Grundig 2050

GRUNDIG heeft in de jaren vijftig (en niet alleen toen) een aantal uitstekende radiotoestellen gebouwd in verschillende prijsklassen. In mijn collectie bevinden zich de typen 955W, 2050 (waarover dit verslag gaat), 3068 en 4067. De 955W is het eenvoudigst, de 2050 kan beschouwd worden als de middenklasse, de 3068 en de 4067 als vertegenwoordigers van de duurdere en luxueuzere klasse. Er zijn uiteraard nog eenvoudiger en luxueuzere toestellen, maar die blijven hier buiten beschouwing.

Het is een compacte goed ontworpen radio. Hoge- en lage tonenregelaars zijn uitgevoerd met grafische weergave. Behalve de hoofdluidspreker bevindt zich aan de voorzijde nog een elektrostatische hoge tonen weergever. Twee verstrooiingsschermen aan de binnenkant van de kast brengen het geluid via twee roosters aan de zijkant naar buiten. Het geheel wordt aangeprezen als “HiFi Zauberklang”.

De buizenbezetting is standaard voor een groot aantal ontvangers uit deze periode: de dubbeltriode ECC 85 als UKW afstemeenheid, de ECH 81 als mengbuis voor LG/MG/KG (AM) en als 1e m.f. trap voor UKW, de EF 89 als 1e resp. 2e m.f. trap voor AM en UKW. De EABC 80 is detector en laagfrequent versterker, de EL84 de eindtrap, de EM 85 de afstemindicator. (deze laatste is wat minder algemeen) Voor de voeding wordt een selenium gelijkrichter gebruikt.Deze radio werd in 2002 aangeschaft in een kringloop winkel. Compleet, stoffig enkele kleinere krasjes. Inwendig niet aan “verbeterd” of “gesleuteld”. Speelde niet op UKW, op MG redelijk. Er was en duidelijke brom hoorbaar. Chassis is ooit eens uitgebouwd (luidsprekeraansluitingen gesoldeerd, aantekeningen bij buisvoeten)

Reparaties

Reparaties Inwendig: 2002

  • Van de voedingselco is één helft defect. Elco niet verwijderd (tast het uiterlijk aan), maar elco van 50 uF bijgeplaatst. (Tijdelijk) opgelost.
  • Electrostatische weergever blijkt defect. Moeilijk te openen en dus (voorlopig) niets aan gedaan.
  • Afstemindicator zwak, niets aan gedaan. Opsterken geen succes en voor zover ik weet ook niet mogelijk. Vervangen van een verlopen weerstand in de voeding van het oog gaf enige verbetering.
  • Ergens in de druktoetsen zat een probleem. Na grondig reinigen met contact spray (de milde soort) “vanzelf”  opgelost.
  • Ontkoppelcondensator anode van hexodedeel mengbuis vervangen, duidelijk defect. (C28, 4,7 nF)

Toestand na Reparatie:

  • Status 2002: Speelt met name op UKW weer zeer acceptabel. Op AM na langdurig gebruik – 3 uur – vervorming en oscilleerneiging. Niet verder uitgezocht.  Spanningen en stromen komen ongeveer overeen met wat normaal is.
  • In de jaren tussen 2002 en 2016 ongeveer eens per jaar laten spelen. Problemen met AM niet meer geconstateerd. Ging goed tot 2016 toen bij de jaarlijkse test een zware brom werd geconstateerd.

Reparaties Inwendig: 2016

  • Zoals verwacht kon worden: de andere helft van de voedingselco defect. Overbrugd met 33 uF, probleem verholpen. (originele elco laten zitten met losgesoldeerde aansluitingen). Rigoreus vervangen is de beste oplossing, maar ik ben daar zeer terughoudend in, met het risico dat je een tijd later weer “aan de bak” moet.

Bij het opnieuw inbouwen van het chassis is er van alles fout gegaan:

  • Kortsluiting in draden schaallamp door contact met chassis. Draad verbrand, zekering bleef heel. Draden vervangen en lamphouder geïsoleerd ingebouwd
  • Het metalen stripje en draadje dat voor contact zorgt met het bodemluikje trok een draadje los op een van de schakelstrips van de golflengteschakelaar. Bij dit soort radio’s met druktoetsen is de open constructie met zeer dunne draadjes van spoeltjes op bijna niet terug te vinden plekken op de schakelstrips is zeer kwetsbaar. Met het schema alleen kom je er bijna niet uit. Uiteindelijk opgespoord met behulp van de wat uitgebreidere documentatie (Reparatuurhelfer). Advies: maak vooraf een paar goede detailfoto’s.
  • Toestel speelt nu niet op AM, wel op FM. Na lang zoeken blijkt de AVR lijn in de stand AM op de volledige voedingsspanning te staan. Oorzaak: geniepige sluiting tussen twee lipjes van de buisvoet van het afstemoog. (dit was ook losgenomen bij het uitbouwen van het chassis) Dit verholpen, en contact geïsoleerd.

