Erres KY 466

 

De ERRES KY 466 is een radio uit het betere middenklasse segment. Het toestel is voorzien van de Lange-, Midden- en Korte Golf.(AM)
Het ontwerp is grotendeels gebaseerd op het bekende “4 - lamps standaard ontwerp” maar dan uitgebreid met een trap hoogfrequent versterking.

Deze ERRES heeft een h.f. trap met een EF 22. Deze is als volgt geschakeld: voor Korte Golf ontvangst een afgestemde kring aan de ingang van de EF22, gevolgd door een tweede afgestemde kring tussen de EF 22 en de mengtrap ECH21. Twee afgestemde met een actief element (de EF 22 ) ertussen geeft niet alleen meer versterking maar ook betere selectiviteit dan een enkele kring of een bandfilter.
Voor de Lange- en Middengolf wordt de het ingangscircuit van de EF 22 gevormd door een bandfilter met twee afgestemde kringen en is de EF 22 aperiodisch (zonder afgestemde kring - via een koppelcondensator) gekoppeld met de mengtrap ECH 21. De selectiviteit wordt hier dus bepaald door het bandfilter aan de ingang, de EF22 geeft wat extra versterking.
De buizenbezetting is als volgt: de EF 22 is de hoogfrequent versterker, de eerste ECH 21 is de oscillator/mengtrap, de tweede ECH 21 is de middenfrequent versterker/ laagfrequent voorversterker, de EBL 21 is detector/eindbuis, de AZ 1 is de gelijkrichter.de ECH 21 en EBL 21 zijn combinatiebuizen waardoor met slechts 4 radiobuizen een compleet toestel kon worden geconstrueerd, bij dit toestel uitgebreid met een h.f. trap en een afstemindicator met EM 4.
De prestaties zijn naar mijn mening goed te noemen. De gevoeligheid, selectiviteit en geluidskwaliteit laten weinig te wensen over.
Deze radio is door een vriend van mij in 2012 gered van de milieustraat. Aan de kast is in 2015 het nodige gebeurd om het toestel zijn oorspronkelijke glans weer terug te geven. Na bijna 70 jaar was de lak oud en verweerd. Het binnenwerk was stoffig en nog origineel. Na controle bleek het toestel probleemloos te werken!
Het speelt nu nog steeds met enige regelmaat, zonder problemen. Alleen is de snaar van de afstemwijzer nu gebroken, reden waarom het toestel nu is uitgekast wat meteen de gelegenheid geeft er een paar foto’s van te nemen.
Het kan toeval zijn, maar ik heb nog een Erres KY485,een Philips BX562 en een Philips BX 360A waarvan de teercondensatoren ook nog in goede of althans bruikbare staat zijn.

In de documentatie staat de werking van het toestel uitgebreid beschreven: Documentatie Erres KY 466

 

Reparaties

Reparaties Inwendig 2015

  • Algemeen: Uitgestoft en voorzichtig getest op 150 Volt, het toestel blijkt te werken.
  • Aan/uit schakelaar en golflengteschakelaar gereinigd. Langzaam verder opgestart tot normale bedrijfsspanning en werking gecontroleerd. Toestel speelt normaal, wordt niet warm, lijkt perfect in orde.
  • Schaal klopt, originele afregeling nog in orde. Verder geen controles uitgevoerd.
  • Schaallampjes vervangen, deze waren defect.
  • Noot: normaliter hanteer ik een andere en uitgebreidere opstartprocedure, zoals bij andere toestellen beschreven, maar bij deze leek dat niet echt  nodig.
  • Uitkasten: van achteren af gezien: eerst de linkerkant, de lange assen rechts het laatst, inkasten omgekeerd. Zie ook de aanwijzingen hierna onder “Toestand na Restauratie”

Reparaties Uitwendig maart 2015

Het meeste werk is aan de kast besteed.

