Philips 525A

De Philips 525A is een toestel uit 1935. Het stamt uit de tijd dat recht-uit ontvangers nog gangbaar waren maar de Superheterodyne sterk in opkomst was. Door de ontwikkeling van onder meer betere mengbuizen kon in 1935 een toestel gemaakt worden dat de toets der kritiek kon doorstaan en ten opzichte van een recht-uit ontvanger een duidelijke vooruitgang was. Zo’n mengbuis was de AK1, een octode.

De ontwikkeling van de Superheterodyne en de geschikte menglampen staan beschreven in een tweetal artikelen in de bibliotheek, t.w.  "Principe en Eigenschappen van Supers"  en  "Ontwikkeling en Eigenschappen van Menglampen"  (klik op de titels) uit 1937. Het toont aan wat een onderzoek er is verricht om bruikbare toestellen te kunnen construeren.

Philips presenteerde het toestel dan ook als de “Octode-super type 525A”  . Het toestel is voorzien van Lange- en middengolf. De lage middenfrequentie is 115 kHz, hetgeen een goede selectiviteit waarborgt. Het nadeel van een lage m.f. is de onderdrukking van spiegelfrequenties, om welke reden de ingangskring als (afstembaar) bandfilter is uitgevoerd. Er bestaat ook een type 525U voor gelijkstroomvoeding met de lampen CK1, CF2, CB2, CF1, CL2 en CY1. Eenstap verder was de 535A, uiterlijk gelijkend op de 525A, maar met behalve de Lange- en middengolf ook de de korte golf. Dat is technisch een hele prestatie. Bij dit toestel was een h.f. trap toegevoegd.

De buizenbezetting is als volgt: de AK1 is de oscillator/mengtrap, de AF2 is de middenfrequent versterker, de AB1 is de diodedetector, de E446 is de laagfrequent voorversterker, de E443 is de l.f. eindtrap, de 506 de gelijkrichter. Een afstemindicator ontbreekt. De luidspreker is van het permanent dynamische type.

De AK1 en de AB1 hebben al de nieuwe P-voet, de andere lampen nog de “oude” 4 en 5-pens voeten.

De gevoeligheid en de geluidskwaliteit zijn (na reparatie) verrassend goed. Opvallend is het grote aantal mogelijkheden om de netspanning in te stellen: maar liefst 12 stuks. Om eventuele nabouwers te ontmoedigen staat op de achterkant vermeld hoeveel patenten er op het toestel rusten. Repareren mag, de documentatie staat  hier .

Dit toestel is afkomstig van een familielid. Het heeft voor zover bekend altijd op een droge plek gestaan, maar heeft lang niet gespeeld. Het toestel is visueel in originele staat, alleen ontbreekt het originele beveiligde netsnoer.

De lak is slecht: op veel plaatsen weg of onthecht (wat een voordeel voor het opnieuw lakken is), de schaal (celluloid) vervaagd en het luidsprekerdoek vervaagd. De originele natte elco’s zijn ooit vervangen en i.p.v. een 506 is een 1823 geplaatst. Verder wat stoffig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onderzoek lak en ondergrond

 

