National Radio Works type Cyclone duplex 39

“National Radio Works” was een in Brussel gevestigde firma. Het is de voortzetting van de “Ateliers Radio-Techniques Belge,” opgericht in 1935 en gevestigd Rue des Pierres 35 te Brussel. In 1936 wordt het bedrijf overgeschreven naar de Rue des Croisades 35 te Sint-Joost-ten Node. In 1939 volgt een naamswijziging naar National Radio.

Er zijn - voor zo ver bekend - tussen 1934 en 1939 circa 24 modellen uitgebracht waarvan het type “Cyclone” er één van was. Dit toestel heeft vanwege de mogelijkheid een tweede luidspreker aan te brengen de toevoeging “Duplex 39”. In het hier beschreven toestel is van deze mogelijkheid geen gebruik gemaakt.

Het bouwjaar volgt uit de type aanduiding: 1939. Het toestel is voorzien van Lange,- midden- en korte golf. De stationsnamenschaal - tweetalig - richt zich op een Belgisch publiek.

De huizenbezetting is als volgt: een 6K8 is de oscillator/mengbuis, een 6U7G is de middenfrequent versterker, een 6B8G is de detector/laagfrequent voorversterker. Als l.f. eindversterker is een 25L6G gebruikt. De gelijkrichter is de 25Z5 en als afstemindicator is een 6G5 gebruikt.

De 6U7G, de 6B8G, de 6G5 en de 25L6G hebben tevens een “National 37439” aanduiding en zijn dus origineel. 

Door de enkelvoudige afgestemde kring aan de antenne ingang is het toestel op de korte golf niet geheel ongevoelig voor spiegelfrequenties. Het hele h.f. deel is qua spoelen eenvoudig uitgevoerd.

De bediening gebeurt met 3  knoppen aan de voorkant. De middelste dubbele knop is de afstemming, uitgevoerd met een mechanische fijnregeling. De naar verhouding royale kast zorgt voor een goed geluid. De luidspreker is van het permanent-dynamische type.

Het is een z.g.n. U-toestel (U van Universeel), geschikt voor zowel gelijk- als wisselstroom voeding. Het chassis staat dus onder spanning!

Het toestel heb ik in 2014 gekregen van een Belgische collega verzamelaar. Het was hard aan restauratie toe: geen achterwand, lak, luidsprekerdoek en kast in slechte staat met houtworm gaatjes en beschadigd fineer. . Golfbereikschakelaar zat vast, de middelste knop ontbrak. Inwendig lijkt het compleet, veel corrosie en vervuiling, heeft vermoedelijk ergens lang vochtig gestaan. Aan aanwezige het netsnoer te zien moet het toestel minimaal zo’n 10 tot 15 jaar daarvoor voor het laatst gespeeld hebben.

Kortom: een uitdaging.

Hoofdstroomschema

Provisorisch schema

Reparaties

Reparaties Inwendig november 2016

 • Uitgekast en gereinigd. Primaire circuit gangbaar gemaakt. Schema van het hoofdstroom circuit getekend. Gelukkig was de grote voorschakelweerstand in de voeding nog heel.
 • Algemene “smeer- en poetsbeurt” o.a. golfbereikschakelaar gangbaar gemaakt.
 • Buizen getest: 6K8 is van metaal, deze niet getest, maar vervangen door 6K8G (past bij toestel) 6U7G (m.f.): 40 mA, 6B8G (l.f./det): 30 mA, diode 4: 20mA, diode 5: 10 mA (korte testen!) 25L6G: 40 mA, 25Z6G: 2 x 45 mA)
 • Voedingselco’s getest: Eerste helft geregenereerd, in orde. Tweede helft idem, blijft slecht, losgekoppeld en vervangen door nieuwe van 47 uF 300V.
 • Weerstand voor vast negatief: verbrand, onbetrouwbaar. Op grond van vergelijking met andere toestellen was 135 Ohm het meest waarschijnlijk, is te veel, toestel bleek later door te hoog negatief (AVR+drempel) te ongevoelig. Experimenteel bepaald op 22 Ohm.
 • Deze weerstand overbrugd met C van 1000 uF, dit vermindert de brom, is echter niet origineel aanwezig
 • Nieuwe scheidings C’s in Antenne- en Aardaansluiting geplaatst van 0,01 uF 1000V elk. De originele C’s zijn lek.
 • Afschermblik op buizen doorgesoldeerd, buisvoeten gereinigd.
 • De smoorspoel in de voeding is defect en niet te repareren. Vervangen door een type 6006 van Amroh
 • M.F. zuigkring in antenneleiding maakte sluiting met aarde. Moet ooit fataal zijn geweest. Verholpen
 • Diverse C’s en R’s vervangen/gecontroleerd, zie tekeningen. Slecht contact met draad naar oscillatordeel van afstemC, doorgesoldeerd, Toestel begint te werken.
 • Schaal klopt, Oscillator staat voor LG, MG en KG goed afgesteld. LG is zeer gevoelig, MG minder en korte golf is ongevoelig. Afregelen ingangskringen niet goed gelukt, reden niet precies te achterhalen, zijn moeilijk bereikbaar. Wacht op schema.
 • Afschermblik op bodem aangebracht, niet origineel, scheelt wel in brom

