Waldorp

Over Waldorp

Waldorp en later Fridor, was een in Den Haag gevestigde firma die behalve een aantal andere artikelen ook radio’s produceerde. De toestellen van Waldorp/Fridor onderscheiden zich vaak door het bijzondere ontwerp. Opgericht in 1915 als producent van technische instrumenten worden vanaf ongeveer 1923 ook radio’s gemaakt.

Het produceren van radiotoestellen wordt op 5 december 1930 in een speciaal bedrijf ondergebracht: de N.V. Waldorp Radio. Vanaf 1931 ontwerpt en verkoopt Waldorp Radio dus radiotoestellen met de eigen merknaam Waldorp en wordt de onderneming één van de belangrijkste radioproducenten in ons land. Te oordelen naar het aantal in 1943 ingeleverde radio’s is Waldorp het vierde Nederlandse merk (met een aandeel van 3%), na Philips (48%), Erres (7%) en NSF (3,5%).

 

Vanaf 1937 zijn de Waldorp-toestellen niet meer gebaseerd op eigen ontwerpen, maar op een Philips-chassis, echter wel gebouwd in een eigen Waldorp-kast. Tot en met 1942 brengt Waldorp meer dan 150 verschillende types op de markt. Juist deze kasten geven vaak een zeer eigen karakter aan het merk: het binnenwerk bestaat dan uit chassis van Philips.

Radio’s met het merk Waldorp worden gemaakt tot 1950: in dat jaar voegt Waldorp formeel de handelsnaam “Fridor” toe, maar al vanaf 1949 wordt de merknaam Fridor of Waldorp-Fridor voor de geproduceerde radiotoestellen gebruikt. In 1954 valt het doek voor de productie van radiotoestellen door Fridor.

De handel in overige niet alleen electrische apparaten zoals kachels, strijkijzers, stofzuigers, naaimachines en dergelijke wordt langer voortgezet: tot ongeveer 1968 verschijnen er nog apparaten met de merknaam Fridor.

In mijn collectie bevinden zich de Waldorp 168, de Waldorp 48Z “Melodiosa”, de Fridor 513 en sinds kort ook de Waldorp 46A – deze laatste op dit moment (2020) als restauratie object. Van deze toestellen zullen aparte beschrijvingen worden gemaakt.