R-F-T- Minorette A 201

RFT Minorette A201

Na WO II werd Duitsland opgedeeld in West- en  Oost Duitsland. Oost-Duitsland kreeg een communistisch bestuur. Als gevolg hiervan werd alle (grote) bedrijven genationaliseerd en omgezet in een VEB (“Volks Eigenes Betrieb”). Boven de afzonderlijke bedrijven stond een overkoepelende organisatie, de VVEB (“Vereinigung Volks Eigener Betriebe”)

Radio gerelateerde bedrijven kregen als merk R-F-T (Radio- und Fernmelde Technik). Zo ontstond de “VVEB Radio- und Fernmelde Technik”

In Dresden stond het “R-F-T Funkwerk Dresden VEB”, voor de oorlog bekend als “Radio H. Mende & Co.,”

Onder de koepelnaam “R-F-T” werden in Oost-Duitsland jarenlang allerlei toestellen en onderdelen geproduceerd van uiteenlopende kwaliteit afhankelijk van de doelgroep. Vaak tegen sterk concurrende prijzen.

Hier wordt de “Minorette A201” beschreven. Het radiootje is een soort “Trabant” onder de ontvangers: klein en eenvoudig. In 1958 aangeprezen als “Kleinstsuper”. De introductieprijs zou 150 DM zijn geweest.

De buizenbezetting bestaat uit: UCH81/ UBF80/ UCL81. Gelijkrichter is een enkelfasige seleencel. Zo kon met drie (gecombineerde) buizen een aardig radiootje gemaakt worden.

De UCH81 is de oscillator/mengbuis, de UBF80 de m.f. versterker/detector en de UCL81 de l.f . voorversterker en de l.f. eindtrap. Het is een zg. U-toestel, geschikt voor gelijk- en wisselspanning. Let op: het chassis is rechtstreeks verbonden met het stroomnet! Het schema vind je hier

Het geluid is dat van een klein radiootje, wat het ook is. Ook geeft de rechtstreekse verbinding met het stroomnet - tegenwoordig een soort elektrisch riool - meer storingen bij de ontvangst dan bij toestellen met een behoorlijke netscheiding. Sterke zenders komen redelijk door, daar was het ook voor bedoeld. De stationsnamenschaal is heel eenvoudig met enkele een paar sterke zenders hoofdzakelijk rondom Oost-Duitsland. Opmerkelijk is in dit verband “Moorside”; de locatie van de BBC European Service….toch de zender van de “vijand”.

Een collega van mij bracht dit toestelletje in 2004 mee van een rommelmarkt ergens ver weg in Duitsland. Het zag er niet best uit. Compleet maar zeer vuil. Doek gaaf, schaal licht beschadigd. Kast is oorspronkelijk paars en crème kleurig geweest Het inwendige was compleet en was vuil. Werking uiteraard niet getest. Buizen helaas niet origineel (geen RFT)

Brochure Minorette

Reparaties

Reparaties Inwendig 2006

  • Gecontroleerd en gereinigd. Hoofdstroomschema getekend. Verkeerd schaallampje 6V 0,3A vervangen door een van 12 V 0,1 A (de juiste waarde).
  • De elco (2 x 25 uF) is slecht: verwijderen/vervangen beschadigt de printplaat, daarom 2 kleine elco’s bijgeplaatst op eenvoudig te verwijderen plaats (4,7Uf en 10 uF).
  • Antenne aansluitingen hersteld. Aarde niet aangesloten i.v.m. twijfelachtige kwaliteit van de scheidingscondensator.
  • Aansluitingen luidsprekertrafo hersteld: zoals is aangetroffen kon het toestel onmogelijk spelen.

Reparaties uitwendig 2006

  • Paarse verf bovenzijde niet meer re redden, verwijderd. Van dit toestel schijnt een paarse, groene en naturel versie te bestaan. Bovenzijde en zijkanten naturel gepolijst.
  • Voorzijde opnieuw gespoten met crème lak uit spuitbus (zachtgeel/zijdeglans 702: Karwei)
  • Schaal: de afbladderende verf gefixeerd met blanke lak uit spuitbus volgens de “laagjesmethode”. (zo weinig lak per keer dat de lak niet gaat vloeien maar heel kleine afzonderlijke druppeltjes blijft)

Toestand na reparaties

  • Status 2006:  Speelt weer zoals bedoeld. De beschadiging in de schaal blijft zichtbaar. Nog originele stekker aanzetten.

Chassis

Achterkant

Stationsnamenschaal

Achterkant open

Karakteristieken

Merk:RFT Funkwerk Dresden VEB
Type:Minorette A201
Serienummer:54786
Bouwjaar:1958/1959
Frequentiebereiken:MG
Middenfrequentie:453 kHz
Buizenbezetting:UCH81/ UBF80/ UCL81. Gelijkrichter: seleencel, enkelfasig
Schaalverlichting:12 V 0,1 A
Bediening:Twee draaiknoppen: Netschakelaar/Volume en Afstemming
Voedingsspanning:220 Volt gelijk-en wisselspanning. Verbruik circa 30 Watt. U- toestel. Let op: chassis staat onder netspanning!
Antenne:Extern
Externe Aansluitingen:Antenne
Maten (H x B x D):17 x 24 x 13
Gewicht:1,9 kg
Kast:Bakeliet. Oorspronkelijke paars met crèmekleurig front. Nu bruin naturel
Bijzonderheden:“Kleinstsuper” Eenvoudig U-toestelletje, soort “Radio-Trabant”
Typenummers componenten:Luidspreker “Neu Ruppin” type V1
Collectienummer:
status:
108
In de collectie