Philips NL3X92T

De Philips NL3X92T is een transistorradio uit 1960. De radio is ontworpen als autoradio. Aan de beide zijkanten bevindt zich een metalen rail waarmee de radio in een rek geschoven kon worden waarbij aan de achterkant (de onderkant van de radio) de noodzakelijke aansluitingen werden gerealiseerd. De prijs was in 1962 - inclusief inbouwrek - 248 gulden.

De radio kon ook los als portable worden gebruikt: de beide beugels werden dan als handvat gebruikt.

Het toestel is geschikt voor de Lange- en de Middengolf.

De gebruikte transistoren zijn van het type OC - van die mooie zwartgeverfde glazen typen. In de mengtrap wordt een OC 44 gebruikt, daarna volgt een tweetal middenfrequent trappen met OC 45. Als gelijkrichter wordt een OA 79 gebruikt, gevolgd door twee trappen laagfrequent met OC 71 met als afsluiting een balanseindtrap met twee keer OC 72. Omdat de mengtrap nogal gevoelig is voor oversturing door sterke signalen - het dynamisch bereik van de OC 44 - is nogal beperkt, is er een trucje uitgehaald om d.m.v. twee weerstanden het ingangssignaal van de mengtrap te verminderen. (Zie SK3 in het schema). Een voorziening die gezien de huidige situatie op de middengolf niet vaak meer gebruikt zal worden.

Het l.f. uitgangsvermogen bedraagt circa 50 milliWatt en dat is best wel veel geluid. De gevoeligheid en de selectiviteit zijn goed. (dat is een subjectieve beoordeling en is vergeleken met soortgelijke toestelletje)

Voor gebruik als autoradio is het inbouwrek AF 7721 voorzien (niet in mijn bezit). Door de radio in het rek te schuiven worden de luidspreker en de ferrietantenne uitgeschakeld en hun functie overgenomen door de auto-antenne en de luidspreker in de auto. De voedingsspanning blijft dan nog steeds verzorgd door de batterijen in de radio zelf, dus niet uit de accu!

Uit elkaar halen is vrij eenvoudig als je eenmaal weet hoe. Dat gebeurt in een aantal stappen met een bepaalde volgorde. Ik heb deze stappen aanschouwelijk gemaakt met een aantal foto’s. De foto’s 1 t/m 3 laten steeds één kant zien, de los te draaien schroeven zitten zowel links als rechts.

  • Allereerst de stationsnamenschaal verwijderen: foto uitkasten stap 1.
  • Daarna de achterkant verwijderen door de schroeven los te draaien en de achterkant voorzichtig uit de klemmen aan de onderkant te wippen.: foto uitkasten stap 2. De achterkant van het chassis met de batterijhouder komt nu vrij.
  • Daarna de strookjes tape verwijderen: hier zitten schroeven onder om de voorkant los te nemen: foto uitkasten 3. De voorkant zit dan nog wel met één moer vast aan de achterkant van het chassis.
  • Als laatste de moer aan de achterkant van het chassis losdraaien: foto uitkasten 4.
  • In elkaar zetten: omgekeerde volgorde.

Voor de documentatie, klik  hier

Ik heb de radio in 1997 op een beurs gekregen. Het inwendige was aangetast door zuur afkomstig van de - verwijderde - batterijen. Vitale delen waren gelukkig niet zodanig aangetast dat het toestel niet functioneerde, maar optisch ziet het er niet echt mooi uit.

 

Reparaties

Reparaties Inwendig april 2020

  • Nadat het toestel in 1997 inwendig gereinigd was en een batterijklem was hersteld, is het in 2020 opnieuw open gemaakt en geïnspecteerd. De aantasting door batterijzuur opnieuw bekeken en de aangetaste delen nu met schellak geconserveerd. Printplaatlak is beter of even goed maar dat had ik niet op voorraad.
  • Een van de pootjes van een OC 71 was door aantasting kennelijk zo dun geworden dat dit brak bij het schoonmaken. De transistor is vervangen door een nieuwe OC 71
  • De afstemsnaar liep erg stroef: dit was de aanleiding voor het uitkasten. De rolletjes met een heel klein beetje dunne olie gesmeerd en het probleem was verholpen.

Reparaties Uitwendig april 1020

  • Ofschoon in 1997 al eens opgepoetst is de radio weer eens “opgewreven”. Dit is gebeurt met “Brasso” koperpoets en “Commandant Cleaner 4”. Daarna met “Pledge” behandeld.

Toestand na Reparatie

  • Status april 2020: Speelt weer naar behoren. Het inwendige blijft sporen van lekkage houden, de buitenkant ziet er weer goed uit. (een klein hoekje aan de bovenkant is afgebroken). Voor een nu zestig jarige niet gek!

 

Uitkasten stap 1

Uitkasten stap 4

Componenten voorzijde

Uitkasten stap 2

Voorzijde

Brochure

Uitkasten stap 3

Componenten achterzijde

 

Karakteristieken

Merk:PHILIPS
Type:NL3X92T
Serienummer:10118
Bouwjaar:1960
Frequentiebereiken:LG/MG
Middenfrequentie:
Halfgeleiderbezetting:OC44/ OC45/ OC45/ OC71/ OC71 /OC72/ OC72/ OA79
Schaalverlichting:6 V 0,05 A in te schakelen door op de afstemknop te drukken
Bediening:Draaiknoppen voor: Volume en Afstemming. Drukknoppen voor Uitschakelen/ Toonregeling/ Lokaal/ MG/LG.
Voedingsspanning:4 x batterij 1,5 V type D. Verbruik 43 mA
Antenne:ferrietantenne of externe antenne
Externe Aansluitingen:Auto antenne en - luidspreker
Maten (H x B x D):18 x 24 x 7 cm
Gewicht:ca 2,5 kg inclusief batterijen
Kast:Kunststof, crèmekleurig
Bijzonderheden:Transistorradio voor gebruik in auto met bijbehorende rek type AF 7721, of als portable
Typenummers componenten:LS: AD2414Z, inbouwrek AF 7721
Collectienummer:
status:
36
In de collectie