Körting Excello 21520 "Stereo"

Körting-Radio is in 1925 opgericht als “Dr. Dietz & Ritter GmbH, Fabrik für Radio-Erzeugnisse und Transformatoren”, Leipzig.

In 1932 start men met complete radiotoestellen, in 1934 heeft men al een marktaandeel in Duitsland van ruim 7%. Deze toestellen behoren als snel tot de topklasse van de Duitse ontvangerbouw uit die tijd. De typen “Supramar”, “Ultramar”en “Transmare” behoren volgens sommigen tot de beste ontvangers uit de jaren dertig. De uitdrukking “Mar” en “Mare” suggereren de mogelijkheid van overzeese of intercontinentale ontvangst, wat ook het geval was, daar deze typen een door een goede selectiviteit en gevoeligheid zeer geschikt waren voor korte golf ontvangst. De “Körting Novum 40”, een recht-uit ontvanger, wordt elders op deze site beschreven

Na de oorlog vlucht Oswald Ritter in 1948 naar het Westen, en start in 1949 in Marquartstein een radiofabriek. In 1951 verhuist men naar een nieuwe fabriek in Grassau. Er ontstaat echter een afzetprobleem, en Ritter treedt in 1953 af. De nieuwe directie komt met Neckermann overeen dat deze voortaan alle toestellen van Körting afneemt, de export daargelaten. In 1978 moet Neckermann stoppen wegen faillissement, in 1983 gaat ook Körting failliet.

Het bedrijf in Oost-Duitsland wordt in 1948 onteigend en gaat verder als “VEB Funkwerk Leipzig.”

De na-oorlogse productie van Körting beslaat een groot aantal modellen. Van 1960 is de “Körting Excello” serie, met de toevoeging “stereo”.Er zijn van dezelfde “ Stereo” serie verschillende varianten gemaakt.

Allereerst de “ Tonmeister” Stereo met de nummers 21510, 21530, 21575 en 21576. Deze hebben gemeenschappelijk dat in de l.f. eindtrap 2 x EL95 wordt toegepast. Het aantal luidsprekers is afwijkend van dat van de 21520. Allemaal uit 1960

Verder de “ Excello” Stereo met de nummers 22520 en 22674. Deze hebben gemeenschappelijk dat in de l.f. eindtrap 1 x EL 84 en 1 x ECL 86 worden toegepast. De triode van de ECL 86 is de voorversterker voor het ene kanaal, de triode van de EABC 80 die voor het andere kanaal. Deze twee modellen komen uit 1961

Het aantal luidsprekers komt overeen met dat van de 21520 Excello “ Stereo”. De 21520 lijkt op een vroege versie van de 22520. Maar hoe maak je stereo met twee keer EL 95 en één EABC 80? Door het triode deel van de afstemindicator, de EM 84, als voorverversterker te gebruiken.

Om de verwarring nog groter te maken: er zijn ook Excello types 20625 en 20627 uit 1959 die helemaal geen stereo mogelijkheid hebben, wel 2 x EL84 in de eindtrap, maar heel anders geschakeld.

Al deze modellen, inclusief de 21520, zijn dus niet geschikt voor stereo-ontvangst. De 21520 is een mono-ontvanger waarvan de twee eindbuizen parallel zijn geschakeld en die de grote luidspreker en de 3 kleinere electro-statische luidsprekers in het toestel aansturen.

Als de stereo-toets wordt ingedrukt, worden de beide eindtrappen van elkaar losgekoppeld, de EM84 als voorversterker voor het rechterkanaal ingeschakeld, en de bandrecorder -en de grammofooningangen gesplitst. Wie dan ook nog op de beide extra luidspreker aansluitingen een “Zusatz-box” met lage-en hogetonen luidspreker aansluit, heeft een stereo versterker. Onduidelijk is of je de interne luidsprekers moet afkoppelen; dat kan wel maar dan moet eerst de achterwand verwijderd worden, dit is dus niet waarschijnlijk. (Wat blijft er dan van de stereoweergave over?)

De ontvanger heeft LG/ MG/KG en UKW (87,5 - 100 MHz). De buizenbezetting is als volgt: de ECC85 zit in de prefab UKW afstemeenheid. De ECH 81 dient als oscillator/mengtrap voor AM en als eerste m.f. trap voor FM. De EF 89 is de eerste m.f. versterker voor AM en de tweede voor FM.

