J.L.R.

Deze radio is onmiskenbaar van Belgische herkomst, maar de identificatie is moeizaam. Een chassisnummer ontbreekt: alle onderdelen zijn anoniem, de luidspreker is Brits (R&A), de lampen Amerikaans/Nederlands.

De smoorspoel in de gelijkrichter heeft als merkteken: ZA 14745. Dat soort merktekens heb ik eerder gezien, maar dan in een militair dumptoestel. De trafo en de schaal zijn Belgisch (oordeel zelf)

Op de voorzijde prijkt een logo waar twee bliksems in te herkennen zijn: J.L.R. De enig bekende bron is “Radiocollection.be” waar bij fabrikanten “Radio J.L.R.” wordt genoemd, verder geen informatie. Misschien is het wel het enige overgebleven J.L.R. toestel; het kan ook zijn dat het een zelfbouwproduct is waar iemand een willekeurig stickertje op heeft geplakt?

Een schema heb ik er niet van. De opzet is standaard.

Het toestel is voorzien van Lange-, Midden- en Korte golf. In het Frans: GO: “Grande Ondes” , PO: “Petite Ondes” en OC: “Ondes Courtes”. Aan de Vlaamse kant van de schaal: LG: “Lange Golf”, KG: “Korte Golf” en UKG: “Ultra Korte Golf”. Deze laatste zijn benamingen uit de jaren dertig.

De schaal vermeldt echter zowel Hilversum I als Hilversum II op de middengolf maar ook “Huizen” op de Lange Golf.

Ik zou dit toestel willen dateren als ergens tussen 1946 en 1950, misschien is de schaal ouder?

De buizenbezetting: Een 6SA7GT (Hy-Tron) als mengbuis, een 6SK7GT (Sylvania) als middenfrequenttrap, een 6SQ7 (Sylvania) als detector en laagfrequentversterker, een 6V6GT (Philips) als eindtrap en een 5Y3GT (Raytheon) als gelijkrichter.

De afstemindicator is een (perfect werkende) 6E5. Eenvoudige toonregeling. De luidspreker is permanent-magnetisch.

Het toestel zit in een ruime kast, die er aardig uitziet, maar bij nadere beschouwing niet echt geraffineerd ontworpen is. Zo bedekt de achterwand de externe aansluitingen bijna geheel.

Ook is de achterkant wat uitgezakt (zie foto)

Bij een vorige reparatie zijn in het verleden ooit het netsnoer, de voedingselco en enkele andere componenten vervangen. Het afstemoog blijkt nieuw te zijn!

Ik 2001 trof ik het toestel aan op een braderie in Schagen (NH). Geen idee hoe het daar terechtgekomen is, de verkoper wist het ook niet.

Reparaties

Reparaties Inwendig 2001

  • Enkele kleine onderdelen vervangen zoals de koppel-C en de padding C voor lange en middengolf. Elco van de kathodeweerstand eindbuis vernieuwd.

Reparaties Uitwendig 2001

  • Oorspronkelijke laklaag aan de bovenzijde bevatte watervlekken en was versleten, mede door inwerking van daglicht. De kast was blank gelakt.
  • Kast geheel handmatig afgeschuurd en opnieuw gelakt met Glitsa acryl parketlak op waterbasis, 5 lagen. Het frontje bij de knoppen is alleen overgelakt ter vergelijking met de oorspronkelijke kleur. (die weinig afwijkt)
  • Houten sierlijsten en pootjes opnieuw crème geschilderd.

Toestand na Reparatie

  • Status november 2001 Werkend, alleen is het Korte Golf bereik niet geheel in orde te krijgen (41 en 49 meter band zijn vrijwel dood). Alle C’s in spoelblok zijn in orde. MG en LG zijn goed. Probleem later op te lossen.
  • Status november 2018: speelt nog als in 2001, heeft in de tussenliggende jaren geregeld gespeeld.
  • Opmerking: Het toestel is in 2001 gerepareerd en niet volgens de procedures in de  “Radio Restauratie Gids”  (klik op de link). Mede daarom is het verslag wat erg kort.

Achterzijde open

Stationsnamenschaal

Achterzijde dicht

Voedingstrafo

Logo

Karakteristieken

Merk:J.L.R.
Type:Onbekend
Serienummer:Geen
Bouwjaar:Onbekend. geschat tussen 1947 en 1950
Frequentiebereiken:LG/MG/KG
Middenfrequentie:circa 473 kHz
Buizenbezetting:6SA7GT/ 6SK7GT/ 6SQ7/ 6V6GT/ 5Y3GT/ 6E5.
Schaalverlichting:2 x 6,3 Volt 0,3 A
Bediening:Draaiknoppen aan voorzijde: v.l.n.r.:
Toonregeling, Netschakelaar/Volume, Golfbereik, Afstemming
Voedingsspanning:110/130/145/220/245 Volt wisselstroom
Antenne:extern
Externe Aansluitingen:Antenne, Grammofoon, Externe L.S. (hoogohmig - hoge spanning!)
Maten (H x B x D):35 x 60 x27 cm
Gewicht:circa 6 kg
Kast:Hout, licht gelakt. Witte voeten en sierlijsten
Bijzonderheden:Radio van (vrijwel) onbekende producent
Typenummers componenten:Luidspreker: R&A 368A (Brits)
Smoorspoel: ZA14745
Collectienummer:
status:
12
In de collectie