Orion heeft tussen 1925 en 1960 een groot aantal toestellen gefabriceerd met verschillende vormgeving.

In mijn collectie bevinden zich de typen 418A, 420A en de AR 512. Hier wordt de AR 512 beschreven.

De AR512 is een technisch gezien een standaard product uit de late jaren vijftig: 1959 is dit geval. De enige “extra’s” zijn de draaibare ferrietantenne, een klein hoge-tonen luidsprekertje en twee extra druktoetsen voor geluidsweergave ( Solo en Orchestre)

De buizenbezetting van de AR 512 bestaat uit de ECC 85, de ECH 81, de EF 89, de EABC 80, de EM 80, de EL84 en de EZ 80.  Samen vormen ze een vrij standaard ontvanger schakeling. De FM afstemeenheid is uitgerust met de ECC 85. De ECH 81 is de oscillator/mengbuis voor LG/MG/KG en de 1E m.f. trap voor de FM. De EF89 is de 2e m.f. versterker voor FM en de 1e m.f. versterker voor AM. De EABC 80 is de detector voor AM en FM alsmede de l.f. voorversterker. De laagfrequent eindversterker is de EL 84, de EM 80 is de afstemindicator. In de voeding bevindt zich de EZ 80.

Het toestel heeft door zijn herkomst een niet alledaags uiterlijk en een aantal aardige details. Het werd in 2003 op de Koninginnedag - vrijmarkt aangeschaft. Het zag er compleet uit op de ontbrekende ferrietantenne na. Het doek was gaaf en de schaal ook. De lak aan de bovenkant van de kast was zeer slecht en plaatselijk verdwenen. De achterwand was gescheurd. Erg vuil van binnen. Kortom, alleen het uiterlijk gaf de doorslag voor aanschaf.

AR 512 basisschema h.f. deel

Orion AR 512 basisschema m.f. en l.f deel

Reparaties

Reparaties Inwendig 2015

  • Uitgekast en gereinigd.
  • Op het eerste gezicht lijken er behalve de ferrietantenne ook een spoel en twee trimmers op het spoelblok te ontbreken, alsmede het mechaniek van de LG druktoets. Voor drie banden lijken 6 spoelen normaal. Blijkt bij nadere beschouwing toch te kloppen. De LG toets ontkoppelt MG toets waardoor spoelen anders geschakeld worden.
  • Buizen getest, allen 100%. EM 80 is 50%
  • Primaire stroomcircuit: netschakelaar en zekering houder geen contact, gereinigd en op 245 Volt gezet.
  • Afvlakelco’s: geregenereerd, 1e helft perfect, 2e iets minder maar nog bruikbaar (is vaak omgekeerd)
  • Koppel-Cs: dit zijn er twee, 10nf en 470 pf, die van 10 nF is vervangen.
  • Buizen geplaatst: toestel werkt! KG in orde, de schaal klopt. bij de FM idem (vrijwel)
  • De ontvangst op de LG en de MG is uiteraard slecht door het ontbreken van ingangskringen (dei zitten op de ontbrekende ferrietantenne) maar wel kon worden geconstateerd dat de schaal niet helemaal klopt.
  • De m.f. versterker werkt normaal: aan de m.f. kringen niets afgeregeld, zijn nog origineel.
  • LG en MG schaal klopt niet helemaal ook is de ontvangst slecht door het ontbreken van de antennekringen.
  • De LG en MG oscillatorkringen zitten op één spoelvorm met twee kernen. Bovenzijde chassis is MG, onderzijde is LG. Door bijregelen oscillatorkringen schaal kloppend gemaakt, is op LG in orde, op MG in het midden niet perfect, boven en onder wel. (gelijkloop/padder C’s verlopen? – zo gelaten.
  • Uit de junkbox werd een zo goed mogelijk passende ferrietantenne uitgezocht en aangesloten. Is iets te lang en kan niet helemaal ronddraaien. Opletten bij uitkasten!. Deze antenne blijkt qua werking vrijwel naadloos op het toestel aan te sluiten. Van MG spoel 6 windingen verwijderd, LG spoel ongewijzigd, beiden op max signaal geschoven (lage kant van de band, in kHz).
  • Beide ratel C’s van 4,7 nF zijn nodig om het bromniveau (t.g.v. h.f. storing uit het net) te beperken. Deze vervangen door nieuwe. Inwendige weerstand was 2 Mohm, op andere minder kritische plekken is dit niet altijd reden tot vervanging. Geen andere C’s vervangen. Niet allemaal getest. Weerstanden voor zo ver gecontroleerd in orde.
  • Bromniveau blijft hoog, niet door elco’s maar door gebrek aan afscherming. Daarom serviceluikje beplakt met aluminiumfolie en geaard. Bromniveau nu aanvaardbaar.
  • Schaallampjes waren erg vuil, deze gereinigd, maar niet vervangen.

