Overige merken
- Amroh Rialto met Triolet
- Bang & Olufsen BEO610
- Bush BAC 31
- Crusader 755
- Ducretet L524
- De Eenpitter
- GEC BC5645
- Graetz Comedia 4R/216
- Graetz “Komtess” 611
- Graetz Sinfonia 522
- Hi-Fi Master
- Kolster Brandes BR30T
- Körting Excello ” Stereo”
- Körting Novum 40
- Loewe Opta 4752W “Hermes”
- Nordmende “Rigoletto”
- Nordmende “Turandot”
- NSF H218X
- Onbekend Merkloos Frans
- Onbekend Réalt
- Paillard 4503
- Pilot Radio BS 648
- Project Zelfbouw
- Radialva “Super But”
- R-F-T- Minorette A 201
- Siemens C50
- Siemens RS 111
- Siemens “Schatulle” M57
- Tesla 401U “Accord”
- Tonfunk Fidelio II
- Vidor 393
Project Zelfbouw
Een aantal jaren geleden kwam ik in het bezit van een toestel dat vermoedelijk ergens in de jaren dertig door een amateur was gebouwd. Het bestond uit een houten kast met houtwormschade en een chassis met daarop een afstemcondensator, een aantal spoelen en lege buisvoeten. De onderdelen aan de onderzijde stammen eveneens uit een ver verleden.
Al eerder had ik een chassis gezien dat qua indeling enigszins leek op het bovenstaande. Het vermoeden bestond daarom dat het ding ooit als bouwontwerp was gepubliceerd, maar tot op heden heb ik daarvan niets terug kunnen vinden. Het leek me een uitdagend onderzoeks/restauratie project, met de zekerheid dat het na demontage in elk geval een aantal bruikbare componenten zou opleveren. Daarom heeft deze klus de naam :“Project Zelfbouw” gekregen.
Op het front van de kast drie knoppen: links golfbereik omschakelaar, midden afstemming, rechts volume en netschakelaar. Een luidspreker dient uitwendig aangesloten te worden.
Het hele geval uitgebouwd, zorgvuldig onderzocht en in kaart gebracht (iedere nieuwe radio is een “plaats delict”). Dit nadat het geheel uit voorzorg in “houtworm quarantaine” was geweest.
Het schema.
De lampen ontbraken, maar de gebruikte typen stonden naast de lampvoeten genoteerd: MS4B, E409, MS4B, E428, C443 en 506.
De schakeling is als volgt opgebouwd: Het toestel is een superheterodyne bestaande uit een mengtrap, een m.f. trap, een detector/versterkerschakeling en een l.f. eindtrap. De voeding is geschikt voor wisselspanning 220 Volt.
De ingangskring bestaat uit een afstembaar bandfilter. De mengtrap is een MS4B, met een aparte oscillator met een E 409. De inkoppeling van het oscillatorsignaal gebeurt via de voor beide lampen gemeenschappelijke kathodeweerstand.
Er is één middenfrequent trap, afgestemd op 110 kHz, met een MS4B. Deze wordt gevolgd door een detectorschakeling met een E 448, welke met een l.f. trafo is gekoppeld met de eindlamp van het type C 443. Toegepast is zgn. anodedetectie. De voeding bestaat uit een dubbelfasige gelijkrichter met een lamp type 506. De toe te passen luidspreker is van het electro-dynamische type. De bekrachtigingsspoel hiervan is in de meeste toestellen opgenomen in de + leiding van de hoogspanning, hier is deze geschakeld tussen de 0 (middenaftakking) van de hoogspanningswikkeling en aarde (het chassis). Het chassis is dus positief t.o.v. de 0 van de voeding..
Daar het stuurrooster van de eindbuis d.m.v een spanningsdeler is verbonden met het chassis en de 0 van de voeding en de kathode van de eindlamp aan aarde (chassis) ligt wordt een negatieve voorspanning van het stuurrooster verkregen.