Reparaties Uitwendig juli 2016

 • Na verkrijging heeft het hele toestel een jaar lang in een afgesloten plastic zak met bestrijdingsmiddel gezeten. Dit i.v.m. houtwormgaatjes. Geen ongedierte geconstateerd.
 • Kast kaal gemaakt met “Afbijt zonder spoelen” . Houtwormgaatjes opgevuld met houtpasta. “Frencken” donker eiken (krimpt!). Kast op kleur gebracht met Clou waterbeits “ kersen” 171.
 • Fineer gerepareerd, is moeilijk en sterk afhankelijk van structuur, kleur en dikte.
 • Kast gelakt met schellak 230/10, afwerking volgens standaard procedure.
 • Zwarte randen met lak uit spuitbus overgelakt (niet eerst kaal gemaakt). (Spuit de verf eerst in een kommetje en dan met penseel opbrengen – schoonmaken met thinner). Overlakken met schellak, kan onderlaag oplossen, snel en in dunne laagjes doen.
 • Luidsprekerdoek: heel erg vuil en oud, dus voorzichtig behandelen. Overvloedig gereinigd met “Dasty” spray (Wibra). Liet los van ondergrond maar bleef wel heel en kon dus op een schone ondergrond verder gereinigd worden zonder dat de beenderlijm op de luidsprekerplank ondergrond vlekken kan geven.
 • Gedroogd met de strijkbout en met witte houtlijm opnieuw aangebracht. Werd niet helemaal schoon maar is wel origineel.
 • Roestig chassis: gereinigd met staalwol en met Flexa Aluminiumverf op waterbasis behandeld. Deze verf is niet geleidend!
 • Verstrooischerm ontroest en met spuitbusverf crème 702 op kleur gebracht.

Toestand na restauratie

 • Status november 2016: Ziet er goed uit en speelt weer naar behoren. Nog te doen: een alternatieve achterwand maken, vooral om veiligheidsredenen. Het chassis kan onder spanning staan!

Voorkant schuin van boven

Stationsnamenschaal detail

Voorschakelweerstand

Stationsnamenschaal

Onderkant

Chassis ongerestaureerd

Achterkant open

Spoelblok detail

Detail kast ongerestaureerd

Karakteristieken

Merk:NATIONAL RADIO WORKS
Type:Cyclone Duplex 39
Serienummer:37439
Bouwjaar:1939
Frequentiebereiken:LG/ MG/ KG
Middenfrequentie:bekend nog op te meten
Buizenbezetting:6K8/ 6U7G/ 6B8G/ 25L6/ 6G5/ 25Z5
De 6U7G, 6B8G, 6G5, en de 25L6G genummerd “ National” 37439
Schaalverlichting:Philips 8046N/07 18 V 0,2A bajonet
Bediening:Draaiknoppen aan voorzijde v.l.n.r. Netschakelaar/volume, Afstemming grof en fijn, Golfbereikschakelaar
Voedingsspanning:110/ 130/ 220 V Gelijk- en wisselspanning. U-toestel!
Antenne:extern
Externe Aansluitingen:Antenne
Maten (H x B x D):39 x 56 x 37
Gewicht:Circa 5 kg
Kast:Hout, lichtbruin gelakt
Bijzonderheden:Vrij zeldzaam Belgisch toestel
Typenummers componenten:Luidspreker type 634
Collectienummer:
status:
151
In de collectie