Graetz Comedia 4R/216

Graetz Comedia 4R/216

GRAETZ was een Duitse radiofabrikant die midden jaren vijftig series radio’s op de markt bracht met welluidende namen als onder meer Komtess, Melodia, Baroness en Comedia. Het hier beschreven toestel is er een uit de Comedia serie en wel de Comedia 4R/216.
Het is een toestel uit de middenklasse. Het werd enthousiast aangeprezen: een “UKW Vollsuper” met “7 Röhren en 6/9 Kreise”. Vele Duitse radio’s uit deze tijd hebben op dit punt achterwanden die op zich al het lezen waard zijn. Het meest bijzondere van Graetz was wel het z.g.n. “4R-systeem”, als overtreffende trap van 3D waarbij 4R staat voor ruimtelijk in 4 richtingen. Stereo bestond toen nog niet dus werd alles uit de kast gehaald (letterlijk) om een zo goed mogelijke weergave te bereiken.
De bovenkant en de zijkanten van de kast zijn dubbelwandig uitgevoerd. Twee hoge-tonen luidsprekertjes aan beide zijkanten voeden deze dubbele wand waarbij het geluid via een metalen rooster aan de bovenkant rondom wordt uitgestraald. (zie foto).
De buizenbezetting bestaat uit de EC 92, de EF 89, (2x) de EABC 80, de EM 80 en de EL 41. De seleengelijkrichter wordt gemakshalve als 7e buis gerekend. (7 Röhren klinkt beter als 6)
De EC92 vervult een dubbelrol: als UKW afstemeenheid en als oscillator voor de LG en de MG. Het is op zich knap om één enkele triode al deze functies probleemloos te laten vervullen. De eerste EF 89 is in de stand UKW de eerste m.f. trap voor 10,7 MHz, in de stand LG/MG de mengbuis. De tweede EF 89 is de m.f. versterker voor zowel UKW als LG/MG. De EABC 80 is detector en laagfrequent versterker, de EL41 de eindtrap, de EM 80 de afstemindicator.
Behalve de hoofdluidspreker aan de voorzijde bevinden zich in de zijwanden een tweetal elektrostatische hoge tonen weergevers.
Eigenlijk is dit mijn tweede 4R/216. De eerste was afschuwelijk verminkt door hem net boven de stationsnamenschaal te onthoofden en in een platte houten kast te stoppen, met de luidsprekers in een aparte houten box. De klank was best wel redelijk, maar in 2006 kon ik op een rommelmarkt een origineel exemplaar kopen. Inwendig was deze vrij schoon, compleet en origineel. Kast heeft wat lichte beschadigingen, ook wel eufemistisch “gebruikssporen”genoemd.

Zie voor de beschrijving van het 4R systeem deze link: "Het 4R systeem van Graetz"

De servicedocumentatie vind je hier .

Reparaties

Reparaties Inwendig: 2007

  • Algemene grote schoonmaak
  • UKW valt steeds weg. Blijkt slecht contact in de UKW converter te zijn. Gedemonteerd en doorgesoldeerd.
  • Voedingselco had een “bloemkooltje” aan de bovenkant. Bleek de werking niet echt te beïnvloeden, zo gelaten.
  • Electrostaten werken matig. Niets aan gedaan in afwachting van effectieve reparatiemethode.

Reparaties Uitwendig: 2007

  • Kast gepolijst met polijstmiddel (Commandant 4). Beschadiging bijgewerkt. Met krashersteller barstjes en krasjes in de lak gecamoufleerd

Toestand na Reparaties:

  • Status 2007: Ziet er weer behoorlijk uit en speelt goed. Electrostaten nog te repareren. De afstemindicator is matig.
  • Status 2018: Heeft met tussenpozen goed gespeeld, maar er begint zich een brommetje te ontwikkelen. Het binnenwerk nog origineel en zou dus – na meer dan 20 jaar! – weer eens gecontroleerd moeten worden, zeker de z.g.n. koppelcondensator.

Achterwand

 

Stationsnamenschaal

Draaibare ferrietantenne

UKW afstemeenheid

Onderdeel 4R systeem

4R/216 als plano

Karakteristieken

Merk:GRAETZ
Type:Comedia 4R/216
Serienummer:980409
Bouwjaar:1956/1957
Frequentiebereiken:LG/MG/UKW (87,5 - 100 MHz)
Middenfrequentie:460 kHz/10,7 MHz
Buizenbezetting:EC92/EF89/EF89/EABC80/EL41/EM80
seleencel B250C75
Schaalverlichting:1 x 6,3 V
Bediening:Draaiknoppen: links: Volume/Ferrietantenne,. rechts: Afstemming.
Druktoetsen voor: netschakelaar, grammofoon (tonabnehmer), spraak/muziek, LG, MG en UKW. Kleine grafische regelaars voor hoge en lage tonen.
Voedingsspanning:110/127/150/220V
Antenne:Intern (ferrietantenne draaibaar/UKW dipool) en extern
Externe Aansluitingen:Antenne, Grammofoon, Externe L.S
(5 Ohm)
Maten (H x B x D):34 x 53 x 25 cm
Gewicht:circa 6 kg
Kast:Hout
Bijzonderheden:Bijzondere mengschakeling met EC92 en EF89. Geluid wordt verstrooid via rooster aan bovenzijde kast.
Typenummers componenten:Volgt nog
Collectienummer:
status:
9
Verkocht in 2023