Mijn collectie Duitse radio-apparatuur

Militaire Radio Communicatie

 

Alles wat op radio gebied werd uitgevonden kreeg vrijwel onmiddellijk militaire toepassingen.

Sterker nog, het militaire bedrijf werd een belangrijke stimulans voor ontwikkelingen op radio gebied. Dat geldt voor alle legeronderdelen: Luchtmacht, Marine en Landmacht ontwikkelden hun eigen speciale toepassingen op dit gebied.

Met name de Tweede Wereldoorlog heeft een stormachtige ontwikkeling op alle gebieden laten zien.

Dat heeft een zeer grote verscheidenheid aan apparatuur opgeleverd waarvan veel door verzamelaars gerestaureerd en gekoesterd wordt. Dat gebeurt dan als regel niet ter verheerlijking van het militaire bedrijf maar uit respect en/of interesse voor de toegepaste techniek. Veel van dit materiaal wordt bij gelegenheid ook werkend gebruikt. De algemene benaming van hiervan was “dump” of “surplus” omdat dit spul in de jaren vijftig massaal “gedumpt” werd.

Ik onderscheid twee categorieën : Duits en Amerikaans/Brits (geallieerd). Ik bezit een (bescheiden) collectie materiaal van Duitse herkomst, dat over het algemeen van zeer goede kwaliteit (maar zeer schaars) is, en enkele apparaten van geallieerde herkomst.

Ik hoop deze apparaten t.z.t. wat uitgebreider te beschrijven.

Geïnteresseerden raad ik de “Surplus Radio Society” aan, zie http://www.pi4srs.nl/ Dit is een club van verzamelaars/restaurateurs/gebruikers van dit soort apparatuur.