Montgomery 578 " Lincoln"

De “Montgomery Radio Corporation” was eind jaren veertig gevestigd in Brussel. Er is niet veel over bekend. Onbekend is ook hoeveel modellen en toestellen er zijn geproduceerd.

Dit exemplaar is model 578 met serienummer 6132. Op de stationsnamenschaal prijkt in de rechter benedenhoek de naam “ Lincoln”.

Het toestel heeft naast Lange- en middengolf twee kortegolf bereiken: een van 13 - 31 meter en een van 31 - 60 meter. De radio was kennelijk bestemd voor een Frans-talig publiek: de aanduidingen op de schaal zijn in het Frans. GO (Grande Ondes) i.p.v. LG, PO (Petit Ondes) i.p.v. MG en OC (Ondes Courtes) i.p.v. KG. Verder: Antwerpen heet “Anvers “ en Londen heet “ Londres”. Het bouwjaar schat ik in op ergens in de periode 1945 - 1950. De schaal met de naam Hilversum op de Lange golf duidt op de situatie van kort na WO II. Op twee buizen staat een datum: 21 juni 1950.

De buizenbezetting is als volgt: de eerste ECH 21 is de oscillator/mengtrap, de tweede ECH 21 is de middenfrequent versterker/ laagfrequent voorversterker, de EBL 21 is detector/eindbuis, de AZ 1 is de gelijkrichter. De afstemindicator is de EM 34.  ECH 21 en EBL 21 zijn combinatiebuizen waardoor met slechts 4 radiobuizen + optionele afstemindicator een compleet toestel kon worden geconstrueerd. Door de enkelvoudige afgestemde kring aan de antenne ingang is het toestel op de korte golf niet geheel ongevoelig voor spiegelfrequenties.

De bediening gebeurt met 4 witte knoppen aan de voorkant. De naar verhouding royale kast zorgt voor een goed geluid. De luidspreker is van het electro-dynamische type.

Deze radio is afkomstig van een kringloopwinkel in Haarlem en aangekocht in 2005. De kast, het luidsprekerdoek, en de stationsnamenschaal zijn in goede staat. Knoppen zitten los. Op de kast zijn enkele hoekjes hersteld. De kast is ooit overgelakt, deze heb ik in 2016 van een nieuwe vernislaag voorzien. Het toestel is bij aankoop niet getest, maar alles zag er compleet uit.

Reparaties

Reparaties Inwendig september 2005

 • In dit toestel waren nogal wat merkwaardig uitgevoerde bedrading en onveilige situaties aanwezig. Het is moeilijk te zien wat origineel is en wat niet, ook omdat er geen schema voorhanden is. Naar beste weten aangepast waar nodig om redenen van veiligheid.
 • Het chassis bleek onder spanning te staan. Oorzaak:  onder de trafo was een 220 Volt aansluitdraad bekneld geraakt. Deze vrijgemaakt en de aansluitingen op het net veilig uitgevoerd. Ook wat andere bedrading aangepast.
 • Buisvoeten gereinigd.
 • De voedingsspanning op de eerste afvlakelco is met + 360 Volt erg hoog. Op de tweede afvlakelco was deze + 150 Volt. Tussen de hoogspanning en aarde was na de tweede afvlakelco een weerstand van 2000 Ohm aangebracht. Deze weerstand verhoogt de stroom door de bekrachtigingsspoel van de luidspreker waardoor deze zeer warm wordt wat m.i. ontoelaatbaar is, dus deze weerstand heb ik verwijderd. Na het verwijderen van deze weerstand zijn deze spanningen resp. bijna + 400 Volt en + 230 Volt. Daardoor werd ook de negatieve voorspanning t.b.v. de EBL 21 beïnvloed welke na het verwijderen van een duidelijk later toegevoegde extra spanningsdeler weer op de juiste waarde werd gebracht.
 • Waarom deze wijziging ooit is aangebracht is een raadsel, misschien om de hoogspanning te verlagen? Toestel functioneert op de gewijzigde spanningen goed.
 • Afstemoog op de + 400 Volt direct na de gelijkrichter aangesloten i.v.m. betere werking (versleten)
 • Golfbereik aanwijzer gerepareerd + diverse kleine werkzaamheden.
 • H.F. deel opnieuw afgeregeld (was willekeurig aan gedraaid). LG osc spoel heeft i.p.v  passende kern een stukje koperdraad (dit laten zitten i.v.m. niet beschikbaar hebben van een vervangende kern). Verder aan het h.f. en m.f. deel niets gedaan.