Foto 1 Voorkant schaal

Foto 2 Schaalhouder met nieuwe voorkant

Foto 3 Schaalhouder met nieuwe voorkant

Reparaties

Reparaties Inwendig 2022

 • Algemeen: Uitgekast en gereinigd van stof. Bij inspectie van het inwendige blijkt dat van het tweede m.f. bandfilter de kringcapaciteiten zijn verwijderd. Onbekend wanneer en waarom.
 • De lampen uitgenomen. De AF2, E446 en de E443 zijn voorzien van een papieren strookje met het serienummer van het toestel. Emissietest op de AK1, de AF2 en de E446 gedaan: kort 50V op g1 geeft 20 mA uitslag wat goed is. De E443 (eindlamp) geeft 40 mA bij 125 Volt wat in dit geval ook goed is. De 1823 scoort bij 125 Volt 20 mA resp. 45 mA wat onvoldoende is. Regenereren lukt niet: de lamp is echt versleten. De AB1 moet niet op deze wijze getest worden – de methode is te ruw. Meten met de analoge universeelmeter als spanningsbron geeft dit 50 Ohm weerstand wat met mijn meter overeenkomt met een stroom van 1 mA door de lamp.
 • De afscherming van de AK1 hersteld met zilverlijm. Had een overgangsweerstand.
 • De elco’s geformeerd. Blijken verrassend goed. C1 ( 2 x 25 uF parallel) is 2 x 23 en C2 ( 2 x 40 uF) is 38 uF. Van C2 wordt één helft gebruikt, van C1 staan beide helften parallel.
 • C6 en C7 eveneens geformeerd. Blijken niet verdroogd en bruikbaar. C2 en C3 zijn eveneens in orde.
 • De diverse andere (teer)condensatoren zijn in meer of mindere mate lek. In serie met de koppel C is een nieuwe C van 01 uF in serie gezet. De rest is niet vervangen om het uiterlijk niet te verstoren. Het toestel functioneert zoals het is en hoeft niet dagelijks te spelen. Een compromis dus.
 • Het toestel heeft wat brom die niet uit de voeding komt. Verdwijnt als de afscherming op de bodem aanwezig is.
 • De kring C’s van het tweede m.f. bandfilter C24 en C25 ontbreken. Onbekend is hoe lang al en door wie verwijderd. Toch zou het toestel gespeeld hebben. Daarom de proef genomen: een fors signaal op de antenne ingang gezet en er komt enig geluid uit.
 • De ontbrekende kring C’s hebben een capaciteit van 40 – 145 pf. Op de plek hiervan een tweetal moderne kunststof trimmers van min of meer gelijke capaciteit gezet. Na afregelen van de m.f. versterker was de gevoeligheid en selectiviteit weer prima.
 • Wat restte was een hinderlijke kraakstoring. Na verwijderen van de mengbuis was deze er nog steeds. Er bleek een isolatielek in C23, de afstem C van de eerste m.f. te zitten. Ook deze vervangen door een nieuwe trimmer, waarna het toestel stil was. Mogelijk was een vergelijkbaar probleem de reden dat  C24 en C25 zijn verwijderd ?

