Nordmende "Turandot"

 

Het merk “Nordmende” is de opvolger van het in 1923 opgerichte bedrijf “Radio H. Mende & Co”. Dit was gevestigd in Dresden en groeide met een jaarproductie van circa 250.000 stuks uit tot een van de grootste Duitse producenten van radiotoestellen.

Na de Tweede Wereldoorlog lag Dresden in Oost-Duitsland en in 1945 demonteren de Russen de hele fabriek en transporteren alles naar de Sowjetunie.

In 1947 wordt het bedrijf voortgezet in Bremen onder de naam “Norddeutsche Mende-Rundfunk GmbH”, afgekort tot “Nordmende”. In 1977 wordt “Nordmende” aan “Thomson” verkocht, in 1978 wordt de produktie gestaakt.

In de DDR wordt de fabriek voortgezet onder de naam “VEB (Volk Eigenes Betrieb) Funkwerk Dresden" (FWD).

In de jaren vijftig en zestig worden er door Nordmende heel veel modellen op de markt gebracht, waarvan velen met namen ontleend aan de muziek, zoals Parsifal, Othello, Carmen, etc. Veel van deze toestellen hebben min of meer hetzelfde basisontwerp waarop met een aantal variaties wordt voortgeborduurd. Zo bevinden zich in mijn collectie twee toestel van Nordmende, de “Rigoletto” uit 1959 en de “Turandot” uit 1960. Beiden zijn toestellen uit wat je de middenklasse zou kunnen noemen: redelijk compact, weinig “toeters en bellen", betrouwbaar en redelijk geprijsd. Hier beschreven wordt de Nordmende “Turandot” uit 1960

Het toestel is voorzien van Lange,- midden,- korte golf en FM (UKW) van 87,5 - 100 MHz.

De buizenbezetting en de schakeling zijn standaard voor middenklasse radio’s uit die tijd: een FM afstemeenheid met een ECC 85, een ECH 81 als mengbuis voor de LG/MG/KG en als 1e middenfrequent trap voor de FM, de EF89 als middenfrequent trap voor AM en FM, de EABC80 als detector en laagfrequentversterker, de EL 84 als eindbuis, de EM 84 als afstemindicator. Als gelijkrichter wordt een brugcel  B250C75 gebruikt. Toonregeling variabel en met voorkeurstoetsen.

Grotendeels  opgebouwd op printplaat.

Het geluid wordt weergegeven door een vrij royale hoofdluidspreker en een elektrostatische hoge-tonen luidspreker beiden aan de voorkant van het toestel. Die laatste werkt overigens matig. De geluidskwaliteit is goed.

Deze radio is in 2015 door een kennis gered uit de milieustraat en aan mijn collectie toevertrouwd. Uiterlijk in zeer goede staat: alleen een kleine beschadiging aan de binnenkant van de stationsnamenschaal door verouderd kleefband. Inwendig wat stoffig. Speelde niet. Voor reparaties, de documentatie - met dank aan de NVHR - staat  hier

Reparaties

Reparaties Inwendig oktober 2015

  • Uitgekast, gecontroleerd en uitgestoft.
  • Zekering blijkt defect: oorzaak onbekend. Toestel op 240 Volt gezet.
  • Koppelcondensator vervangen, was lek (1 MOhm), wellicht was dit de oorzaak van de defecte zekering
  • Schaallampjes vervangen, een was er defect, de andere duidelijk versleten.
  • Schakelmechaniek gereinigd met “tunerspray”
  • Toestel speelt maar valt regelmatig uit. Oorzaak blijkt een slecht soldeercontact te zijn tussen een aansluiting van de AM m.f. spoel en de printplaat.
  • Toestel werkt nu op alle banden. Schaal klopt zowel voor AM als UKW.

Reparaties uitwendig 2015

  • Op wat kleinere geluidssporen na is dit een zeer fraai toestel. Kast gepoetst met “Pledge” , licht kunststof delen en knoppen eerste voorzichtig gereinigd met spiritus.

Toestand na Reparaties

  • Status oktober 2015: Ziet er goed uit. Speelt weer goed. UKW iets te ongevoelig in vergelijking met de technisch gelijke Nordmende “Rigoletto.”
  • Door tijdgebrek geen uitvoerige controles, geen buizen getest, behalve de koppel-C geen verdachte C’s gecontroleerd hoewel het toestel vol zit met oude (Ero) condensatoren. Heeft tussen 2015 en 2022 af en toe gespeeld. Ook de elektrostatische luidspreker mag wel eens “opgefrist” worden

Achterkant

Detail links

Logo Turandot

Stationsnamenschaal

Chassis bovenkant

Schuin van boven

Achterkant open

Detail rechts

Type identificatie

Karakteristieken

Merk:NORDMENDE
Type:E 14 "Turandot"
Serienummer:F 014984
Bouwjaar:1960
Frequentiebereiken:LG/ MG/ KG/ UKW (87,5 - 100 MHz)
Middenfrequentie:460 kHz/ 10,7 MHz
Buizenbezetting:ECC85/ ECH81/ EF89/ EABC80/ EL84/ EM84
Schaalverlichting:2 x 7 V 0,3A
Bediening:Draaiknoppen voor Volume en Afstemming, kleinere voor hoge en lage tonen. Druktoetsen voor Bass, Spache, Solo en Jazz. Druktoetsen voor Netschakelaar, TA, LW, MW, KW en UKW
Voedingsspanning:110/ 125/ 150/ 220/ 240 Volt wisselspanning 50 Watt.
Antenne:Intern: ferrietantenne (AM) en dipool (FM) en extern
Externe Aansluitingen:Antenne, bandrecorder, platenspeler en externe L.S. (4,5 Ohm)
Maten (H x B x D):31 x 52 x 25 cm
Gewicht:ca 9 kg
Kast:Hout, donkerbruin gelakt. Crèmekleurig kunststof front.
Bijzonderheden:Geen. Toestel uit de betere middenklasse
Typenummers componenten:Zie documentatie
Collectienummer:
status:
154
In de collectie