Nog te restaureren

Over radio’s die nog op restauratie wachten..

De radio’s die op deze site onder de verschillende merken zijn beschreven zijn allemaal geheel of vrijwel geheel gerestaureerd of opgeknapt. In elk geval zijn ze toonbaar en werkend, anders gezegd: ze moeten in de huiskamer kunnen staan of met een mooi woord “salonfähig” zijn.

Nu is er in mijn collectie ook een (nog vrij groot) aantal toestellen die alles behalve toonbaar zijn: ze zien er niet uit, ze zijn verwaarloosd, incompleet, kortom niet iets om mee te pronken. Meestal “gered” van een vlooienmarkt of een regenachtige vrijmarkt op Koninginnedag. Sindsdien staan ze te wachten op betere tijden.

Het leek me een aardig idee om aan deze toestellen een aparte rubriek te besteden, compleet met foto’s en beknopte beschrijving. Dit mede als contrast met alle mooie plaatjes elders. Een groot aantal van mijn opgeknapte of gerestaureerde radio’s hebben eenzelfde verleden, maar dat is nergens zichtbaar gemaakt.

De hiervoor genoemde toestellen zijn m.i. nog wel te restaureren, maar zijn gewoonweg nog niet aan de beurt geweest, maar ik hoop dat ze ooit nog in volle glorie op een andere plek op deze website te zien zullen zijn.

Behalve restaureren is ook conserveren een mogelijkheid. Een vorm van conserveren is b.v. herstellen in niet-werkende toestand. Daarbij wordt wel het uiterlijk hersteld maar het binnenwerk wordt schoongemaakt maar verder in tact gelaten (met de originele onderdelen).

Verder is het verstandig om nog te restaureren radio’s af en toe eens te controleren en wat onderhoud te plegen. Denk aan verwijderen van batterijen (transistorradio’s!), elco’s formeren en (uitgangs)trafo’s doormeten en eventueel met de “Hoogspannings Reparatiemethode” weer te herstellen.

Iemand noemde deze rubriek al “het Wrakkenmuseum” en wie op Terschelling is geweest snapt deze opmerking…