Körting-Radio is in 1925 opgericht als Dr. Dietz & Ritter GmbH, Fabrik für Radio-Erzeugnisse und Transformatoren, Leipzig.

In 1932 start men met complete radiotoestellen, in 1934 heeft men al een marktaandeel in Duitsland van ruim 7%. Deze toestellen behoren als snel tot de topklasse van de Duitse ontvangerbouw uit die tijd. De typen “Supramar”, “Ultramar”en “Transmare” behoren volgens sommigen tot de beste ontvangers uit de jaren dertig. De uitdrukking “Mar” en “Mare” suggereren de mogelijkheid van overzeese of intercontinentale ontvangst, wat ook het geval was, daar deze typen een door een goede selectiviteit en gevoeligheid zeer geschikt waren voor korte golf ontvangst.

De vanaf 1934/35 geproduceerde “Novum” modellen waren eveneens succesvol. Deze modellen waren rechtuit-ontvangers met drie lampen, twee afgestemde kringen en voorzien van instelbare terugkoppeling (reflex). De hierna te beschrijven “Körting Novum 40” is de laatste in deze serie in een tijd dat dit ontvangertype al aardig in onbruik begon te raken, ten gunste van de superheterodyne.

Het toestel kostte in 1940 circa 178 Reichsmark.

Na de oorlog vlucht Oswald Ritter in 1948 naar het Westen, en start in 1949 in Marquartstein een radiofabriek. In 1951 verhuist men naar een nieuwe fabriek in Grassau. Er ontstaat echter een afzetprobleem, en Ritter treedt in 1953 af. De nieuwe directie komt met Neckermann overeen dat deze voortaan alle toestellen van Körting afneemt, de export daargelaten. In 1978 moet Neckermann stoppen wegen faillissement, in 1983 gaat ook Körting failliet.

Het bedrijf in Oost-Duitsland wordt in 1948 onteigend en gaat verder als VEB Funkwerk Leipzig.

Het toestel is voorzien van Lange- en Middengolf. De selectiviteit is afhankelijk van de mate van terugkoppeling, deze is niet continu regelbaar maar instelbaar met een potentiometer aan de achterzijde. Deze regelt de spanning op het schermrooster van de EBF 11 en daarmee de versterking.

De golfbereikschakelaar kent drie standen: “Mittelwelle schmal”, “Langwelle” en “Mittelwelle breit”. In de stand “breit” wordt een weerstand van 30 Ohm in serie met de spoel van de eerste afgestemde kring geschakeld waardoor de kring “slechter” wordt en de doorlaatkromme breder. Te gebruiken bij sterke (lokale) zenders, want de gevoeligheid wordt minder maar de geluidskwaliteit beter. En dit zonder de terugkoppeling te veranderen. Zie voor details het schema

De buizenbezetting is als volgt: De EBF 11 doet dienst als hoogfrequent versterker en detector. De ECL 11 is de laagfrequent voorversterker (triode deel) en laagfrequent eindtrap (penthode deel). De AZ 11 is de gelijkrichter. Als afstemindicator is een neonbuisje toegepast. Op deze wijze kan met twee combinatielampen (de gelijkrichter niet meegerekend) een heel aardige ontvanger worden gemaakt.

De geluidskwaliteit is mede door de ruime kast heel behoorlijk en de selectiviteit is zeker op de Lange golf vergelijkbaar met een superheterodyne.

Ook deze radio werd op een NVHR-beurs aangeschaft en wel in 2002 en heeft tot 2014 in depot gestaan. Het toestel verkeerde in erbarmelijke staat: weliswaar waren de knoppen aanwezig, de stationsnamenschaal en het luidsprekerdoek in orde, maar de achterwand ontbrak en de kast zag er slecht uit (zie foto). Er zaten houtwormgaatjes in, dus het hele toestel meteen in een afgesloten plastic zak met insectenspray. Later werd geconstateerd dat er allang geen houtworm meer inzat, maar je weet maar nooit...

Het inwendige was een “uitdaging”. Vuil, geoxideerd, lichtröhre ontbrak, afstemming werkte niet.