 

Reparaties Uitwendig 2015

  • Kast geheel van lak ontdaan. Deels geschraapt, deels met afbijt – schrapen is vaak m
  • Het fineer blijkt gekleurd te zijn: er is kleurverschil tussen afgeschraapt en afgebeten materiaal. Op de bovenzijde waar de lak ontbreekt zijn kale verbleekte plekken.
  • Met een vochtige lap (water) geprobeerd te egaliseren (net als bij Telefunken Radiomeubel – nog te bespreken)), is niet gelukt. Op deze manier zou waterbeits opnieuw kunnen worden “verdeeld” over een groter oppervlak en vlekken verdwijnen.
  • Met puimsteenpoeder (wit) en ethanol poriën gevuld. Kan ook met “Tripoli poeder” dat iets fijner is. Door met ethanol en poeder een papje te maken en dat rond te schuren vul je de poriën. Water is niet geschikt want dat doet het hout zwellen.
  • Hierbij verdwijnt de aanwezige kleurbeits uiteraard bijna geheel of wordt vlekkerig. Zo egaal mogelijk gemaakt.
  • Daarna gebeitst met Clou waterbeits. Mengsel 1d 166 (noten licht) 1d 171 (kersen) ¼ d 167 (noten middel) Let op: beitsen liefst snel met natte prop papier. De poriënvuller/houtnerf zwelt op bij veel vocht..
  • Drogen met föhn om weer te laten krimpen. Voor mooie egale tekening, meerdere lagen aangebracht.
  • Daarna blanke schellak mengsel 230/10 (230gr/liter + 10 gr Sandarak/liter). Nogmaals: hoe beter de poriën gevuld zijn, hoe minder lagen schellak nodig zijn!
  • Nabewerking: lang laten drogen, minimaal een maand. Nat gepolijst met P800, daarna met P2500, tenslotte met uitklaarpolitoer. Zeer zachte doek gebruiken, anders veroorzaakt de doek krassen! (de gebruikte doek bleek glasvezelversterking te hebben)
  • Achterwand opnieuw verlijmd en geperst.

Toestand na Restauratie

Status 2015: Speelt weer naar behoren. Op zich verrassend dat gezien de staat waarin het bij aankoop verkeerde nog zoveel gewoon in orde blijkt. Ziet er weer perfect uit, achterwand blijft zwak.

Achterkant

Onderkant met spoelenblok

Stof van eeuwen..

Stationsnamenschaal

Detail Afstemindicator

Buizenbezetting. Handig als er een uit is.

Achterkant open

Zeemeeuwlogo op voorkant

Iemand had een ferrietstaaf nodig....

Karakteristieken

Merk:ORION
Type:AR 512
Serienummer:512373
Bouwjaar:1957/1959
Frequentiebereiken:LG/ MG/ KG/ FM (87,5 - 100 MHz)
Middenfrequentie:460 kHz/10,7 MHz
Buizenbezetting:ECC85/ECH81/ EF89/ EABC80/ EL84/ EM80/EZ80
Schaalverlichting:2 x 6,3V 0,3A
Bediening:Druktoetsen voor: LG/MG/KG/FM. Kleine draaiknoppen voor HOOG en LAAG.
Grote draaiknoppen voor:
Links: Volume/ netschakelaar en draaibare ferrietantenne.
Rechts Afstemming.
2 Druktoetsen SOLO/ORCH.
N.B. : de knop voor de draaibare ferrietantenne is tevens de fijnafstemming voor de korte golf
Voedingsspanning:110/127/150/220/240V wisselspanning 50W
Antenne:Intern: ferriet, draaibaar voor AM en dipool voor FM en extern
Externe Aansluitingen:Antenne, Grammofoon, Bandrecorder, Externe L.S. 5 Ohm
Maten (H x B x D):36 x 54 x 24 cm
Gewicht:9 kg
Kast:Hout, lichtbruin gelakt
Bijzonderheden:Hongaars toestel. Opzet standaard, uitvoering net iets anders dan standaard
Typenummers componenten:Luidspreker: Orion PD201
Collectienummer:
status:
84
In de collectie