Philips BX 400A

Philips kwam in 1950 met de populaire BX400A, een toestel van 45 cm met een bedrukte plastic kast (imitatie houtnerf) en enkele doorzichtige draaiknoppen. De prijs hiervan lag nog onder de prijs van de Erres KY505, die iets kleiner is (43 cm) maar een houten kast heeft met fraaie ronde hoeken en een metalen sierplaat achter de draaiknoppen.

Toch zat het Stokvis niet lekker, de vlotte BX400A werd immers zeer goed verkocht. Als reactie kwam de KY504 met een prijs die nog onder die van de BX400A lag. De KY504 werd het nieuwe instapmodel, met een houten kast en een 20% lagere prijs. Dit werd bereikt door de kast van rechte hoeken te voorzien en 10 % kleiner uit te voeren. Ook werd de aansluiting voor de externe luidspreker wegbezuinigd en verdween de metalen sierplaat. Zie de Erres KY 505 en de Erres KY 504

Bovenstaande toont een beetje de strijd welke gaande was om in het goedkopere segment een goede radio te aanbieden. Met de BX 400 is dat zeker gelukt, het toestel heeft een heel behoorlijke geluidskwaliteit. Helemaal uitgekleed was het model niet: het korte golfbereik heeft een extra bandspreiding gekregen in de 25 en 30 meter omroepbanden.

Naast de BX400A voor wisselstroom werden ook een BX400B (batterijvoeding) en een BX400U (wissel- en gelijkstroom) op de markt gebracht. Van de 400A uitvoering zijn er zeer vele gemaakt en je komt ze dan ook nog regelmatig tegen. Alleen is dan vaak de houtfineeropdruk beschadigd.

Het toestel is voorzien van Lange-, Midden-, en Korte golf.

De buizenbezetting is als volgt: de ECH 41 is de oscillator/mengtrap, de EAF42 is de middenfrequent versterker/detector, de EBC41 is de laagfrequent voorversterker (de beide diodes worden niet gebruikt), de EL41 is de l.f. eindtrap, de AZ 41 de gelijkrichter. Geheel standaard dus, een afstemindicator ontbreekt.

De geluidskwaliteit is dankzij de fysiologische volumeregeling en gebruikte toonregeling heel acceptabel. De toonregeling verloopt in stappen. (kwaliteit - dof -spraak) Zie het schema, hier

Deze radio heb ik 1996 aangeschaft op wat toen nog de “Bossche Vlooienmarkt” heette. In 2009 kon ik voor weinig een slooptoestel krijgen waarvan de houtfineeropdruk beter was.

Reparaties

Reparaties Inwendig:

  • 1996: Visueel geheel nagezien en gereinigd. Na werkzaamheden electrisch 100% in orde.
  • 2009: Koppel C vervangen (was 1,5 Mohm). Buizen getest en 100 % bevonden. Afstemmechanisme gesmeerd. Verder alles zo gelaten.

Reparaties Uitwendig

  • 2009: kast van slooptoestel in orde gemaakt. Er zat een sticker op, deze verwijderd door afschrapen en lijm weg te wrijven om beschadiging te beperken. Gedeelte met houtfineeropdruk gepoetst met Uitklaarpolitoer en afgewerkt met Pledge. Houtfineeropdruk blijft kwetsbaar voor beschadiging en oplosmiddelen!
  • Bruin bakelieten deel met Commandant en Bakelietpoets (Ron) glanzend gemaakt, met “Traditional Wax” (Ron) afgewerkt.
  • Gaatje aan zijkant opgestopt met stukje bakeliet uit oude kast. Vlekken op luidsprekerdoek voorzichtig met “Roest-weg” glasvezelpotlood bijgewerkt. Verwijdert de buitenste vezels en vuil, voorzichtig mee omgaan
  • Schaal schoongemaakt met gumpotlood tussen de letters en met kwastje erna. Is veilige maar enigszins tijdrovende methode

Toestand na Reparaties

  • Status 2009: Speelt nog steeds goed. Kast ziet er op enkele gebruikssporen na weer goed uit. Binnenwerk nog origineel. Alleen de buizen zijn niet meer origineel Philips. Het buizenmerk “Stella” (de EAF 42) ben ik overigens nog nergens anders tegengekomen.  Condensatoren en andere componenten vallen (op het gehoor) nog binnen de toleranties, toch wel een goed product van Philips. Ik heb nog geen foto van het binnenwerk kunnen nemen.

Achterzijde Open

Detail schaal links

 

Stationsnamenschaal

 

Buizenbezetting

Achterzijde

Typeplaatje

Karakteristieken

Merk:PHILIPS
Type:BX400A
Serienummer:L 46843
Bouwjaar:1950
Frequentiebereiken:LG/MG/KG1/KG2 (pandspreiding 25 en 31 meter)
Middenfrequentie:452 kHz
Buizenbezetting:ECH 42/ EAF 42/ EBC 41/ EL 41/ AZ 41
Schaalverlichting:Schaalverlichting: 2 x 8045 D-00 (6,3 V 0,3A)
Bediening:Draaiknoppen aan voorzijde v.l.n.r: Toonschakelaar /Radio/Grammofoon.
Volume/Netschakelaar
Golfbereikschakelaar
Afstemming
Voedingsspanning:110, 125, 145, 200, 220, 245 Volt wisselstroom. 45 Watt
Antenne:Extern
Externe Aansluitingen:Antenne, Grammofoon, Externe L.S. (5 Ohm)
Maten (H x B x D):30 x 46 x 21 cm
Gewicht:circa 7 kg
Kast:Bruin bakeliet met houtfineeropdruk
Bijzonderheden:Populaire radio uit het middensegment
Typenummers componenten:L.S.: 9738X
Collectienummer:
status:
30
In de collectie