Philips B3X82U

De B3X82U is een compacte middenklasse radio van Philips. Het cijfer drie duidt een zekere mate van luxe aan. Uit dezelfde periode heb ik een aantal B2X typen die qua uitvoering duidelijk iets minder zijn. Zo heeft de B3X82U een afstemindicator die bij de eenvoudiger typen ontbreekt. Ook is het toestel voorzien van de Korte Golf.

In Duitsland staat dit type bekend onder de naam “Philetta de Luxe” (BD284U)

Mijn B3X82U is geproduceerd voor de Belgische markt. De opschriften op de stationsnamenschaal en het “G.I.R.A.” strookje op de achterzijde “Voor de bescherming van de radio industrie en handel” wijzen hierop.

Het is een zgn. U-model, d.w.z. geschikt voor wissel- en gelijkstroom, en de dus ontbreekt de voedingstrafo (besparing aan ruimte, gewicht en kosten). Behalve Lange-, Midden- en Korte golf is de FM band (87,5 - 100 MHz) aanwezig.

De buizenbezetting bestaat uit de UCC 85, de UCH 81, de UF 89, de UABC 80, de UL 84, de UM 80 en de UY 85. Allemaal uit de 80-serie en standaard voor die tijd.

De FM-afstemeenheid is uitgerust met een UCC85. De UCH 81 is de mengbuis voor LG/MG/KG en de eerste m.f. trap voor FM. De UF 89 is de eerste m.f. trap voor AM (het AM signaal wordt hierna naar de detector gevoerd) en de tweede voor FM. De UABC 80 is detector voor AM en FM en laagfrequent versterker, de UM 80 de afstemindicator, de UY 85 de gelijkrichter. Het kleine luidsprekertje geeft een behoorlijk geluid.

Mijn B3X82U werd in 2002 op een rommelmarkt verworven. Het toestelletje heeft nadien een sluimerend bestaan geleid tussen een aantal andere radio’s. Ooit heb ik een spuitbus aangeschaft voor de juiste kleur en voordat die laatst bijna leeg was besloot ik dat de B3X82U voor groot onderhoud aan de beurt was.

Reparaties

Reparaties Inwendig 2019

 • Uitgekast en inwendige geïnspecteerd. Lijkt origineel op kathodeweerstand eindbuis na.
 • Buizen op emissie getest. Allen tussen 45 en 55 mA, diodes UABC80 10mA bij 75 Volt. Diodes worden KORT getest omdat ze niet zijn gemaakt voor grotere stromen dan hooguit enkele milliampères.Deze test geeft wel een indruk van de staat van de diodes (korte test) Buizen lijken dus 100%
 • Bij de UL84 echter blijkt de stroom na iets langere tijd blijvend in te zakken tot circa 30 mA, ook na poging tot regeneratie. Deze buis is dus versleten. Het toestel speelt wel met deze buis maar klinkt niet lekker (geknepen en vervormd).
 • De UCC85 blijkt ondanks “normale” emissie niet te werken. Een andere UCC85 met dezelfde emissie werkt wel. De schakeling/componenten rondom deze buis vertonen geen gebreken – zelfs de schaal klopt nog – , het zou dus redelijkerwijs aan de buis moeten liggen. De emissietest zegt dus niet altijd alles.
 • Afstemoog UM80 is zwak maar werkt wel.
 • Potentieel verdachte condensatoren getest. Ratel-C (C4): getest, lekweerstand 5 MOhm, vervangen, ziet er slecht uit (zie foto). Voor de aardigheid eens getest met 800 Volt gelijk- en 350 Volt wisselstroom, geen doorslag..  Koppel-C (C82) meet 10 MOhm, nieuwe C van 0,1 uF in serie gezet. Boucherot-C (C85) getest, meet 10 MOhm, laten zitten. Zit niet tussen anode en aarde maar tussen anode en ++. Diverse andere ontkoppel C-s, meten 10 MOhm, laten zitten. Uiteraard is dit discutabel, maar ik probeer het toestel zo origineel mogelijk te houden.
 • Elco’s voeding C1 en C2: geformeerd en perfect in orde. C85, elco over kathodeweerstand: in orde (is ooit vervangen door de blauwe die er nu inzit).
 • De kathodeweerstand hoort 235 Ohm te zijn volgens het schema. Deze was vervangen door een weerstand van 120 Ohm. Reden onduidelijk, daarom vervangen door 220 Ohm 1 Watt.
 • Schaallampjes gecontroleerd, zijn 6 Volt 0,1 A.
 • Toestel opgestart en het werkt. Gemeten werkspanningen hebben geen grote afwijkingen. Schaal klopt zowel op FM als AM. Niets aan afgeregeld.

Reparaties Uitwendig januari 2019

 • De kast bestaat uit harde bruine kunststof, en is groen gespoten. De voorzijde is crèmekleurig en het front heeft een ruitjesprofiel. De crèmekleur was op tal van plekken verdwenen. Overgespoten met kleur 702 (zachtgeel – Karwei) De randjes aan de voorkanten van de ruitjes steken iets uit en waren oorspronkelijk ook groen. Om dit te handhaven  zou een speciaal spuitmasker moeten worden gemaakt en dat is op dit moment niet haalbaar.
 • De stationsnamenschaal is van kunststof. Voorzichtig gereinigd met zacht vochtig doekje; de opdruk kon hiertegen: voorzichtig uitgeprobeerd op een hoekje uit het zicht; blijft riskant! Een inspectie vooraf hoe de toestand van de letters is, is belangrijk. Deze zien er stevig uit.

Toestand na reparatie

 • Status januari 2019: Speelt weer naar behoren en ziet er weer gaaf uit. Afstemoog werkt wel maar is zwak. Nieuw exemplaar is niet voorhanden, dus maar zo gelaten.

 

Achterzijde. let op het G.I.R.A. label

Onderzijde

Achterzijde open

Stationsnamenschaal

Bovenkant chassis

Ratel-C. Ondanks uiterlijk in theorie nog steeds bruikbaar!

Karakteristieken

Merk:PHILIPS
Type:B3X82U/68
Serienummer:A 08178
G.I.R.A. nummer 934758
Bouwjaar:1958
Frequentiebereiken:LG/MG/KG/FM
Middenfrequentie:452 kHz/10,7 MHz
Buizenbezetting:UCC85/UCH81/UF89/UABC80/UL84/UY85/UM80
Schaalverlichting:2 x 8073 D/O
Bediening:Druktoetsen voor: NET/PU/LG/MG/KG/FM en draaiknoppen voor:
Linksvoor: Volume/Toonregeling
Rechtsvoor: Afstemming AM en Afstemming FM (separaat)
Voedingsspanning:110/220V Wissel- en gelijkspanning 55Watt
Antenne:AM: intern (ferriet) en extern
FM: extern
Externe Aansluitingen:Antenne, Pick-up en Externe L.S. ( 5 Ohm)
Maten (H x B x D):21 x 34 x 18 cm
Gewicht:circa 2 kg
Kast:Kunststof, groen en crème gespoten.
Bijzonderheden:Een van de kleinere wat luxere U-modellen
Typenummers componenten:LSP: AD2460X
Collectienummer:
status:
50
In de collectie