Philips BX210U-10

Philips BX 210U

Philips heeft door de jaren heen niet alleen grote en luxe toestellen ontworpen maar ook kleine goedkope en toch kwalitatief behoorlijk goede radiootjes.

Een van deze type is de BX 210U uit 1951. Uit dezelfde periode stammen modellen als BX 205U, BX 200U, X 230U en andere. Allemaal gebaseerd op ongeveer hetzelfde technische ontwerp met verschillende behuizing. Het is een eenvoudig toestel uit het goedkopere segment met een bakelieten kastje en een leuk front met verticale spijltjes dat door Philips vaker in ontwerpen is gebruikt.

Het hier besproken type is de BX 210U-10 met serienummer L 11197. De versie-10 met het serienummer dat met L begint is in België (Leuven) gemaakt. Er is geen -A versie van gemaakt. De introductieprijs in 1951 bedroeg Fl 262,—

Het is voorzien van Lange-, Midden- en Korte golf. Zoals elders ook al is opgemerkt was de Korte Golf in de na-oorlogse jaren erg populair en daarom ook in eenvoudige toestellen aanwezig. (al was de kwaliteit en stabiliteit niet altijd even goed)

De buizenbezetting bestaat uit: UCH42/ UF41/ UBC41/ UL41/ UY 41. Het is een zg. U-toestel, geschikt voor gelijk- en wisselspanning. Let op: het chassis is rechtstreeks verbonden met het stroomnet!

De UCH42 is de oscillator/mengtrap, de UF41 is de middenfrequent versterker, de UBC41 is de detector/laagfrequent voorversterker, de UL 41 de eindtrap en de UY 41 de (enkelfasige) gelijkrichter. Verder is de schakeling standaard. Geen afstemindicator, geen grammofooningang, geen tweede luidspreker uitgang; die zijn er niet en dus ook geen kosten om dit veilig te doen. Het schema vind je hier

Voordat Philips rond 1953 ferrietantennes voor de AM ontvangst introduceerde, werd soms ook wel gebruik gemaakt van ingebouwde raamantennes. Dit toestel heeft een raamantenne bestaande uit één winding die als een soort beugel in de kast past. 

De ontvangsteigenschappen en geluidskwaliteit kan ik niet beoordelen: het toestel moet nog gerestaureerd worden. Het was een cadeautje van een goede kennis “gered van de vuilnisbak” en wacht sinds 2010 in de collectie op betere tijden.

De toestand waarin het verkeert kan als volgt worden samengevat.

Uitwendig: De kast heeft barsten. Deze zijn gelijmd maar zichtbaar. Het front is gaaf, evenals de schaal. De achterwand mist enkele stukjes.

Inwendig: Vrij schoon, is wel wat aan gesleuteld/veranderd. Nog na te gaan wat precies. Werking niet getest.

Gezocht, want niet zelf te produceren onderdelen: Een onbeschadigde achterwand zou het toestel mooier maken.

Reparaties

Reparaties:

  • Nog geen reparaties uitgevoerd.

Achterwand ongerestaureerd

Voorkant ongerestaureerd

Buizenbezetting

Stationsnamenschaal ongerestaureerd

Onderkant ongerestaureerd. Blauwe elco is niet origineel

Scheur in bovenkant ongerestaureerd

Achterkant ongerestaureerd

Typeplaatje

Philips logo ongerestaureerd

Karakteristieken

Merk:PHILIPS
Type:BX 210U-10
Serienummer:L 11197
Bouwjaar:1951
Frequentiebereiken:LG/ MG/ KG
Middenfrequentie:452 kHz
Buizenbezetting:UCH42/ UF41/ UBC41/ UL41/ UY41
Schaalverlichting:1 x 8097D-00
Bediening:V.l.n.r.: Draaiknop: Netschakelaar/ volume. Krukje: Toonschakelaar
Draaiknop: Afstemming. Krukje: Golfbereikschakelaar
Voedingsspanning:110/ 126/ 200/ 220 Volt wissel- en gelijkspanning. Let op: chassis staat onder netspanning!
Antenne:Intern: Loopantenne en extern
Externe Aansluitingen:Antenne
Maten (H x B x D):17 x 29 x 18 cm
Gewicht:circa 2,5 kg
Kast:Bruin bakeliet. Blanke kunststof grille
Bijzonderheden:Eenvoudig toestel, aardig vormgegeven met leuk kunststof front
Typenummers componenten:Luidspreker: 9742 X (5 Ohm)
Collectienummer:
status:
146
In de collectie