Andere reparaties:

  • Koppel C was nog originele “Ero” condensator. Bij meting was de roosterspanning van de eindbuis nog steeds negatief. Condensator preventief vervangen.
  • FM gevoeligheid viel tegen, vergeleken met de 955W. ECC85 vervangen (Siemens), ontvangst daarna zeer gevoelig. Oude ECC85 getest: h.f. deel volkomen dood, aansluiting kathode inwendig onderbroken. Onbekend of dit altijd al zo is geweest, in 2002 had ik weinig vergelijkingsmateriaal.
  • Pennen van de buizen (preventief) gereinigd met gumpotlood. Buisvoeten ook gereinigd.  Dat kun je doen met zo’n ragertje waarmee je ook de ruimte tussen je tanden kunt schoonmaken.

Reparaties Uitwendig: 2016

  • Aan de kast was nog weinig gedaan, behalve wat polijsten met Commandant 4. Enkele kleine beschadigingen aan voor- en zijkant vallen onder de noemer “gebruikssporen” en zijn acceptabel voor een 60 jaar oud toestel.
  • De bovenkant had echt slechte plekken met barstjes in de lak. Dat kon beter.
  • Bovenkant lak verwijderd met “Afbijt zonder spoelen”. Werkt perfect. Deze afbijt laat de kleurbeits in de ondergrond onaangetast. Kale plek bijgewerkt met Clou waterbeits Noten middel nummer 167. De rest van de ondergrond was vlekkerig door veroudering en barstjes in de laklaag. (was door laklaag heen al te zien) Egaal gemaakt met waterbeits noten 167 en licht opgeschuurd.
  • Daarna een (groot) aantal lagen schellak 150 gr/l met dot opgebracht en vlak gepolijst (papier 1000, nat), daarna met “Uitklaarpolitoer” bewerkt en opnieuw een aantal lagen schellak op dezelfde wijze. Na 4 dagen droging (langer drogen is beter) nat gepolijst met papier 1000 en glanzend gemaakt met “Uitklaarpolitoer”. Kan ook met Commandant 4 maar ik heb de indruk dat dit de schellak weer zachter maakt.
  • Zie voor het bewerken van radiokasten het hoofdstuk “Politoeren” in de bibliotheek

Toestand na Reparatie:

  • Status 2016: Bovenzijde weer egaal van kleur en vlak en glanzend. Speelt weer goed. Afstemoog (nog steeds) zwak. Electrostaat werkt (nog steeds) niet. Nog niets aan gedaan.

Achterzijde

Achterzijde open

Buizenbezetting

stationsnamenschaal

Voor als er een draadje los zit..

Karakteristieken

Merk:GRUNDIG
Type:2055
Serienummer:103313785
Bouwjaar:1956
Frequentiebereiken:LG/MG/KG/UKW (87,5 - 100 MHz)
Middenfrequentie:468 kHz/10,7 MHz
Buizenbezetting:ECC85/ECH81/EF89/EABC80/EL84/EM85
seleencel B250 C75
Schaalverlichting:1 x 7V 0,3A
Bediening:Draaiknoppen: Volume en Afstemming
5 druktoetsen: netschakelaar, tonabnehmer (grammofoon), LG, MG, UKW
Kleine grafische regelaars voor lage (2x) en hoge (2x) tonen.
Voedingsspanning:110/125/160/220V wisselspanning 45Watt
Antenne:Intern (ferrietantenne/UKW dipool) en extern
Externe Aansluitingen:Antenne, Grammofoon, externe L.S.
(5 Ohm)
Maten (H x B x D):34 x 53 x 20 cm
Gewicht:circa 6 kg
Kast:Hout
Bijzonderheden:Standaard super uit de middenklasse. Twee luidsprekers (normaal en elektrostatisch)
Typenummers componenten:
Collectienummer:
status:
52
In collectie