Philips BX 760 X gemodificeerd

Als jonge, enthousiaste luisteramateur was ik op enig moment op zoek naar een goede ontvanger voor met name alle omroepbanden op LG/MG en KG. Die diende zich aan in de vorm van een groot, voorhistorisch radiotoestel dat duidelijk uitstraalde dat er meer dan gemiddelde prestaties van te verwachten waren.

Dat het werkte met radiolampen van een generatie die ouder was dan de toen gangbare types leek geen bezwaar.

Omdat mijn zelfbouwprojecten niet in afzonderlijke losse kasten waren ondergebracht maar in zelfgemaakte houten rekken met een standaard open maat van 18 cm was het duidelijk dat deze radio aangepast moest worden aan wat toen optimistisch de “2000” standaard werd genoemd. (Zie onder “zendamateur” elders op deze website meer over de “2000” serie).

De modulaire opbouw van de BX760X maakte het mogelijk het toestel in drie delen te splitsen: H.F. deel, M.F./L.F. deel en voeding, en deze onder te brengen in drie aparte eenheden. Door de beide ontvang-eenheden een kwart slag te draaien komen de knoppen ook netjes aan de voorkant te zitten. Het toestel lijkt er voor te zijn ontworpen…

De verbindingen tussen H.F. deel en M.F./L.F. deel konden zonder de werking te beïnvloeden rustig een stukje verlengd worden. Die van de voeding zijn helemaal niet kritisch.

Dus werd de radio uit elkaar gehaald en gedemonteerd. De kast werd als overbodig naar het grof vuil afgevoerd, de luidspreker elders ingezet. De stationsnamenschaal is (helaas) verdwenen evenals de speciale netstekker maar de achterwand staat nog ergens. Helaas is ook het typenummer verloren gegaan. Omdat het inwendige geen “monumentale” status had is een aantal oude C’s gewoon vervangen. Een andere afstemindicator met een EM84 i.p.v. de antieke EM4, andere knoppen en een aluminium front en je krijgt een heel andere ontvanger….

Later zijn nog wat handigheidjes toegevoegd zoals h.f. fijnregeling, uitgang voor een frequentieteller om de ontvangstfrequentie digitaal uit te lezen, een audio in- en uitgang en een uitgang om de m.f. van 452 kHz op een andere ontvanger aan te sluiten. Dat werd de Marconi “Mercury”, waardoor SSB/CW ontvangst en smalbladige AM ontvangst mogelijk werd.

Samen met een in hetzelfde rek ondergebrachte antenne aanpaseenheid (pi-filter) werd een heel behoorlijk ontvangststation gemaakt. Dit terwijl een EF 22/ECH 21 als “front-end” nu niet bepaald aan de allerhoogste specificaties voldoet.

Hieronder een aantal foto’s van deze ex- BX760X, hij werkt nog steeds. De foto van de voeding ontbreekt, deze is opgenomen in een wat groter apparaat waar ook de voeding van de “Marconi” in is opgenomen. 

Voor de beschrijving van de BX760X zie de eigen pagina van de BX760X.

h.f. deel opzij

Achterkant m.f. + l.f. deel

h.f. deel onderkant

m.f. + l.f. deel onderkant

m.f. + l.f. deel bovenkant

Achterkant beide delen