Paillard 4503

Paillard is een oud bedrijf: in 1814 werd het in St. Croix, Zwitserland, opgericht als een exportorganisatie van klokkenmakers. In 1875 wordt de eerste Paillard fabriek gebouwd. In 1898 start Paillard met de fabricage van fonografen, in 1904 gaat men zich richten op grammofoons. In 1932 start men, zoals zo veel bedrijven in die tijd, met radiotoestellen. Vanaf 1947 heet de onderneming Paillard SA. In 1962 neemt Paillard Thorens over waarna in 1981 overname door Olivetti volgt. Gesloten in 1989.

Omdat Zwitserland in de Tweede Wereldoorlog neutraal was, kon het bedrijf in die tijd min of meer gewoon radio’s produceren. De Paillard 4503 die hier beschreven wordt is evenwel van 1951 of 1952.

Het toestel is voorzien van Lang-, Midden- en Kortegolf. Het korte golfbereik is voorzien van fijnafstemming, in het Duits heet dat een “Kurzwelle Lupe” (fijnafstemming is iets anders dan bandspreiding). Deze “Lupe” bestaat uit een kleine spoel parallel aan de oscillatorkring waarvan de kern met een knop vanaf de voorkant in- of uitgedraaid kan worden. Technisch is het is een vrij standaard toestel, de kast heeft een mooi ontwerp met afgeronde vormen in licht en donkerder houttekening.

De buizenbezetting is als volgt: de ECH 42 als mengbuis, de 6BA6 als middenfrequent trap, de EBC 90 is de detector/laagfrequent voorversterker (hier hoort origineel een 6AT6), een EL 95 was de eindbuis, maar die hoort hier niet en is niet equivalent aan 6AQ5 die er normaal in hoort, en is dus vervangen. De EZ 40 is de gelijkrichter en neemt de plaats in van de 6X4 die er normaal in hoort. Als afstemindicator fungeert de EM 34.

De geluidskwaliteit is redelijk. De bediening is wat onlogisch; aan de voorzijde bevinden zich 3 dubbelle knoppen. Links is Volume en Netschakelaar, midden is Toonregeling en Afstemming, rechts is Golfbereikschakelaar en “Kurzwelle Lupe”. Zeker als je het toestel niet vaak gebruikt, grijp je in het begin vaak mis.

Ook dit toestel komt van een radiobeurs en is in 2006 aangeschaft vanwege de mooie kast. Die had wel een opknapbeurt nodig. Het toestel was verder compleet. Het was van binnen schoon, wat verdacht kan zijn, en er waren dan ook wat modificaties aangebracht. Ik heb geen schema van dit toestel.

Reparaties

Reparaties Inwendig 2009

  • Buizen getest, allen 100%. De EL 95 is vervangen dooreen 6AQ5 (ze zijn niet identiek). De andere buizen wel en die zijn dan ook blijven zitten.
  • Elco’s getest en geregenereerd. De eerste voedingselco was volledig defect, reden waarom de beide netzekeringen waren doorgeslagen. Vervangen door nieuwe elco, de anderen waren te regenereren.
  • Verder geen problemen. Koppel C in orde, anodestroom gecontroleerd, is 30 mA. Door vorige eigenaren vervangen onderdelen: Hogetonen C aan anode eindtrap (4700 pf), schermrooster weerstand m.f. trap (47 k), anode weerstand m.f. (27 k), anode weerstand mengbuis (33 k)
  • De doorlaatkromme van de middenfrequent versterker was niet symmetrisch. Dit hoor je als bij de afstemmen op een zender het geluid niet symmetrisch klinkt (hiervoor is wat luisterervaring vereist) De trafo’s zijn niet af te regelen. Aan de laatste m.f. kring trimmer toegevoegd en op gehoor afgeregeld waarna doorlaat (op het gehoor) in orde.

Reparaties Uitwendig 2009:

  • De lak geheel afgeschraapt. De laklaag was vrij dun en hechtte slecht. Dat is een voordeel, zie  “Politoeren” (klik op het woord)  in de bibliotheek. Poriën zichtbaar. Ondergrond glad gemaakt met staalwol. Geen kleurbeits aangebracht, oorspronkelijke kleur is blank.
  • Met kwast blanke schellak op basis van 230 gram/liter opgebracht. Zeer veel lagen, tussendoor gladgemaakt met nat polijstpapier 800 of 1000. Geen eilandjeseffect (gebrekkige hechting tussen lagen onderling) opgetreden Na groot aantal lagen week laten drogen, waarna glad polijsten met nat polijstpapier 800 en 1000. Laten drogen. Daarna spiegelend polijsten met Commandant 4 en nabewerken met uitklaarpolitoer (niet per sé nodig). Bovenstaand is niet de “standaard methode” van 2018, maar voldoet wel; kleine oppervlakken lenen zich beter voor gebruik van een zachte platte kwast i.p.v. een dot.
  • Schaalaandrijving gesmeerd. Deze liep stroef.
  • En toen ging het mis: per ongeluk met een nat doekje de verkeerde kant van de stationsnamenschaal afgenomen. de opdrukken bleken niet tegen water te kunnen. Snel met vochtig doekje afnemen kan soms nog, bij meer vocht laten letters los en gaan “zwemmen”. Daardoor is de schaal deels verknoeid. Advies: uitsluitend tussen de opdrukken met een wattenstaafje droog reinigen (is arbeidsintensief maar wel noodzakelijk bij van opzij aangelichte schaal)
  • Vlek op luidsprekerdoek met glasvezelborsteltje voorzichtig zoveel mogelijk verwijderd.

Status maart 2009

  • Speelt weer naar behoren. Kast ziet er weer fraai uit. Helaas is de schaal verknoeid (in één veeg half Europa weg). Ook het middelste knopje is niet origineel.

Achterzijde open

Stationsnamenschaal

Originele buizenbezetting

Onderzijde. Spoelblok onder het deksel

Identificatie plaatje

Zekeringen en netspanningsinstelling

Karakteristieken

Merk:PAILLARD
Type:4503
Serienummer:211598
Bouwjaar:1951/1952
Frequentiebereiken:LG/MG/KG “Kurzwelle Lupe”
Middenfrequentie:470 kHz
Buizenbezetting:ECH 42/6AB6/6AQ5(EBC90)/6AQ5/
6X4(EZ80)/EM34
Schaalverlichting:2 x 6,3 Volt
Bediening:Draaiknoppen voor: Links:Volume/Netschakelaar
Midden: Afstemming/Toonregeling
Rechts: Golfbereik/KW Lupe
Voedingsspanning:110/125/145/220/245 Volt wisselstroom
55 W
Antenne:extern

Externe Aansluitingen:Antenne, Grammofoon, Externe L.S.
5 Ohm
Maten (H x B x D):35 x 60 x 34 cm
Gewicht:circa 10 kg
Kast:Hout, blank gelakt
Bijzonderheden:“Kurzwelle Lupe”
Typenummers componenten:
Collectienummer:
status:
128
Uit de collectie. verkocht september 2024