Nordmende "Rigoletto"

Het merk “Nordmende” is de opvolger van het in 1923 opgerichte bedrijf “Radio H. Mende & Co”. Dit was gevestigd in Dresden en groeide met een jaarproductie van circa 250.000 stuks uit tot een van de grootste Duitse producenten van radiotoestellen.

Na de Tweede Wereldoorlog lag Dresden in Oost-Duitsland en in 1945 demonteren de Russen de hele  fabriek en transporteren alles naar de Sowjetunie.

In 1947 wordt het bedrijf voortgezet in Bremen onder de naam “Norddeutsche Mende-Rundfunk GmbH”, afgekort tot “Nordmende”. In 1977 wordt “Nordmende” aan “Thomson” verkocht, in 1978 wordt de produktie gestaakt.

In de DDR wordt de fabriek voortgezet onder de naam “VEB (Volk Eigenes Betrieb) Funkwerk Dresden" (FWD).

In de jaren vijftig en zestig worden er door Nordmende heel veel modellen op de markt gebracht, waarvan velen met namen ontleend aan de muziek, zoals Parsifal, Othello, Carmen, etc. Veel van deze toestellen hebben min of meer hetzelfde basisontwerp waarop met een aantal variaties wordt voortgeborduurd. Zo bevinden zich in mijn collectie twee toestel van Nordmende, de “Rigoletto” uit 1959 en de “Turandot” uit 1960. Beiden zijn toestellen uit wat je de middenklasse zou kunnen noemen: redelijk compact, weinig “toeters en bellen", betrouwbaar en redelijk geprijsd. Hier beschreven wordt de Nordmende “Rigoletto” uit 1959

Het toestel is voorzien van Lange,- midden,- korte golf en FM (UKW) van 87,5 - 100 MHz.

 Het toestel is voorzien van Lange,- midden,- korte golf en FM (UKW) van 87,5 - 100 MHz.

De buizenbezetting en de schakeling zijn standaard voor middenklasse radio’s uit die tijd: een FM afstemeenheid met een ECC 85, een ECH 81 als mengbuis voor de LG/MG/KG en als 1e middenfrequent trap voor de FM, de EF89 als middenfrequent trap voor AM en FM, de EABC80 als detector en laagfrequentversterker, de EL 84 als eindbuis, de EM 84 als afstemindicator. Als gelijkrichter wordt een brugcel  B250C75 gebruikt. Toonregeling variabel en met voorkeurstoetsen.

Grotendeels  opgebouwd op printplaat.

Het geluid wordt weergegeven door een vrij royale hoofdluidspreker en een elektrostatische hoge-tonen luidspreker beiden aan de voorkant van het toestel. Die laatste werkt overigens matig. De geluidskwaliteit is evenwel goed.

Dit toestel is afkomstig van de vrijmarkt op (toen nog) Koninginnedag in 2003. Compleet, wel vrij vuil met slechte lak - had in de regen gestaan - en deels beplakt met papier. Inwendig ook compleet maar erg stoffig. Voor reparaties, de documentatie - met dank aan de NVHR - staat hier

Reparaties

Reparaties Inwendig 2004

 • Uitgekast en gereinigd.
 • Buizen getest en in orde bevonden, m.u.v. de ECC85. Een helft was zwak (linkerhelft:6/7/8). Buis geregenereerd, heeft wel geholpen maar signaalsterkte varieert. Ook de EM 84 was defect, deze vervangen.
 • Koppelcondensator vervangen, was lek (1 MOhm)
 • Wegens licht brom uit de voeding, elco van 22 uF 350V toegevoegd, waarna geen brom meer.
 • Schaallampjes vernieuwd.

Reparaties Inwendig 2015

 • Bij speeltest veel brom uit voeding. Ligt aan de elco in de voeding. Aan de eerste helft een elco van 50 uF 350 V toegevoegd waarna probleem is verholpen. De originele elco is een exemplaar voor printmontage, deze is niet los te krijgen zonder de print te beschadigen.
 • Toestel op 240 Volt gezet.
 • ECC 85 geeft geen problemen meer.

Reparaties Uitwendig 2004

 • Kast afgeschuurd en gelakt met “Glitsa” parketlak transparant Glans met PU, 2 lagen. Hoeft geen hoogglans te zijn. Originele laklaag was zeer dun en was geen Celluloselak.
 • Luidsprekerdoek gereinigd van opgeplakt papier, voorzichtig met zo min mogelijk vocht.

Toestand na Reparaties

 • Ziet er goed uit, maar oogt wat “ schraal”. Luidsprekerdoek wat vlekkerig. Speelt weer goed. UKW iets gevoeliger dan de technisch gelijke Nordmende “Turandot”
 • Heeft tussen 2015 en 2022 af en toe gespeeld. De elektrostatische luidspreker mag wel eens “opgefrist” worden.

Achterkant

Detail links

Logo Rigoletto

Stationsnamenschaal

Chassis bovenkant

Schuin van boven

Achterkant open

Detail rechts

Buizenbezetting

Karakteristieken

Merk:NORDMENDE
Type:"Rigoletto"
Serienummer:12998
Bouwjaar:1959
Frequentiebereiken:LG/ MG/ KG/ UKW (87,5 - 100 MHz)
Middenfrequentie:460 kHz/ 10,7 MHz
Buizenbezetting:ECC85/ ECH81/ EF89/ EABC80/ EL84/ EM84
Schaalverlichting:2 x 7V 0,3A
Bediening:Draaiknoppen voor Volume en Afstemming, kleinere voor hoge en lage tonen. Druktoetsen voor Bass, Spache, Solo en Jazz. Druktoetsen voor Netschakelaar, TA, LW, MW, KW en UKW
Voedingsspanning:110/ 125/ 150/ 220/ 240 Volt wisselspanning 50 Watt.
Antenne:Intern: ferrietantenne (AM) en dipool (FM) en extern
Externe Aansluitingen:Antenne, bandrecorder, platenspeler en externe L.S. (4,5 Ohm)
Maten (H x B x D):31 x 52 x 25 cm
Gewicht:Circa 9 kg
Kast:Hout, donkerbruin gelakt. Crèmekleurig kunststof front.
Bijzonderheden:Geen. Toestel uit de betere middenklasse
Typenummers componenten:Zie documentatie
Collectienummer:
status:
82
In de collectie