Reparaties

Reparaties Inwendig maart 2014

  • Toestel is in het verleden al eens gerepareerd met RFT onderdelen (ECL 11, diverse C’s en R’s) dus niet meer 100% origineel. Alleen defecte onderdelen vervangen door nieuwe en oude in toestel opgeborgen.
  • Luidspreker gedemonteerd en papieren conus gerepareerd met onzichtbaar plakband, “Scotch Magic 810”, geen cellotape gebruiken! Opnieuw centreren is precies werkje, luidspreker werkt weer redelijk.
  • Buizen: getest, allemaal tussen 80 en 100% emissie (min. 32 mA)
  • Hoofdstroomcircuit gecontroleerd, trafo is o.k. isolatieweerstand primair – secundair 100 Mohm
  • Zekeringhouders en spanningscarrousel gereinigd, waren geoxideerd. Volumepotmeter met veel moeite verwijderd, gedemonteerd en contacten gangbaar gemaakt.
  • Elco’s: geregenereerd, eerste elco geen capaciteit, ook niet lek, de tweede is 8 uF. Eerste elco laten staan, nieuwe kleinere toegevoegd. Staat zeer hoge spanning op, zeker bij inschakelen! Op de eerste elco staat 380/420 Volt, meer dan de gangbare 250/300 Volt van nieuwere radio’s. Kijk maar in het schema
  • Alle weerstanden doorgemeten en op een enkele na in orde. Deze vervangen.
  • Alle ontkoppel C’s en laagspanningselco’s zijn lek en dus vervangen/overbrugd.
  • Alle andere C’s binnen de toleranties.
  • Instelpotmeter terugkoppeling: baan en aansluiting onderbroken en met zilverlijm hersteld.
  • Lichtröhre: was samen met bijbehorende instelweerstanden verdwenen en is opnieuw aangebracht
  • 9 kHz filter: spoel defect, draadje hersteld.
  • Afstemkringen: kernen defect en niet meer instelbaar. Spoelen gedemonteerd en ferrietkernen gangbaar gemaakt. Een kern was verdwenen en is opnieuw gemaakt van ferriet van oude potkern (slijpen en verlijmen). Kringen nu weer afregelbaar, is vrij precies werkje. Spoelen zelf waren gelukkig heel.
  • Golfbereikschakelaar: Contacten gereinigd met polijstpapier waar mogelijk en “Tunerspray 600”, werkt weer naar behoren
  • Schaallampjes defect en vervangen door 6,3 V 0,3 A
  • Chassis ontroest met staalborstel en staalwol 0 en 000, geschilderd met Aluminiumverf (Flexa zijdeglans op waterbasis – niet geleidend). Verstrooischerm gelakt met créme-kleurige lak uit spuitbus (mat). Zwarte delen ontroest en met zwarte lak uit spuitbuis (mat) op kleur gebracht (oplossen in thinner en aanbrengen met kwast)
  • Verroeste geleidewieltjes voor afstemschaal gangbaar gemaakt en waar nodig vervangen.
  • Nieuwe snaren aangebracht (oude staaldraad snaren verroest)

Reparaties Uitwendig maart 2014

  • Kast kaal gemaakt met “Afbijt zonder spoelen” Houtwormgaatjes gevuld met Gupa donker eiken (niet perfect) Kast op kleur gebracht met “Clou”waterbeits: Kleurmengsel 1d 166, 1d 171, ¼ d 167, 2 x opbrengen, gevolgd door Kleur 167 (noten middel), 1 x opbrengen. Met fijne staalwol nagepolijst om opstaande houtvezels vlak te krijgen. Geen poriënvuller gebruikt.
  • Blanke Schellak aangemaakt (230 gram/liter), Sandarak toegevoegd ( 10 gram/liter).
  • Geen olie gebruikt. Na uitharden van een aantal lagen nat gepolijst met polijstpapier korrel 2500 op vlakke kurkplaat om “golven” weg te polijsten. Handmatig polijsten werkt onregelmatigheden weg, maar geen “golven”. Dit een paar maal herhalen. Na laatste keer polijsten afwerken met “Uitklaarpolitoer” tot hoogglans.
  • Luidsprekerdoek: niets aan gedaan is oud en kwetsbaar
  • Alternatieve achterwand gemaakt (in 2002).

Toestand na Restauratie

  • Status maart 2014: Geheel gerestaureerd. Speelt weer naar behoren. Genereren/terugkoppeling is wat kritisch punt qua instelling. Op de stand “MG breed” goede ontvangst van sterke zenders.
  • In 2002 vervangende achterwand gemaakt
  • Status november 2015: Kunststof snaar naar stationsnamenschaal loopt niet lekker. Is ook sterk gesleten. Vervangen door katoenen kabelbinddraad dat wat stroever is. Loopt nu goed

 

 

Achterkant open

Onderzijde na restauratie.

Luidsprekerconus vóór reparatie

Stationsnamenschaal

Chassis na restauratie

Deel van chassis met volumeregelaar

Vervangende achterwand

Kast vóór restauratie

Antennekring vóór reparatie

Karakteristieken

Merk:KöRTING
Type:Novum 40
Serienummer:112553
Bouwjaar:1940
Frequentiebereiken:LG/MG
Middenfrequentie:n.v.t., rechtuit ontvanger
Buizenbezetting:EBF11/ ECL11/ AZ11
Schaalverlichting:6,3 Volt 0,3 A
Bediening:Midden voor: Netschakelaar/volume/toonregeling
Rechts opzij: Golfbereik en afstemming.
Achterzijde: instelpotmeters voor “Lichtröhre” en terugkoppeling
Voedingsspanning:110/125/150/220/240 V wisselstroom 55 Watt
Antenne:extern en intern (lichtnetantenne)
Externe Aansluitingen:Antenne, Grammofoon en Externe L.S. (hoogohmig - hoge spanning!)
Maten (H x B x D):32 x 62 x 30 cm
Gewicht:13 kg
Kast:hout, donkerbruin gelakt
Bijzonderheden:Rechtuit ontvanger (type 1V1). Twee h.f. kringen
Typenummers componenten:
Collectienummer:
status:
60
In de collectie