Hi-Fi Master

Hi-Fi Master

Dit toestelletje is een zeer minimalistisch radiootje met evengoed 5 buisjes, gevoed uit het stroomnet. Het type “Hi-Fi Master” werd onder diverse merknamen op de markt gebracht.

“Zephyr”, een Japans radiomerk, maakte ze en ook “Monarch Electronics” een Amerikaanse firma. In dat geval staat de merknaam op het toestel. Ze werden ook “anoniem” gemaakt: in dat geval staat er “Hi-Fi Master” op de voorkant. De bedenker van de naam kan een zeker gevoel voor humor niet ontzegd worden…. Het basisschema en buizenbezetting lijken in alle gevallen hetzelfde. Dat schema vind je hier.

Het basisschema is voor 110/127 Volt, dit exemplaar is een versie voor 220 Volt. Om het toestel geschikt te maken voor 220 i.p.v. 110 Volt is geen ballastweerstand in de netleiding opgenomen maar een condensator van 2,5 uF. Dat geeft (vrijwel) geen warmteverlies maar de capacitieve weerstand is groot genoeg om samen met de achterliggende schakeling 110 Volt “weg te werken”. De buizenbezetting is namelijk hetzelfde als die in de 110 Volt versie. Op de foto van de onderkant is dat de grote grijze C van 2,5 uF.

Let wel, de 110 Volt versie is geschikt voor gelijk- en wisselstroom, de 220 Volt versie alleen voor wisselstroom. Het is een zg. U-toestel, geschikt voor gelijk- en wisselspanning. Let op: het chassis is rechtstreeks verbonden met het stroomnet!

Nog iets om op te letten: de netschakelaar is enkelvoudig uitgevoerd. Zolang de stekker in het stopcontact zit staat er spanning op het chassis.!

De buizenbezetting bestaat uit 12BE6/ 12BA6/ 12AV6/ 50C5 en 35W4.

De 12 BE6 is de zelfoscillerende mengtrap, de 12 BA6 de m.f. versterker, de 12AV6 de detector/l.f. voorversterker, de 50C5 de l.f. eindtrap en de 35W4 de gelijkrichter. Er zit een absoluut minimum aan onderdelen in, echt een basisschakeling.

Er zit een heel klein ferrietantennetje in waardoor de gevoeligheid laag is. Omdat er maar éen volwaardig m.f. bandfilter in zit is de selectiviteit ook slecht, wat niet onoverkomelijk is.

Het geluid is dat van een klein radiootje, wat het ook is. 

In 2009 op een jaarmarkt gekocht als curiosa. Compleet op de achterwand na. Speelde met zware oscillerende brom.

het basisschema

Reparaties

Reparaties Inwendig 2009

  • De originele voedingelco was losgekoppeld en vervangen door twee losse elco’s. Originele voedingselco is niet te regenereren, capaciteit vrijwel 0. Teruggeplaatst. Vervangers gehandhaafd.
  • De vervangers van 47 en 20 uF zijn o.k., echter niet juist aangesloten (grootste capaciteit direct na gelijkrichtbuis en bovendien was de negatieve aansluiting kennelijk per ongeluk op een aftakking van de oscillatorspoel aangesloten in plaats van op de aarde wat de brom verklaarde.
  • Op correcte manier aangesloten (20 uF na de gelijkrichter en 47 uF na de afvlakweerstand en aan aarde)
  • Antennespoel op ferrietstaaf zat los. Deze wat verschoven om het toestel af te regelen en daarna gefixeerd. Met trimmer hoogste golfbereik gecorrigeerd en afgeregeld.
  • Los zittende luidspreker vastgezet met kit.

Reparaties Uitwendig 2009

  • Gereinigd met “Brasso” en een andere, beter bij de toestel passende volumeknop opgezet.

Toestand na Reparaties

  • Status 2009: Speelt weer zoals bedoeld. Gevoeligheid en selectiviteit gering door simpele opzet. Nog te maken: (veiligheids).  achterwandje.

Achterkant open

Chassis bovenkant

Uitgekast

Chassis onderkant.

Karakteristieken

Merk:Hi-Fi Master
Type:Hi-Fi Master
Serienummer:Niet aanwezig
Bouwjaar:Onbekend, midden jaren vijftig
Frequentiebereiken:MG
Middenfrequentie:452 kHz
Buizenbezetting:12BE6/ 12BA6/ 12AV6/ 50C5/ 35W4
Schaalverlichting:geen
Bediening:Draaiknoppen voor Netschakelaar/volume en Afstemming
Voedingsspanning:220 Volt wisselstroom. U- toestel. Let op: chassis staat onder netspanning!
Antenne:Intern: kleine ferrietantenne
Externe Aansluitingen:Geen
Maten (H x B x D):11 x 18 x 10 cm
Gewicht:Circa 500 gram
Kast:Bruine kunststof
Bijzonderheden:Zeer minimalistisch toestelletje met evengoed 5 buisjes. Elektrisch onveilig.
Door kleine ferrietantenne ongevoelig.
Typenummers componenten:
Collectienummer:
status:
140
In de collectie