Advertentie RB januari 1966

Advertentie Radio Elctronica

Een osilloscoop was lang een relatief duur werkplaats- of laboratorium instrument en voor een beginnend elektronica hobbyist/ radio amateur eind jaren zestig vrijwel onbereikbaar. Tegenwoordig is een nieuw instrument betaalbaar en daarnaast biedt de dump (radiobeurzen) voldoende aanbod van afgedankte maar toch goed bruikbare oscilloscopen.

Toen kwam daar de “Glimworm”, een eenvoudig maar toch echt oscilloscoopje. Ik heb hem gekocht als bouwpakket maar ik herinner me niet meer of hij van “Radio ELRA” of ergens anders vandaan kwam. Wel dat ik hem heel precies in elkaar heb gezet, alles 10 x controleren, etc. Ik weet niet exact meer wanneer, ik vermoed zo rond 1968. De bouwbeschrijving stond in “Radio Bulletin”

Nu kon je ook zonder scoop veel doen. maar als je met T.V. toestellen ging rommelen was het wel erg handig.

Het was een openbaring: je kon zien wat je soms wel maar nog vaker niet kon horen. Vervorming, rare pieken op sinussen, etc. Het was natuurlijk geen geijkt instrument, de aanduidingen waren indicatief, maar de meeste golfvormen waren wel zichtbaar. Wel heb ik op het scherm een paar “hulplijnen” aangebracht om de duiding te vereenvoudigen.

Zo ontbreekt in het ontwerp een geijkte meetkop. De ingangsweerstand is wel bekend: deze is 100 kOHm met parallel een condensatortje van 20 pf als frequentiecompensatie. Met deze wetenschap kun je een meetkop maken met een hogere inwendige weerstand. Dan moet wel de capaciteit van het meetsnoer gecompenseerd worden met enkele kleine condensatortjes. De schemabeschrijving geeft hier aanwijzingen voor. Als het scoopje zonder meetkop gebruikt wordt is de frequentie karakteristiek vrijwel recht tot ongeveer 500 kHz waar het -3 dB punt ligt..

Ik gebruik hem soms nog om de modulatiekwaliteit te controleren van mijn AM huiszendertje op 846 kHz waarbij het alleen gaat om de signaalvorm. Dat lukt zelfs nog min of meer op 80 meter...

 

Ik hem uitgebreid op de foto gezet. Hij is nog bijna helemaal origineel. Die grote voedingstrafo zit er op omdat er toen niets anders voorhanden was. Een wat kleinere trafo van b.v. AMROH, als die (nog) bestaat, zou beter passen.

Het is er nooit van gekomen er een kastje omheen te bouwen. Het maskertje aan de voorkant dat de beeldbuis op z’n plek moet houden heb ik voorzien van een viertal stukje kunststof omdat een zekere demping te krijgen. Bijzonder dat hij al 50 jaar oud is en nog werkt...

Ik heb de bouwbeschrijvingen uit Radio Bulletin over dit scoopje ingescand,  klik hier   en  klik hier klik hier

Glimworm - onderkant

 

Glimworm - de middenpagina ongedeeld

Glimworm - zijkant links

Glimworm - bovenkant

Glimworm - schuin van boven

Glimworm - zijkant rechts