Philips B2X12A

Philips B2X12A

Philips heeft eind jaren vijftig, begin jaren zestig een aantal relatief eenvoudige toestelletjes op de markt gebracht. Het waren ontvangertjes die in een aantal gevallen rechtstreeks uit het net werden gevoed (zgn. U -typen), eenvoudige (geen lelijke!) kunststof behuizingen hadden, eenvoudige toonregeling, geen korte golf, geen afstemindicator, etc. Ze waren bedoeld voor gebruik als tweede ontvanger voor laten we zeggen “andere ruimten dan de huiskamer”.

In mijn collectie zijn opgenomen: De B2X71U (1957), de B2X80U (1958), de B2X02A (1960), en de B2X12A (1961). Na de eerste letter volgt in alle gevallen het cijfer “2” waar duidt op een eenvoudig type. (Zie de uitleg over de Philips typenummering in de “Philips” inleiding.)

Hierna wordt beschreven de B2X12A uit 1961. Er zijn verschillende varianten van, dit is de variant B2X12A/79K. Het typenummer is WA 20926. Dat betekent dat het is geproduceerd door Philips Duitsland. De toestellen die hier werden gebouwd hadden een typenummer dat begon met WA (“Wetzlar Apparatefabrik”).  De G.I.R.A. * sticker betekent dat het werd gemaakt voor de Belgische markt. Je zou verwachten dat een Duitse Philips B2D12A genoemd zou worden maar die versie bestaat niet.

Het toestel is voorzien van Lange- en Middengolf en FM (87,5 - 104 MHz).

De buizenbezetting bestaat uit de ECC 85/ ECH 81/ EF89/ UABC 80/ UL 84/ en UY85. Allemaal uit de 80-serie, deels E-typen en deels U-typen.

De (pre-fab) FM-afstemeenheid is uitgerust met een ECC85. De ECH 81 is de mengbuis voor LG/MG/KG en de eerste m.f. trap voor FM. De EF 89 is de eerste en enige m.f. trap voor AM en de tweede voor FM, de UABC 80 is detector voor AM en FM en laagfrequent versterker, de UL 84 de eindtrap en de UY 85 de gelijkrichter. 

De voeding is wat afwijkend. Die is uitgevoerd met een zgn. “autotrafo”, een transformator met één wikkeling i.p.v. twee. Die is lichter (en goedkoper) dan een trafo met gescheiden wikkelingen maar heeft als nadeel dat het chassis van de radio rechtsreeks met het stroomnet is verbonden, hoewel de naam B2X12A anders suggereert. B2X12U zou beter zijn, maar dat klopt niet: het toestel is alleen geschikt voor wisselspanning, niet Universeel dus.  Vervang de knoppen dus niet door metalen exemplaren… De buizenbezetting is een mengsel van E- en U-typen. De servicedocumentatie vind je  hier .

De bedieningsorganen bestaan uit eenvoudige schuifschakelaars op de printplaat waar ook de meeste andere componenten zijn ondergebracht. Een vrij kwetsbare oplossing, ook omdat printplaten nog al eens slecht worden door langdurige verhitting.

De prestaties van het toestelletje zijn in overeenstemming met de opzet. Het schema is in grote lijnen  gelijk aan dat van duurdere toestellen maar die hebben een ruimere kast, grotere luidspreker en uitgebreidere toonregeling. Wel geeft de rechtstreekse verbinding met het stroomnet - tegenwoordig een soort eletrisch riool - meer storingen.

Het hier beschreven exemplaar komt - alweer - van een rommelmarkt en is 2002 verkregen. Zag er compleet uit en was beplakt met plakplastic. Het blijkt bij thuiskomst gewoon te werken.

* “G.I.R.A.” sticker. G.I.R.A. is een afkorting en staat voor: "Groupement pour la protection de l"Industrie et du commerce de la Radio", opgericht in juni 1939 door 6 Belgische radiofabrikanten ter bescherming van hun industrietak. Later werd de doelstelling in bredere zin aangepast

 

Reparaties

Reparaties Inwendig 2002

  • Uitgekast en schoongemaakt.
  • C41 (boucherot-C) was defect. Vervangen
  • FM discriminatorspoel iets afgeregeld. Bijbehorende elco is niet defect. Verder niets aan gedaan.

Reparaties uitwendig 2002

  • Plakplastic verwijderd. Onderliggende verflaag is vrijwel gaaf. Is secuur werkje dat zonder uitwendige warmtebron is uitgevoerd en begeleid met een scherp mesje.

Toestand na Reparaties

  • Status 2002: Speelt weer o.k. Aan de bovenzijde enkele kleine kale plekjes.
  • Status 2023: Is er enkele jaren terug mee opgehouden en is volkomen dood. Oorzaak onbekend. Moet gerepareerd worden

Achterkant

Typeplaatje en GIRA sticker

Stationsnamenschaal zonder namen

Buizenbezetting

Achterkant open

Chassis

Karakteristieken

Merk:PHILIPS
Type:B2X12A/79K
Serienummer:WA 20926 G.I.R.A. nummer: 521826
Bouwjaar:1961
Frequentiebereiken:LG/ MG/ FM (87,5 - 104 MHz)
Middenfrequentie:452 kHz/ 10,7 MHz
Buizenbezetting:ECC85/ ECH81/ EF89/ UABC80/ UL84/ UY85
Schaalverlichting:2 x 8045D-00
Bediening:Schuifjes op onderlijst v.l.n.r.: Toonregeling, Golfbereikschakelaar, Netschakelaar.
Draaiknop voor Volume en Afstemming (buitenrand schaal)
Voedingsspanning:110/ 127/ 220 Volt wisselspanning Verbruik: 40 Watt
Antenne:Ferrietantenne voor AM en extern voor FM en AM
Externe Aansluitingen:Antenne en platenspeler
Maten (H x B x D):16 x 30 x 16 cm
Gewicht:circa 2,5 kg
Kast:Kunststof. Geel/beige gespoten
Bijzonderheden:Eenvoudig toestel met “gemengde” voeding en buizenbezetting. Let op: chassis onder spanning!
Typenummers componenten:Luidspreker: AD 1400W (Duitse 5 Ohm variant). AD1400 is 3 Ohm. Zie verder documentatie
Collectienummer:
status:
48
In de collectie