Het is een wat ongebruikelijke constructie die b.v. Philips ook toepaste in zijn “Super Inductie “wisselstroom ontvangers zoals het type 830 Zie hiernaast: Schema Philips 830
Alle lampen behalve de C 443 zijn indirect verhit. De C 443 is direct verhit, de gloeidraad is dus tevens de kathode. Bij wisselstroom voeding van de gloeidraden geeft deze constructie brom. Bij eindtrap penthoden zoals de C 443 gingen de ontwerpers er van uit dat de signaalniveaus zodanig hoog zijn dat dit geen probleem geeft. Door de gloeidraad voeding symmetrisch uit te voeren (4 volt = 2 x 2 Volt met middenaftakking) wordt het bromniveau verder verlaagd. Het feit dat bij dit soort schakelingen de kathode aan aarde ligt betekent dat negatieve voorspanning voor het stuurrooster niet d.m.v. een kathodeweerstand verzorgd kan worden.
Het schema dat ik heb opgetekend is in vier bladen gesplitst: oscillator/mengtap, m.f. + detectie, schakeling eindlamp en voeding. Dit vind je hiernaast: Schema's Project Zelfbouw
De uitvoering van het toestel
Bijna alle condensatoren zijn blokcondensatoren: elektrolytische condensatoren ontbreken. Heel veel verbindingen zijn uitgevoerd met schroeven en klemmen, weinig soldeerwerk. Hier en daar is de montage wat slordig uitgevoerd en dient verbeterd te worden
Voor alle afgestemde kringen is materiaal van het merk “Colvern” gebruikt. De drievoudige afstemcondensator is zeer degelijk en van het merk “Marconiphone”.
De m.f. bandfilters zijn van het type “Colverdyne”. Zeer fraai uitgevoerd met de mogelijkheid de afstand tussen de spoelen van het bandfilter te variëren en daarmee de doorlaatkromme naar wens in de stellen. De kringcondensatoren bevinden zich aan de voet van de spoel en zijn d.m.v. een soort hendeltje te regelen. Zo kan de m.f. versterker optimaal worden afgeregeld zonder b.v. het chassis om te moeten draaien.
Colvern maakte een groot aantal verschillende spoelen en allemaal van hoge kwaliteit. De gehele “Colvern Catalog” kun je vinden onder deze link: Colvern Catalog (De bron is vermeld onderin de titelpagina: www bestond nog niet in de jaren dertig )
In dit toestel zijn voor de h.f. kringen spoelen van het type KBLC gebruikt, voor de oscillator een van het type KGC. Ze zijn alle drie gekoppeld d.m.v. een asje waarmee omschakeling tussen Lange- en Middengolf mogelijk is. Het type KGC is niet zonder meer bruikbaar als oscillatorspoel in een superheterodyne.
Reparaties
Uitgangspunt is zo veel mogelijk de originele uitvoering te handhaven.
- De lampen. De originele typen waren niet op voorraad, daarom gezocht naar vervangers. De MS4B is van Marconi. Vervangers zijn o.m. de E 446 van Philips en de RENS 1284 van Telefunken. Gekozen zijn 2 maal de RENS 1284. De E 409 was beschikbaar. De E 428 van Philips is vervangen door de REN 904 van Telefunken. Voor de C 443 is de PP430 van Tungsram gekozen. Voor de 506 is de 1823 gekozen.
- De buizenbezetting is dus als volgt: mengtrap REN 1284, oscillator E 409, m.f. trap RENS 1284, detector REN 904, eindlamp PP 430, gelijkrichter 1823. (Een bont gezelschap lampen en niet alle lampen zien er nieuw uit)
- De spoelen. De KGC spoel is niet meer origineel. Tussen de punten 1 en 2 is deze overgewikkeld. Doel: een geschikte oscillatorspoel te maken in combinatie met de beide KBLC spoelen. Van de eerste KBLC spoel zijn windingen verwijderd. Later zal blijken dat het toestel prima werkt. Onduidelijk is of dit beredeneerd of experimenteel bepaald is.
- Contacten van alle h.f. spoelen gecontroleerd en waar nodig gereinigd: verreweg alle contacten waren nog in orde, hetgeen iets zegt over de kwaliteit van het materiaal.
- De m.f. kringen idem, de contacten van de instelhendel van de kringcapaciteiten (preventief) gereinigd.
- De blokcondensatoren: Gespecificeerd voor 700 Volt. Getest op capaciteit en lekweerstand (testspanning 600 Volt). De meesten waren tussen de 10 en 20 MOhm. C12 mat 2 MOhm. Alle blokcondensatoren gehandhaafd.
- Primaire circuit (netvoeding). Netschakelaar op volumeregelaar geen contact: gereinigd, netsnoer en stekker gecontroleerd. Ratel C (C16) verwijderd, was defect.