Reparaties Uitwendig 2022

 • De kast is van hout:  bovenkant, zijkanten en voorkant zijn van triplex fineer. De bovenkant is donkerbruin, de zijkanten en de voorkant lichtbruin. Boven- en onderrand zijn bedrukt met een donker walnoot patroon op dezelfde ondergrond. De stroken rondom de luidspreker uitsparing zijn van een iets afwijkend patroon, niet duidelijk mis of dit gedrukt is of ingelegd. Voor het aflakken is een bruine lak gebruikt  die sterk vergeeld is. Voor de oorspronkelijke kleur, zie rondom onder de knoppen. De lak is door ouderdom slecht geworden, niet door vocht o.i.d.
 • Kleur- en lakadvies: Kast kaal maken. Overlakken met lichtbruine schellak of blanke schellak. Bij blanke schellak eerst steunkleur aanbrengen met “notenmengsel” een of meerdere lagen. Zonder steunkleur wordt de tekening te licht en te nadrukkelijk.  
 • Oude lak verwijderd m.b.v. de “schraapmethode”. Dit moet voorzichtig gebeuren, met name aan de randen. Vervolgens met staalwol 000 gladgemaakt. De poriën in het fineer zijn zeer fijn – geen vuller noodzakelijk. Daarna met waterbeits op kleur brengen, hiervoor mengsel 1 deel 166 noten licht, 1 deel kersen 171 en 1/4 deel noten middel 167 gebruikt. Meerdere lagen zodat de tekening in het hout niet te uitdrukkelijk wordt. De bovenkant extra waterbeits 167 aangebracht omdat dit deel iets donkerder moet zijn dan de rest.  Een en ander is grotendeels een kwestie van gevoel en ervaring.
 • Daarna schellak 240/15 aangemaakt (230 gram schellak/liter met 15 gram/liter Sandarak verharder) en aantal lagen opgebracht. Na uitharden (circa 1 maand) de toch altijd iets ruwe kast gepolijst (nat) met korrel 1500, daarna met korrel 2500 en daarna gepoetst met “Commandant 4”. Afgewerkt met Uitklaarpolitoer.
 • De stationsnamen zijn vrijwel onleesbaar.Dit komt doordat het celluloid is vergeeld en ondoorzichtig is geworden. Volgens de servicedocumentatie kun je de schaalhouder zo naar beneden uit het toestel schuiven, maar na bijna 90 jaar lukt dat niet meer. Daarom de gehele houder van de schaal en het verstrooischerm uit elkaar gehaald, ook om het geheel schoon te maken. 
 • De eigenlijke schaal bestaat uit een dun velletje kunststof(?) waar de zendernamen zijn opgedrukt. Dit velletje zit ingeklemd in een soort envelopje van celluloid. Dit envelopje is sterk vergeeld, de achterkant minder dan de voorkant. De voorkant is bovendien heel bros. Zie foto 1 voor de voorkant. Deze voorkant heb ik er voorzichtig afgesneden en vervangen door een stukje nieuw kunststof(folie) materiaal zoals dat ook wel voor cadeauverpakkingen wordt gebruikt. Dit aan de bovenrand van het envelopje vastgeplakt . Zie foto 2. Daarna het velletje met de zendernamen er tussen geschoven en aan de onderkant het envelopje gesloten. De meeste zendernamen zijn nu weer scherp leesbaar. Zie foto 3. Die van de Lange golf waren oorspronkelijk rood, deze zijn vervaagd en daarom moeilijk leesbaar. Daarna het geheel weer in elkaar gezet.
 • Luidsprekerdoek. Dit is na 88 jaar verouderd en sterk verzwakt, reden om er geen schoonmaakpoging aan te wagen. Voorzichtig afgestoft.

Toestand na Reparaties

 • Status januari 2023: Speelt weer verrassend goed. Verbazingwekkend dat een 88 jaar oud toestel nog zo kan presteren. Zelfs de schaal klopt nog. Opnieuw een bewijs dat de invloed van droog en schoon bewaren groot is?
 • Terug bij de eigenaar blijkt er ter plekke vrijwel geen ontvangst mogelijk. Oorzaken: hoog sturingsniveau en geen (LPAM) zender in de buurt.

Achterkant open

Onderkant chassis

Octrooien

Voorkant

Stationsnamenschaal

Spanningscaroussel

Achterkant

Achterkant met zicht op chassis

.

Folie met opdruk zendernamen De wijzer moet precies op het witte vlakje staan.

Karakteristieken

Merk:PHILIPS
Type:525A
Serienummer:N81881 N00 chassisnummer 25276
Bouwjaar:1935
Frequentiebereiken:LG/ MG
Middenfrequentie:115 kHz
Buizenbezetting:AK1/ AF2/ AB1/ E446/ E443H/ 506 (1823)
Schaalverlichting:2 x 8046 4 Volt
Bediening:Links: Volume, Midden: LG/ MG/ Net, Rechts: Afstemming
Voedingsspanning:103/ 111/ 118/ 127/ 135/ 143/ 155/ 196/ 210/ 225/ 240/ 253 Volt wisselspanning 45 Watt
Antenne:extern
Externe Aansluitingen:Antenne, Grammofoon en externe L.S. (10 Ohm)
Maten (H x B x D):ca. 41 x 36 x 25 cm
Gewicht:ca. 12 kg
Kast:Hout/ triplexfineer. Bruin noten
Bijzonderheden:Een van de eerste typen Philips superheterodynes
Typenummers componenten:Zie documentatie. L.S.: type 4283. 10 Ohm
Collectienummer:
status:
163
Niet in de collectie