Onbekend Merkloos Frans

Dit toestel is vermoedelijk van Frans of Belgisch fabrikaat en wellicht afkomstig van een van de vele kleinere radioproducenten uit de periode kort na de Tweede Wereldoorlog. Merk- en type aanduiding ontbreken. Er zijn eenvoudige componenten gebruikt, niet algemeen voorkomende lampen, een goedkoop chassis en een eenvoudige kast.

Het toestel heeft Lange-, midden en korte golf. De huizenbezetting is als volgt: de 6E8 is de oscillator/mengtrap, de 6K7G de middenfrequent versterker, de 6Q7G de detector/laagfrequent voorversterker, de 6F6G de l.f. endtrap. De 5Y3GB is de gelijkrichter en als afstemindicator wordt een ME 6 gebruikt.

De 6E8 en de 6F6G zijn van het merk “Visseaux”, de 6K7G en de 6Q7G zijn van het merk “Radiophotos Grammont”, de 5Y3GB is van Philco en de ME6 is een Tungsram product. Een bonte verzameling merken dus. Grammont en Visseaux zijn Franse merken.

Ook de aanduidingen op de stationsnamenschaal zijn allemaal Frans: GO, PO en OC staan voor “Grande Ondes”, “Petit Ondes” en “Ondes Courtes” (LG, MG en KG). De namen op de schaal doen erg voor-oorlog aan.

De luidspreker (elektrodynamisch) is eveneens een Frans product: “ Jove” Parijs. 

Daarom heb ik het toestel voorlopig “Onbekend Frans” genoemd.

De bediening gebeurt met drie knoppen aan de voorkant.

Het toestelletje werd in 2012 op de “ Bossche Vlooienmarkt” voor een klein bedrag aangeschaft om het elektromagnetisch bekrachtigde luidsprekertje elders in te zetten. Maar zoals zo vaak was de verleiding het toestel te restaureren weer eens te groot… Na een uitvoerig restauratieproces komt er weer geluid uit.

Visseaux reclame

Reparaties

Reparaties Inwendig juni 2013

 • Buizen getest, alle in orde. 6G7G mist topaansluiting, daarom eerst getest voor “operatie”. Met minislijptolletje iets glas verwijderd en met zilverlijm draadje aangelijmd.
 • Daarna getest, negatief, buis wordt blauw. Waarschijnlijk toch klein lekje geslepen?. Afgelijmd met secondelijm en buis verhit in de hoop dat getter de zuurstof opneemt. Niet gelukt. Daarna in heteluchtoven buis verwarmd op 150 graden. Gaf barst in glas (te snel opgewarmd?). Buis daarna waardeloos en dus weggegooid.
 • Voedingselco: 2 x 8uF 500V. Defect (gat). Bovendien raar aangebracht. vervangen door staand exemplaar van 2 x 12 uF. (Werkt voldoende door bekrachtigingspoel van de luidspreker die als smoorspoel werkt).
 • Voeding voor anodespanning eindbuis was aangesloten NA de smoorspoel.Dit is niet logisch, deze heb ik nu aangesloten direct na de gelijkrichter. Anodespanning afstemoog idem, om reden van beter licht bij zwakke buis. (werkt nu heel goed)
 • De Aan/uit schakelaar is overbrugd en dus defect. Bij openen potmeter blijkt schakelmechaniek niet aanwezig te zijn. Raadsel waar dat is gebleven in gesloten behuizing. Potmeter vervangen door historisch ogend exemplaar.
 • Alle weerstanden gemeten en op een na in orde. Deze vervangen. 
 • Alle ontkoppel C’s en laagspanningselco’s zijn lek (50 tot 200k) en vervangen. Sommige zijn ook opengesprongen.
 • M.F trappen nagetrokken met meetzender. In orde. 
 • De ingangs/antennekringen voor LG/MG/KG blijken te zijn beschadigd, die voor LG zelfs onherstelbaar. De kringen staan in serie. Na onderzoek besloten dit gedeelte te laten rusten.
 • Voor MG noodoplossing getroffen met twee gekoppelde spoeltjes uit junkbox. Rechtstreeks aangesloten op het rooster van de mengbuis. Geeft acceptabel resultaat voor sterke zenders. Selectiviteit is ook niet perfect.
 • Ook is het niet duidelijk hoe origineel de gelijkloop wordt geregeld. Oscillator- en ingangskringen zijn goedkoop en open (kwetsbaar) uitgevoerd.
 • Vervormd geluid bij zwakke zenders: Vervangen van de 6G7G loste dit op. Bij het testen van de diodes blijkt de “defecte” buis echter nog meer emissie te geven dan de vervanger. Zeer raadselachtig. Overbruggen van de kathodeweerstand van 6G7GT blijkt het probleem op te lossen. Compromis gevonden door de kathode weerstand van 3k5 te shunten met 1K5. Let op: anders mogelijk te veel anodestroom met te warm worden/verbranden anodeweerstand als mogelijk gevolg. Theoretisch niet verder uitgezocht.
 • AVR circuit is in orde (weerstanden, condensatoren.)

