Inovat 386

Jaren terug vond ik op een beurs een chassis van een radio, zonder lampen, zonder kast, zonder luidspreker. Meegenomen onder het motto: er zit altijd wel iets bruikbaars aan.

De schaal was wel aanwezig maar voor een groot deel vervaagd. In het midden van de schaal - daar waar de as van de wijzer achter zit - zijn met wat moeite de letters “Nova” zichtbaar. Een korte zoektocht op internet leverde geen radiomerk “Nova” op. Dus opgeborgen voor nader onderzoek of hergebruik van onderdelen.

Daar kwam jaren lang niets van terecht, tot het kort geleden weer opdook, en wat grondiger onderzocht kon worden.

Het plaatje op de achterkant vermeldt dat het om type 386 gaat, met serienummer 12822, wat toch een zekere productieomvang doet vermoeden. Wat betere bestudering van het logo op de schaal heeft als resultaat dat er ook INOVAT zou kunnen staan. Het INOVAT logo lijkt er sterk op, en ook zijn de I en de T kleiner dan de NOVA. Het chassis (van een toestel kun je niet spreken) is dus een INOVAT type 386

Op de Franse site “Le grand livre te TSF (doctsf.com) is geen type 386 te vinden, wel een type 38 dat enige  gelijkenis heeft met het type 386: de schaal is hetzelfde qua model, maar de lamptypen zijn anders en zijn ook iets afwijkend geplaatst, en niet alle lampen zijn zichtbaar. Zie de beide afbeeldingen (bron: doctsf: collection Gregoire_jacques) waarvan ik vrij ben geweest die te gebruiken.

Hoe verder? Een mogelijk scenario is:

Het chassis ziet er vrij compleet uit (de elco is niet orgineel). Met wat puzzelen zijn het schema en de gebruikte lamptypen wel te achterhalen. Met een losse luidspreker met externe bekrachtiging moet er dan geluid uit zijn te krijgen. De volgende stap zou een houten kastje zijn van het model op de foto.

Het levert geen originele INOVAT op maar wel een aardige “herbouw met originele onderdelen”. Hoeveel types 386 zouden er nog bestaan?

 

Chassis bovenkant. P-voeten i.p.v. octal

Chassis onderkant. Zo te zien vrij compleet

type 38 voorkant (Collection Gregoire Jacques)

Stationsnamenschaal. Is al gereinigd

Voorkant. Het lipje aan de schakelaar heeft iets te maken met de indicatie PO/GO

Chassis achterkant. De elco is niet origineel

Logo. Met wat moeite te herkennen als "INOVAT"

type 38 Achterkant Collection Gregoire Jacques