Philips BX 631A

De BX631A is een mooi vormgegeven Philips-ontwerp uit het modeljaar 1953. Het heeft een robuust en luxe uitziend front en was voorzien van talrijke “nieuwigheden” die in een brochure uit 1953 uitvoerig werden aangeprezen. De prijs was toen 535 gulden, een zeker voor die tijd best wel hoog bedrag.

Gelukkig produceerde Philips in die tijd ook tal van eenvoudiger modellen, maar voor dit model was beslist een markt, ook omdat het model was voorzien van FM ontvangst, wat toen nog relatief nieuw was. En daarom moest een toestel worden ontworpen waarmee de geluidskwaliteit van FM goed tot zijn recht kon komen.

Ik heb een aantal details in foto’s vastgelegd, die hierna kunnen worden bewonderd. Ook heb ik de documentatie opgenomen, zie  Servicedocumentatie Philips BX 631

Het toestel is voorzien van de Lange-, Midden- en Kortegolf, als mede de FM band van 87,5 tot 100 MHz.

De buizenbezetting bestaat uit tweemaal EC 92, de ECH 81, de EF 41, de EBF80, de EB41, de ECC40, de EL 84, en de EM34.

De FM-afstemeenheid - nog niet uitgevoerd als prefab afstemeenheid zoals in latere toestellen gebruikelijk was - is uitgerust met een tweetal EC 92’s; de eerste dient als h.f. versterker, de tweede als oscillator/mengtrap. De ECH 81 is de mengbuis voor LG/MG/KG en de eerste m.f. trap voor FM. De EF 41 is de eerste m.f. trap voor AM en de tweede voor FM, de EBF 80 is de tweede m.f. trap voor AM en de derde voor FM en bevat de detectiediodes voor het AM gedeelte.

Opmerkelijk is dat de m.f. versterker voor AM twee versterkertrappen met bijbehorende bandfilters telt in plaats van de gebruikelijke enkele trap. Dit verbetert de selectiviteit en de gevoeligheid.

De EB 34 is detector voor FM. De detectieschakeling is van het type ratio-detector waarbij de elco C78 als begrenzer is geschakeld.

De ECC40 en de EL 84 vormen tezamen het laagfrequent gedeelte voor zowel AM als FM met de toonregeling voor hoge en lage tonen. De hoge tonenregeling voor het AM gedeelte maakt bovendien gebruik van een bandbreedte regeling in de m.f. versterker waardoor bij maximum hoge tonen de bandbreedte groter wordt gemaakt. Alleen voordelig bij sterke zenders. De EM 34 is de afstemindicator, als gelijkrichter is een selenium brugcel type B250C115 toegepast.

Deze radio werd in 2003 “gered” uit een kringloopwinkel, samen met 3 andere radio’s voor een bulkprijs van 15 Euro...

Er was nogal wat mee: De lak aan de bovenkant was sterk verweerd en bovendien had iemand geprobeerd er met een beitel een gat in te graven.. De achterwand was beschadigd, het serviceluikje ontbrak. Het doek was daarentegen gaaf, en hoewel er één buis ontbrak was het binnenwerk verder ongeschonden. Radio’s in deze staat worden volgens mij niet meer geaccepteerd in kringloopwinkels.