- Isolatieweerstand tussen primaire circuit en chassis gemeten. Bedraagt 15 MOhm. Geen oorzaak gevonden. Niets aan gedaan.
- De uitgangen op de achterkant t.b.v. de luidspreker en de bekrachtigingsspoel zijn slordig aangebracht: verbeterd met degelijker entree’s.
- Alle andere contacten en verbindingen nagelopen en waar nodig gecorrigeerd. Rommelige bedrading verbeterd. Lampvoeten gereinigd.
- R8 – kathodeweerstand van REN 904, van 10 kOhm was verlopen naar 40 kOhm, vervangen.
- C7 – 0,5 uF ontkoppelcondensator voeding E 409 vormde kortsluiting, vervangen.
- Buizen geplaatst en toestel voorzichtig in stappen onder spanning gebracht: Eindtrap/ detector/ m.f. versterker. Dit deel een weinig bijgeregeld.
- Daarna de oscillator/mengtrap geactiveerd. Blijkt min of meer probleemloos te werken, iets bijgeregeld.
- Er hoeft geen stationsnamenschaal kloppend gemaakt te worden. Daarom is het exacte frequentieverloop binnen de band niet belangrijk, zolang de ingangskringen dit verloop min of meer volgen.
- Om het bromniveau wat te verlagen een extra elco van 10 uF parallel aan C17 en C18 gezet.
- Extra antenne ingang gemaakt t.b.v. beperking oversturing door sterke zenders/ langere antennedraad. Opvallend is dat een kort draadje al ontvangst geeft.
- De as van de golfbereik omschakelaar veroorzaakte gekraak. Dit verholpen door de as te aarden.
- Het chassis en de spoelhulzen. Chassis voorzichtig met zachte staalwol (min of meer)glanzend gemaakt. Beschermd met een dun laagje schellak. Spoelhulzen: zoveel mogelijk weer glimmend gemaakt en eveneens met een dun laagje schellak beschermd.
- De kast: de lak hiervan was door en door poreus en plaatselijk versleten. Behandeld met “ HG meubelhersteller voor donker hout”. Een soort olieachtige vloeistof. Dit is iets anders dan krashersteller. Krijgt het oppervlak een egale volle kleur van. (Pas op: Alleen toepassen bij door en door poreuze lak, anders wordt het uiterlijk erg vlekkerig)
Toestand na restauratie
- Status 2024: Speelt verrassend goed. De gevoeligheid is zeer goed, eigenlijk te groot, zelfs bij een korte (5 meter) antennedraad. Daarom een extra antenne ingang gemaakt via een condensatortje van 20 pf. De ontvanger is snel overstuurd, er is geen enkele actieve vorm van Automatische Versterkings Regeling (AVR) aanwezig. De BBC op 198 kHz komt al goed binnen op twee meter draad..
- De aparte luidsprekerkast is zeker van invloed op de weergave, maar gesteld kan worden dat met de toenmalige middelen een prima resultaat was te bereiken.
- Een circa 90 jaar oud zelfbouw project is hiermee weer tot leven gewekt..
Karakteristieken
Merk: | Project Zelfbouw |
Type: | n.v.t. |
Serienummer: | n.v.t. |
Bouwjaar: | 1930 - 1935? |
Frequentiebereiken: | LG/ MG |
Middenfrequentie: | 110 kHz |
Buizenbezetting: | Origineel: MS4B/ E409/ MS4B/ E428/ C443/ 506 Werkelijk: RENS 1284/ E409/ RENS 1284/ REN 904/ PP 430/ 1823 |
Schaalverlichting: | 1 x 6,3 Volt 0,5 A |
Bediening: | Draaiknoppen: Links: Golfbereik, Midden: Afstemming, Rechts: Netschakelaar/volume |
Voedingsspanning: | 110/ ?/ 230 Volt wisselspanning |
Antenne: | extern |
Externe Aansluitingen: | Antenne/ Luidspreker |
Maten (H x B x D): | 28 x 44 x 24 cm |
Gewicht: | ca 7 kg |
Kast: | hout, middelbruin gelakt |
Bijzonderheden: | Zelfbouw toestel uit begin jaren dertig. Uit de tijd dat de superheterodyne nog volop in ontwikkeling was. |
Typenummers componenten: | Colvern KBLC , Colvern KGC, Colverndyne Luidspreker: geen |
Collectienummer: status: | 141 In de collectie |