Restauraties Uitwendig juli 2013

 • Kast kaal gemaakt met “Afbijt zonder spoelen”. 1x gebeitst met waterbeitsmengsel 1 deel 166, 1 deel 171, 1/5 deel 167. Daarna verse schellak 150 gr/l, gevolgd door schellak 230 gr/l Uitharden en glanspolijsten met korrel 2000 (nat), gevolgd door bewerken met uitklaarpolitoer.
 • Luidsprekerdoek gereinigd met HG vlekkenspray, vele malen bevochtigen en afdeppen.
 • Ornament met zilverkleurige viltstift (Edding 780) gekleurd, na gladschuren.
 • Stationsnamenschaal: met wattenstaafjes en gumpotlood de ruimte tussen de namen schoongemaakt. Na controleproefje in verborgen hoekje als test voor de lettervastheid ook met wattenstaafje over de letters heen. Heel voorzichtig!.
 • De letters lossen op in water blijkt uit een voorzichtig proefje. Daarom droog behandelen. De schaal wordt van boven aangelicht. 
 • Chassis deels overgelakt met Flexa, aluminium zijdeglans op waterbasis.
 • Originele netsnoer weer aangesloten – voorzichtig – gemeggerd op 20 Mohm.

Toestand na Reparaties

 • Status Juli 2013: Uiterlijk weer zeer acceptabel. Schaal is en blijft matig. Toestel speelt redelijk op MG dankzij noodoplossing met alternatieve ingangskring. Het maken/restaureren van de originele situatie zal naar verwachting moeizaam en tijdrovend zijn en is dus voorlopig niet aan de orde.
 • Af en toe laten spelen houdt het toestel “ levend”. Geldt eigenlijk voor alle radio’s

Schuin van boven

Chassis ongerestaureerd

Detail voorkant

Stationsnamenschaal

Luidspreker

h.f.deel. Oscillatorkringen en antennekringen haaks op elkaar

Schuin van opzij

Achterkant open

deel onderkant chassis

Karakteristieken

Merk:ONBEKEND MERKLOOS
Type:Onbekend
Serienummer:Niet aanwezig
Bouwjaar:Onbekend, eind jaren veertig?
Frequentiebereiken:LG/ MG/ KG
Middenfrequentie:Circa 480 kHz
Buizenbezetting:6E8/ 6K7G/ 6Q7G/ 6F6G/ 5Y3GB/ ME6
Schaalverlichting:2 x 6,3 V 0,3 A
Bediening:Draaiknoppen aan voorzijde: v.l.n.r. Netschakelaar/Volume, Afstemming, Golfbereikschakelaar
Voedingsspanning:110/ 130/ 150/ 220/ 240 V wisselspanning
Antenne:Extern. Antenne aansluiting voor korte en lange antenne, geen aarde op entree.
Externe Aansluitingen:Antenne en Grammofoon
Maten (H x B x D):25 x 47 x 27 cm
Gewicht:circa 8 kg
Kast:Hout, bruin gelakt
Bijzonderheden:Merkloos. Eenvoudige componenten, goedkope kast en chassis, waarschijnlijk Frans
Typenummers componenten:Electro - dynamische LSP: JOVE Paris.
Collectienummer:
status:
99
In de collectie