Reparaties

Reparaties Inwendig augustus 2017

  • Het inwendige gereinigd en gecontroleerd, was erg stoffig.
  • De buizen op emissie getest: EL84 100% (55mA), ECC40 100%, EB41 100% (20mA bij 50V, zeer kort), EF41 100% (50mA), EBF80 is defect, pen verbogen glas gebroken, kennelijk ooit te ruw in voet terug gezet en daarna ergens los in het toestel terecht gekomen.Een EBF 80 uit de voorraad ingezet, 100%, ECH81 100%, 1e EC92 (h.f. trap FM afstemmer) is defect, (geen emissie, vervangen), 2e EC92 100%.
  • EM34 is dood, deze vervangen door iets betere uit voorraad.
  • Primaire circuit: Netschakelaar gereinigd, mechanisch defecte zekering vervangen (250 mA) let op, het lipje van de zekeringhouder ontbreekt. Stekker vervangen. Hoofdstroomcircuit nu in orde, meer dan 50 MOhm tegen aarde. Spannings carrousel op 245 V gezet.
  • Selenium gelijkrichter getest met 100V gelijkstroom, in orde. Doormeten met een universeelmeter levert door de hoge drempelspanning van dit soort gelijkrichters geen goed resultaat.
  • Voedingselco: dopje ontbreekt, geregenereerd, lijkt evengoed in orde – gemeten 2 x 40 uF – daarom niet vervangen.
  • Bij verdere controle blijkt R1 -afvlakweerstand – te ontbreken, reden onbekend. Deze weerstand uit voorraad opnieuw geplaatst.
  • Hoogspanningscircuit (zonder buizen) geleidelijk op de normale spanning gezet via weerstand van 27k/10k. Trekt 10 tot 20 mA stroom, onregelmatig, er is dus iets niet in orde (is daarom R1 verwijderd?)
  • Sectorgewijs doormeten leidt naar C68 (6800 pf) welke defect blijkt te zijn (lage R)en R37 (220Ohm) die verbrand maar heel is. Beide vervangen. Daarna trekt het toestel geen stroom meer.
  • De koppel-C (C89) vervangen. “Wima” 0,033uF,meet bij hsp test 1 MOhm, dat is te laag op deze plek in het toestel en daarom vervangen.
  • Buizen geplaatst, spanning geleidelijk opgevoerd en geconstateerd dat het toestel best wel goed werkt.
  • Schaal: FM klopt, gevoeligheid perfect. LG en KG klopt ook, MG wijkt aan de lage kant (Brussel) iets af. Niets aan gedaan.
  • Bandspreiding KG loopt niet perfect – met smering niet geheel opgelost.
  • Niet verder gecontroleerd: “WIMA” condensatoren, dit op grond van de relatief goede conditie van de koppel-C en de wijze waarop de radio nu functioneert
  • Slecht werkende niet originele druktoets van AAN/UIT schakelaar vervangen door een andere – niet geheel passende – druktoets en zo goed mogelijk aangebracht, dit in afwachting van een origineel exemplaar.

Reparaties Uitwendig september oktober 2017

Bovenkant, zijkanten en randen apart behandeld.

Bovenkant:

  • Gat gedicht met houtvuller “Frencken”, mengsel van 3 kleuren (mahonie, meranti, donker eiken) Vloeibaar en soepel maken met “Verdeelwater” (aceton)
  • Resultaat: matig qua kleur, moeilijk vlak te krijgen. Kleur bijwerken met waterbeits
  • (mengsel 1d 166, 1d 167, 1/3 d 171)
  • Bovenzijde kaal gemaakt met “Afbijt zonder spoelen”. Gaat moeizaam bij deze lak, omdat hij vrij hard is en op sommige plekken nog best wel goed hecht.
  • De poriën in het hout zijn goed gevuld, daar hoeft niets aan gedaan te worden. Op kleur gebracht met waterbeits “Clou 171” kersen. 1 x met tampon (mooi woord voor een propje keukenpapier) . Te rood, te weinig noten, daarna twee keer met waterbeits “Clou” noten licht 166 met tampon opgebracht ter correctie.
  • De kleur is op deze manier goed te sturen. Tussen beide keren opbrengen de ondergrond goed laten drogen.
  • Blanke schellak aangemaakt 230/10. Na eerste laag schellak de gevulde plekken aangestipt met donkere schellak (van de zijkanten). Herhaald tot kleur verschil minimaal is.
  • Waterbeits pakt slecht op gevuld hout, gekleurde schellak pakt goed.
  • Na aantal lagen tussentijds vlak geschuurd. Na aflakken met voldoende lagen uit laten harden ( 2 maanden) vlak gepolijst met papier 2500 (nat) en glanzend gepolijst met “Uitklaarpolitoer”.