De combinatiebuis EABC 80 is de detector voor AM en FM en de laagfrequent voorversterker en onderdeel van het toonregelnetwerk. De l.f. eindtrap bestaat uit 2 maal EL 95. DE EM 84 is de afstemindicator. Gelijkrichter is een selenium brugcel, de B250 C75. Opvallend is het aantal zekeringen in het toestel: 4 stuks, 1 in de netleiding, 1 in het gloeidraadcircuit en twee in het hoogspanningscircuit. De meeste radio’s hebben niet meer dan éen zekering.

Ter informatie, de schema’s van de  21530  en de 22520 , met dank aan de schematheek van de NVHR.

Als extra kan worden genoemd de draaibare ferrietantenne voor LG en MG. Zoals bijna ieder Duitse radio uit die tijd heeft ook dit toestel naast regelbare ook met druktoetsen vast instelbare standen voor de toonregeling: “Sprache”, “Orchester”, “Tanz.”

De ruime kast en de grote luidspreker aangevuld met drie electrostaten maken dat de geluidsweergave goed is.

Dit toestel is afkomstig van een kringloopwinkel, en aangeschaft in 2002. Het toestel is volkomen gaaf op enkele minimale gebruikssporen na. Snelle aankoop was wenselijk voordat er b.v. krassen op kwamen, wat in de standaard kringloop omgeving meer dan waarschijnlijk is. Het serviceluikje ontbrak. Omdat de heitoestel er verder ongeschonden uitzag werd aangenomen dat de bedrading van het onderliggende spoelenblok in orde was.

Reparaties

Reparaties Inwendig 2002:

  • De anodespanning was laag en varieerde. De seleniumgelijkrichter heeft een hoge inwendige weerstand en wordt warm. Er blijken na opening ten gevolge van overgangsweerstanden defecte en verbrande cellen in te zitten, een proces dat zichzelf versterkt. Vervangen door modern type brugcel met lage inwendige weerstand. De nu te hoge anodespanning gecompenseerd met een weerstand van 500 Ohm in de + leiding.
  • Doordat de koppelcondensator van een van de eindbuizen defect was werd de stroom zo hoog dat de zekering in de + voeding doorsloeg. Deze vervangen waarna geen problemen meer optraden.
  • Schakelaars en drukknoppen schoongemaakt met tunerspray.

Reparaties Uitwendig 2002

  • Kast wat gereinigd. Verder in prima conditie
  • Vervangend servicepuikje gemaakt.

Toestand na Reparaties

  • Status 2002: Speelt goed, toonregelingen klinken niet overtuigend, electrostaten zwak.
  • In latere jaren met enige regelmaat oppervlakkig getest. De snaar van de FM aandrijving begint te slippen. Dit fraaie toestel verdient na 20 jaar weer eens een echte grote onderhoudsbeurt waarbij o.m. naar kritische onderdelen wordt gekeken en bij voorkeur ook naar de electrostatische luidsprekers.

Achterkant open

Detail links

Onderkant rechts

Stationsnamenschaal

Netspanningskeuze en zekeringen

Spoelenblok

Achterkant

Detail rechts

Onderkant links

Karakteristieken

Merk:Körting
Type:Excello " Stereo"
Serienummer:10020
Bouwjaar:1960
Frequentiebereiken:LG/ MG/ KG/ UKW (87,5 - 100 MHz)
Middenfrequentie:472 kHz/ 10,7 MHz
Buizenbezetting:ECC85/ ECH81/ EF89/ EABC80/ EL95/ EL95/EM84
Schaalverlichting:2 x 7V 0,3A
Bediening:Links voor: Gecombineerde draaiknoppen voor Ferrietantenne en Volume
Rechts voor: gecombineerde draaiknoppen voor Afstemming AM en UKW
Kleine draaiknoppen voor toonregeling.
Druktoetsen voor: netschakelaar “AUS”, bandrecorder “TB”, grammofoon “TA”, LG, MG, KG en UKW.
In het front: “Sprache”, “Orchester”, Stereobalansregelaar, “Tanz” en “Stereo” schakelaar
Voedingsspanning:110/ 127/ 155/ 220/ 240 V wisselspanning 60 Watt
Antenne:Extern en intern; AM: draaibare ferrietantenne, UKW: dipool
Externe Aansluitingen:Antenne, Grammofoon, Externe Luidsprekeraansluitingen voor kanaal links en kanaal rechts.
Maten (H x B x D):36 x 62 x 28 cm
Gewicht:circa 11 kg
Kast:Hout, donker gelakt. In het front veel witte kunststof kaders
Bijzonderheden:Geen echte stereo ontvanger. De l.f. versterker kan met twee externe luidsprekers als stereo versterker geschakeld worden.
Typenummers componenten:Voedingstrafo: BV1127 Uitgangstrafo’s BV 1067II
Collectienummer:
status:
55
In de collectie