, voluit “R.R. Radio S.A.”, dan ook ontleend is. In 1934 verhuist het bedrijf naar Anderlecht. Het logo doet denken aan het Britse automerk Rolls Royce.

“R.R. Radio” maakte fraai vormgegeven en goed afgewerkte radio's tot het begin van de jaren '50 van de vorige eeuw. Rond 1966 stopt R.R. Radio met al haar activiteiten.

In het modeljaar 1937 zijn de volgende modellen uitgebracht: de 755, de 763 en de 765. Allemaal aparte en op eigen wijze fraaie modellen met ook mooi vormgegeven stationsnamenschalen. Bij dit type is het zo, dat als je aan de afstemknop draait, de naald linksboven achter de versiering verdwijnt en er daarna zonder vertraging  rechtsboven weer vandaan komt...

De 755 is voorzien van Lange- en middengolf. Een gelijk model is de 856 met ook nog de Korte Golf. Eenvoudiger modellen waren de 840, 850 en 851. Het hout van de voorkant van de 755 heeft een mooie  tekening van “gebloemd essenhout”.

In mijn collectie bevindt zich al geruime tijd een toestel van R.R. Radio. Het staat te wachten op restauratie en is nog niet uitgekast en dus ook nog niet echt goed onderzocht.  Het is - vermoedelijk -  het type 755.

Het toestel is voorzien van Lange- en Middengolf.

De buizenbezetting van dit exemplaar bestaat uit 2A7, 58, 2A6, 2A5 en 80. De 2A7 is de oscillator/ mengtrap, de 58 de middenfrequent versterker, de 2A6 de detector/laagfrequent voorversterker, de 2A5 de l.f. eindversterker, de 80 de gelijkrichter. Een afstemindicator is aanwezig in de vorm van een metertje boven in de stationsnamenschaal. 

De buizenbezetting van dit exemplaar wijkt af van die van een aantal andere modellen: i.p.v. een 2A6 is daar een 2B7 gebruikt. De 2A6 is een triode duo diode en de 2B7 een penthode duo diode. Ook het metertje van dit exemplaar ontbreekt op de catalogusfoto’s. 

Op een van de foto’s zijn nog twee originele lampen zichtbaar. De 2A6 (de derde van links) mist een dergelijk label en kan dus een latere vervanging/vergissing zijn van de originele 2B7: onderzoek zal het leren.

Een schema heb ik er niet van: wel een schema van het type 650 met de lampenbezetting 2A7, 58, 2B7, 2A5 en 80 waarvan ik sterk het vermoeden heb dat het niet veel zal afwijken. het schema, met dank aan alweer de NVHR, vind je hier

De toestand waarin het verkeert kan als volgt worden samengevat.

Uitwendig: Schaal gaaf, doek gaaf, lak erg slecht met name  de voet en de boven- en zijkanten waar ook het fineer plaatselijk weg is. De voorkant lijkt (gelukkig) nog mee te vallen. Geen achterwand, netsnoer niet origineel.

Inwendig: Ogenschijnlijk compleet en vuil.  Golfbereikschakelaar werkt niet. Werking uiteraard niet getest.

Gezocht, want niet zelf te produceren onderdelen: Een achterwand.

Reparaties

Reparaties:

  • Nog geen reparaties uitgevoerd. De restauratie zal zowel lak,- fineer,- als technisch werk gaan omvatten.

Achterkant ongerestaureerd. 3e lamp van links is de 2A6

Stationsnamenschaal ongerestaureerd

Boven- en zijkant ongerestaureerd.

Detail houtstructuur voorkant, ongerestaureerd

Rechter voorkant met koppen en schaal, ongerestaureerd

Originele lampen: de 80 en de 2A5

Karakteristieken

Merk:R.R. RADIO
Type:755
Serienummer:G 313
Bouwjaar:1937
Frequentiebereiken:LG/ MG
Middenfrequentie:455 kHz?
Buizenbezetting:2A7/ 58/ 2B7 (2A6)/ 2A5/ 80
Schaalverlichting:Nog niet bekend
Bediening:Draaiknoppen voor Netschakelaar/volume (links) Afstemming (midden) Golfbereik (rechts. Op de achterkant: schakelaar voor toonregeling.
Voedingsspanning:110/ 130/ 220 Volt wisselspanning
Antenne:extern
Externe Aansluitingen:Antenne, Grammofoon, Externe L.S. (vermoedelijk hoogohmige uitgang - staat Hoogspanning op!)
Maten (H x B x D):35 x 60 x 34 cm
Gewicht:circa 14 kg
Kast:Hout. Voorzijde lichtgekleurd en getekend “gebloemd esdoornhout”. Bovenkant licht- en voet: donkerbruin gekleurd.
Bijzonderheden:De vormgeving van de kast en vooral de stationsnamenschaal.
Typenummers componenten:- L.S. Type L20 2500 Ohm uitwendig bekrachtigd.
Collectienummer:
status:
127
In de collectie