Philips B2X71U

Philips heeft eind jaren vijftig, begin jaren zestig een aantal relatief eenvoudige toestelletjes op de markt gebracht. Het waren ontvangertjes die in een aantal gevallen rechtstreeks uit het net werden gevoed (zgn. U -typen), eenvoudige (geen lelijke!) kunststof behuizingen hadden, eenvoudige toonregeling, geen korte golf, geen afstemindicator, etc. Ze waren bedoeld voor gebruik als tweede ontvanger voor laten we zeggen “andere ruimten dan de huiskamer”.

In mijn collectie zijn opgenomen: De B2X71U (1957), de B2X80U (1958), de B2X02A (1960), en de B2X12A (1961). Na de eerste letter volgt in alle gevallen het cijfer “2” waar duidt op een eenvoudig type. (Zie de uitleg over de Philips typenummering in de “Philips” inleiding.)

Hierna wordt beschreven de B2X71U uit 1957. Er zijn verschillende varianten van, dit is de variant B2X71U/02. Er zijn drie varianten: /01, /02,/03. Het toestel is voorzien van Lange- en Middengolf.

De buizenbezetting bestaat uit de UCH 81/ UF89/ UBC 81/ UL 84/ en UY42. Allemaal uit de 80-serie, op de UY 42 na.

De UCH 81 is de oscillator/mengbuis, de UF 89 is de m.f. trap, de UBC 81 is detector voor AM en laagfrequent versterker, , de UL 84 de eindtrap, de UY 42 de gelijkrichter. 

De  B2X71U heeft geen voedingstrafo, het chassis is rechtstreeks met het stroomnet verbonden, een echte “U” radio dus, geschikt voor gelijk- en wisselspanning. Vervang de knoppen dus niet door metalen exemplaren…De servicedocumentatie vind je  hier.

De bedieningsorganen hebben eenvoudige draaiknopjes en zitten op een metalen plaatje dat is vastgezet op de printplaat waar ook de meeste andere componenten zijn ondergebracht. Dat is een goede oplossing omdat het mechanische belasting van de printplaatcontacten vermijdt die zou optreden als ze direct op de printplaat waren geplaatst.

De prestaties van het toestelletje zijn in overeenstemming met de opzet. Het schema is in grote lijnen  gelijk aan dat van duurdere toestellen maar die hebben een ruimere kast, grotere luidspreker en uitgebreidere toonregeling. Ook geeft de rechtstreekse verbinding met het stroomnet - tegenwoordig een soort elektrisch riool - meer storingen. Geen aansluiting voor grammofoon.

Het hier beschreven exemplaar komt - alweer - van een rommelmarkt en is 2002 verkregen. Zag er compleet uit. Bleek bij thuiskomst niet te werken, iets waarvan op voorhand al wordt uitgegaan.

Reparaties

Reparaties Inwendig:

  • Gereinigd, ontstoft, buisvoeten en buizen gereinigd. (Niet getest)
  • Het schaallampje ligt los in het toestel. Ook is de aansluiting met de NTC weerstand sterk geoxideerd en daarom gereinigd. Defect schaallampje vervangen door 6,3 Volt/0,3 A (origineel is 0,25A)
  • Golfbereikschakelaar en potmeters gereinigd met contactspray. Hoofdstroomcircuit gecontroleerd en in orde bevonden.
  • Geel geluid. Oorzaak is dat in de anodekring van de tweede m.f. trafo sluiting is, die blijkt te worden veroorzaakt door de kring-C. Deze verwijderd en op de printplaat naast de trafo een vervangende C van 200 pf aangebracht. Na iets bijregelen van de kring verder geen gebreken geconstateerd.

Reparaties Uitwendig

  • Schoongemaakt. Op enkele gebruikssporen na in orde

Toestand na reparaties

  • Status 2002: Speelt weer naar behoren. Dit type toestel blijft altijd wat extra netbrom/ratel in het geluid geven. Ziet er weer goed uit. Heeft in latere jaren zonder problemen gespeeld.

Voorkant schuin opzij

Achterkant

Chassis

Stationsnamenschaal

Typeplaatje

Achterkant open

Buizenbezetting

Karakteristieken

Merk:PHILIPS
Type:B2X71U/02
Serienummer:A 44050
Bouwjaar:1957
Frequentiebereiken:LG/ MG
Middenfrequentie:452 kHz
Buizenbezetting:UCH81/ UF89/ UBC81/ UL84/ UY42
Schaalverlichting:8009D-07 (6V 0,3A)
Bediening:Draaiknoppen voor: Netschakelaar/volume, Toonregeling, Golfbereikschakelaar en Afstemming
Voedingsspanning:110/ 127/ 220 Volt Gelijk- en wisselspanning. Verbruik ca 52 Watt
Antenne:Ferrietantenne voor AM en extern.
Externe Aansluitingen:Antenne
Maten (H x B x D):18 x 31 x 14 cm
Gewicht:ca 2,5 kg
Kast:Kunststof. Witgespoten kast met zwart front.
Bijzonderheden:Eenvoudig toestel. Let op: U-toestel, chassis onder spanning!
Typenummers componenten:Luidspreker: AD 2500X, zie verder servicedocumentatie
Collectienummer:
status:
56
In de collectie