Reparaties Uitwendig september. 2005

 • Weinig aan gedaan behalve wat poetswerk.

Toestand na Reparaties

 • Status september 2005: Ziet er goed uit een speelt (redelijk) goed. Licht brommertje en wat gepruttel nog op te lossen.
 • Status latere jaren: Regelmatig storingen zoals uitvallen van de KG. Bijkt steeds terug te voeren op de buisvoeten.
 • De lak van de kast blijkt naar de maatstaven van 2016 toch niet acceptabel te zijn. Huidige laklaag is niet origineel en is door vorige eigenaar slecht opgebracht: oude lakresten zichtbaar onder nieuwe laklaag, poriën niet gevuld. Er zijn geen aanwijzingen dat de oorspronkelijke kleur donkerder is geweest.

Reparaties Uitwendig juli 2016

 • De kast is in de zomer van 2016 opnieuw gelakt (zie boven), ook om de fraaie tekening in het fineer beter tot zijn recht te laten komen.
 • Met “Afbijt zonder spoelen” aanwezige laklaag en resten van oude laklagen verwijderd. Poriën gevuld met wit puimsteenpoeder en alcohol. Om beter aan te sluiten bij de oude kleur, kast gekleurd met waterbeits “Clou” waterbeits, kersen, 171. Aangebracht met methode “natte zakdoek” ofwel tamponneren. 
 • Door vorige eigenaar gerepareerde stukjes fineer vervangen door qua kleur en structuur beter passende stukjes. 
 • Schellak opgebracht met dot en kwast, samenstelling 230/10 (230gr schellak per liter ethanol 10 gram Sandarak per liter ethanol). Na behandeling bestaat uit nat polijsten met korrel 800, korrel 2500 en uitklaarpolitoer.

Toestand na Reparaties

 • Status juli 2016: Uiterlijk weer in goede staat. Toestel heeft mooie klank. Behoeft wel regelmatig onderhoud (buisvoeten) en bij de laatste speeltest in 2021 begint een brommetje te ontstaan.

Schuin van boven

Detail bovenkant schaal

Type en serienummer

Onderkant rechts

Achterkant open 2

Stationsnamenschaal

Kwaliteitsmerk

Achterkant open

Detail onderkant schaal

Onderkant midden

Onderkant links

Karakteristieken

Merk:MONTGOMERY
Type:578 "Lincoln"
Serienummer:6132
Bouwjaar:Periode 1945 - 1950 ?
Frequentiebereiken:LG/ MG/ KG1 (13 - 31 m)/ KG 2 (31 - 60m)
Middenfrequentie:Niet bekend
Buizenbezetting:ECH 21/ ECH21/ EBL 21/ AZ 1/ EM 34
Schaalverlichting:4 x 6,3 Volt 0,3A
Bediening:4 draaiknoppen aan de voorzijde: Netschakelaar/Volume, Toonregeling, Afstemming, Golfbereik
Voedingsspanning:110/ 130/ 220 Volt wisselspanning
Antenne:extern
Externe Aansluitingen:Antenne, Grammofoon, ext. LSP.
Maten (H x B x D):38 x 59 x 26 cm
Gewicht:circa 14 kg
Kast:Hout, licht gelakt
Bijzonderheden:Zeldzaam? Toestel van kleine Belgische fabrikant
Typenummers componenten:
Collectienummer:
status:
119
In de collectie