Grundig

Over Grundig

Grundig was een Duitse fabrikant van radio’s en andere elektronische consumentenartikelen. In 1930 werd een radiowinkel met de naam Fürth, Grundig & Wurzer, afgekort (RVF) opgericht wat kan worden gezien als het begin van een bedrijf met de naam Grundig.

Kort na de Tweede Wereldoorlog, in 1945, begon Max Grundig in Neurenberg een fabriek van radiotoestellen op maar stuitte daarbij op problemen (hij was niet de enige). De geallieerden stelden strenge eisen aan het produceren van niet-direct noodzakelijke goederen, en radio’s hoorden daarbij. Grundig omzeilde deze beperkingen door in 1947 een radio als bouwpakket (speelgoed!) op de markt te brengen.

In Fürth werd een nieuwe bedrijfslocatie gebouwd. In 1951 werden hier zelfs de eerste televisietoestellen gebouwd en groeide de fabriek snel. In die tijd was Grundig de grootste radiobouwer van Europa. Er werden filialen opgezet in Neurenberg, Frankfurt en Karlsruhe.

Na 1972 begon Philips in de loop van een aantal jaren geleidelijk alle aandelen van het bedrijf te kopen en nam uiteindelijk in 1993 heel Grundig over. Na verkoop in 1998 ging Grundig in 2003 failliet. De hoogtijdagen van de radioproductie lag in de jaren vijftig en begin zestig, toen productiebeperkingen het niet langer onmogelijk maakten om technisch hoogstaande toestellen te maken.

Grundig toestellen uit de jaren vijftig hebben vaak prachtige (bij)namen zoals: “3D klang”; “Wunschklang”; “Zauberklang”; “Raumklang”;”Konsertgerät”; e.d.