Kolster Brandes BR30T

Kolster Brandes is een Brits radiomerk met een Amerikaans moederbedrijf (AT & T - “ American Telephone & Telegraph”). Brandes is een van oorsprong Canadees bedrijf dat in 1922 onderdeel van AT&T wordt.

In 1924 wordt een Britse vestiging opgericht, Brandes Ltd, dat koptelefoons en luidsprekers maakt. Nadat de Amerikaanse moedermaatschappij Brandes in 1928 overgaat in de “Kolster Radio Corporation of America”, wordt de naam van de Britse dochter “Kolster-Brandes Ltd”. Het geheel blijft onder beheer van AT&T.

Tussen 1935 en pakweg 1960 zijn tal van modellen op de markt gebracht, sommige hebben dat vaak wat kenmerkende aparte Engelse ontwerp. De BR30T uit 1947 is wat dat betreft geen uitzondering. Technisch is het een vrij standaard ontwerp, het bijzondere is de kast.

De voorkant is niet plat, maar bestaat uit twee schuine vlakken, uitlopend in een naar voren uitstekend vlak. En in dat vlak bevindt zich zeer dominant de afstemindicator, gevat in een behuizing die precies op een oog lijkt. Dat geeft het gevoel dat de ontvanger je aankijkt en volgt door de kamer; zeker in het donker. Kan het zijn dat daarom dit model nooit populair is geworden en vrij zeldzaam is?

Het toestel heeft Lange-, Midden- en Kortegolf, de laatste verdeeld over twee bereiken:(2 - 6,5 MHz) en (6,5 - 22 MHz). De buizenbezetting bestaat uit een 6K8G als oscillator/mengtrap, een 6U7G als middenfrequent versterker, een 6Q7G als detector/laagfrequent versterker. De 6V6G is de eindtrap en een 5Z4G de gelijkrichter. Als afstemindicator wordt een Y65 (of Y63) gebruikt. De 6U7G is wat verrassend omdat in de BR 20 en de BR 40 een 6K7G wordt toegepast. De 6U7G lijkt origineel: de aansluitingen en de eigenschappen komen vrijwel overeen..

De stationsnamenschaal heeft vrij veel exotische namen, en ook het kortegolfbereik van 2 tot 6,5 MHz dat de zgn. tropenbanden van 120, 90 en 60 meter omvat, duidt er op dat de ontvanger niet uitsluitend voor de binnenlandse markt was bestemd.

Het geluid is redelijk, de afstemming op de korte golf - met name het hoogste bereik - wat moeizaam. Ik heb van deze radio geen schema: wel van de BR20 en de BR 40, die kunnen als inspiratie dienen. De BR 40 is wat uitgebreider dan de BR 20. Zie Kolster Brandes BR20 schema en Kolster Brandes BR40 schema

Deze radio is afkomstig van een NVHR radiobeurs en aangeschaft in 2006. De gehele kast was rood geschilderd en het luidsprekerdoek en twee knoppen goud gespoten. Twee knoppen ontbraken. Verder compleet, ook de uit twee stukken bestaande achterkant.

 

het alziend oog

Instructie

Reparaties

Reparaties Inwendig november 2006

 • Uitgekast en schoongemaakt, buisvoeten gereinigd, etc.
 • Buizen getest, emissie van alle buizen rond de 38 mA, alleen de Y63 was zeer zwak. Nieuwe aangeschaft – schaars dus duur – maar voor dit toestel moet het een nieuwe zijn.
 • De golfbereikschakelaar loopt slecht: er ontbreken twee kogels. Deze opnieuw geplaatst.
 • Afstemwijzer en aandrijving gesmeerd.
 • Netschakelaar/toonregelpotmeter defect, deze vervangen.
 • C van 5000 pf in toonregelcircuit en de koppel C van 10.000 pf vervangen. Deze zijn lek en bevinden zich in spanningvoerende circuits.
 • Voedings elco geregenereerd, eerste helft defect, vervangend modern exemplaar bijgezet.
 • Ontkoppel C over kathodeweerstand van eindbuis getest, bruikbaar en niet vervangen.
 • Diverse weerstanden op afwijkingen gecontroleerd, geen grote afwijkingen gevonden.
 • Eerste m.f. trafo opnieuw afgeregeld, daar was een draadje vervangen naar de topaansluiting van de m.f. buis, waarbij de afstemming verschoven was.
 • Schaallampjes vervangen.
 • Na algemene isolatie- en hoogspanningstesten in werking gezet.
 • H.F. deel niets aan afgeregeld. Speelt nog correct zoals het is.

Reparaties Uitwendig november 2006

 • Kast van rode verf ontdaan. De originele laklaag komt hier slecht onder vandaan, daarna geheel kaal gemaakt.
 • Gebeitst met waterbeits Clou “Nussbaum hell 166,” tweemaal. 
 • Tweemaal Histor Parketlak Hoogglans Transparant (polyurtehaanlak). 3 dagen laten drogen, blijft lang zacht. Daarna schuren met korrel 400. Dit driemaal herhaald (lakken, drogen, schuren,) en tenslotte natpolijsten met korrel 800 en 100.
 • Eindbehandeling met Commandant 4 verdund met Brasso en afgewerkt met Pledge.
 • Deze wijze van lakken vindt niet meer plaats. Politoeren geeft mooier resultaat.

Toestand na Reparaties

 • Status november 2006: Ziet er goed uit en speelt weer goed. Vervangen onderdelen in zakje achterin gedaan. Nog 2 originele knoppen zoeken.
 • Status augustus 2016/2020: Onderhoudsbeurt in 2016 (slechte contacten) en speeltest in 2020, werkt naar behoren, nog geen originele knoppen.

Voorkant, hij kijkt je aan

Onderkant chassis

 

Het h.f. deel van boven

Achterkant

Stationsnamenschaal

Spoelenblok

Achterkant open

Detail met logo

Detail onderkant

Karakteristieken

Merk:KOLSTER BRANDES
Type:BR30T
Serienummer:onbekend
Bouwjaar:1947
Frequentiebereiken:LG/ MG/ KG (2 - 6,5 MHz) en (6,5 - 22 MHz)
Middenfrequentie:470 kHz
Buizenbezetting:6K8G/ 6U7G/ 6Q7G/ 6V6G/ 5Z4G/ Y65 Alle buizen gemerkt met 801552
Schaalverlichting:2 x 6,3 V 0,3A
Bediening:Draaiknoppen voor v.l.n.r.: Netschakelaar/toonregeling, Volume, Afstemming, Golfbereik
Voedingsspanning:110V/ 125 V/ 150V/ 200V/ 225 V/ 250 V wisselspanning
Antenne:Extern
Externe Aansluitingen:Antenne, Grammofoon, Externe L.S. (2 - 5 Ohm)
Maten (H x B x D):30 x 57 x 30 cm
Gewicht:circa 10 kg
Kast:Hout, middelbruin gelakt
Bijzonderheden:De kast met de dominante afstemindicator aan de voorkant
Typenummers componenten:
Collectienummer:
status:
121
In de collectie