Zijkanten en wangen voorzijde

  • Krassen behandeld met “Verdeelwater” Gaat redelijk met dit soort lak. Kleine krassen trekken dicht. grotere blijven zichtbaar, maar minder als kras. Barstjes smelten dicht. Daarna: polijsten met 1000 en 2500, afglanzen met “Commandant 4”. Verdeelwater is in feite een nogal agressief oplosmiddel voor (cellose) lak, dus wees er voorzichtig mee.

Randen

  • Deze zijn donkerder dan de bovenkant, en dekkend gelakt. De ondergrond is donker (kleurbeits), de gebruikte lak waarschijnlijk neutraal. Met afbijt kaal gemaakt. kleurbeits op basis van alcohol aangemaakt 100 ml 1/3 noten 8815, 1/3 kersen 8825 van “Fiori Colori” en 1/3 “Ron’s beits A2” noten.
  • Punt van theelepeltje per kleur – zie ook de restauratie van de ERRES KY466, zodra deze is beschreven. Hiermee 100 ml politoervernis aangemaakt op basis van 230/10. Na droging schuren en polijsten met Commandant 4. Vrij veel werk: de poriën waren niet goed gevuld en het moet wel goed dekken.

Serviceluikje

  • Serviceluikje gemaakt van dun MDF board en beplakt met aluminiumfolie. Door de afscherming hiervan daalt het bromniveau sterk.

Achterwand

  • Het gebroken deel in verband geklopt met rubber hamer en verlijmd.

Stationsnamenschaal

  • De letters hebben de neiging los te laten. Zeer voorzichtig met wattenstaafje de ruimte rondom de opschriften gereinigd.

Toestand na Restauratie

  • Status november 2017: Speelt weer goed. Er zit af en toe nog een onregelmatig ruisje in, dit ontstaat na de volumeregelaar. Oorzaak “Wima” condensatoren?. Nog te verhelpen, t.z.t. de nog aanwezige “Wima” condensatoren testen en evt. vervangen.
  • De tweeter geeft nauwelijks geluid: nog op te lossen, dit geldt voor meerdere radio’s in de collectie, ik moet nog een goede methode    hiervoor ontwikkelen.

Detail Links

Achterkant Open

Philips Logo

Stationsnamenschaal

Achterkant

Afgeschermde ferroceptor

Detail rechts

Detail Antenne ingang

Spoelblok

Karakteristieken

Merk:PHILIPS
Type:BX 631A
Serienummer:30332
Bouwjaar:1953
Frequentiebereiken:LG/MG/KG/FM (87,5 – 100 MHz)
Middenfrequentie:452 kHz /10,7 MHz
Buizenbezetting:EC92/ EC 92/ ECH 81/ EF 41/ EBF 80/ EB 41/ ECC 40/ EL 84/ EM 34
Schaalverlichting:
Bediening:Druktoetsen voor: Netschakelaar, PU/LG/MG/KG/FM,
Draaiknoppen voor:
Links: Lage tonen/ Ferrietantenne draaibaar + schakelaar buitenantenne Rechts: Hoge tonen/ Afstemming en Bandspreiding KG (knop Uittrekken) Luidsprekerschakelaar
Voedingsspanning:110/125/220/245 V wisselstroom 60W
Antenne:Antenne: intern (ferroceptor), draaibaar en afgeschermd, FM dipool) en extern
Externe Aansluitingen:Antenne, Grammofoon, Magnetofoon (opname en weergave), Externe L.S. (5 Ohm)
Maten (H x B x D):38 x 59 x 27 cm
Gewicht:13 kg
Kast:Hout, licht en donker gelakt.
Bijzonderheden:Een der eerste radio’s met volwaardige FM ontvangst. Luxe radio: afgeschermde draaibare ferrietantenne, 3 trappen m.f. voor FM en twee voor AM
Typenummers componenten:Luidspreker: 9779/00
Tweeter: St H7
Collectienummer:
status:
71
In de Collectie