Algemene diagnose:

  • Bovenzijde: de lak is dekkend aangebracht waarbij de lak is gekleurd, de kast niet. Lak is plaatselijk erg slecht. Lak type 1.
  • Zijkanten: Niets aan doen! Krassen vullen met dunne schellak. Hout lijkt gekleurd met beits, is niet zeker. De houtnerf is zichtbaar. Lak type 2
  • Voorkanten: Onder de bovenste laklaag lijkt een dunne laag gekleurde beits te zitten. De bovenlaag is plaatselijk slecht en verweerd. De houtnerf is zichtbaar. Lak type 2

Werkzaamheden:

  • De bovenzijde kaal gemaakt door afschrapen en Ron’s Afbijt zonder spoelen. Afschrapen verdient de voorkeur als de lak los zit.
  • Gekleurd met waterbeits 9920. Dit geeft zeer slecht en niet dekkend resultaat. Voor oppervlakken die egaal donker of dekkend moeten zijn is waterbeits geen oplossing.
  • Vegen en strepen bij het opbrengen met kwast, met dot egaliseren werkt niet, de ondergrond neemt het niet voldoende op. Dekkende lak heeft vaak een ondergrond van triplex en geen fineer; waarom ook (dure) fineer gebruiken als er dekkend gelakt moet worden.
  • Afgekeurd en weer egaal geschuurd met staalwol en P800.
  • Het alternatief is om met in alcohol oplosbare kleurstof gekleurde schellak aan te maken. Recept: 1/3 noten 8815, 1/3 kersen 8825 van Fiorio Colori en 1/3 Ron’s beits AZ noten. Aangemaakt in circa 100 ml ethanol. Kleurt zeer sterk, neem ongeveer een puntje van een theelepeltje per kleur.
  • Hiermee circa 100 ml schellakvernis aangemaakt op basis van 230 gr/liter en 10 gr/liter Sandarak. Opbrengen in lagen, geeft nu in een aantal lagen een zeer goed dekkend resultaat. Als de kleur dekkend/donker genoeg is, afwerken met blanke schellak tot de gewenste dikte. (230/10 of 230/20). De kleur is met deze methode dus goed te sturen.
  • Zijkanten: gepolijst met Commandant 4 en uitklaarpolitoer. Krassen vullen met dunne schellak of ethanol lost de laklaag op, niet doen dus. Poreuze lak is bijna niet meer glad te krijgen!
  • Voorkanten: kaal gemaakt als boven, op kleur gemaakt met waterbeits 171 (kersen) en afgewerkt met blanke schellak.
  • Voet: Kale delen gekleurd met voor de bovenkant gebruikte alcoholbeits en voorzichtig met gekleurde schellak overgelakt – voorzichtig en snel zodat de originele lak niet gaat qraqueleren!
  • Nabewerking: lang laten drogen, minimaal een maand. Natgepolijst met P800, daarna met P2500, tenslotte met uitklaarpolitoer. Zeer zachte doek gebruiken, anders veroorzaakt de doek krassen! Sommige doeken bevatten glasvezel, niet alles is als poetslap geschikt.
  • Schaal: sommige randen zitten los! Voorzichtig neerleggen op zachte ondergrond en niet verschuiven. Niets meer aan doen, alleen de buitenkant schoonmaken. Er is de sindsdien trouwens geen verder verval opgetreden.
  • Doek en sierwerk: Aan doek niets gedaan, sierwerk voorzichtig afgenomen met Glassex. Niet poetsen: het metaal is geëloxeerd (een soort oppervlaktebehandeling)

Toestand na Restauratie

  • Status juni 2015: Ziet er weer zeer goed en speelt perfect. Enkele kleine onvolkomenheden aan niet gerestaureerde zijkanten. Te weinig voor complete bewerking. Bovenkant lijkt zwart maar is donkerbruin, net als de voet.
  • Oktober 2019: Het snaarkoord tussen de afstemknop en de afstemcondensator was enige tijd terug  gebroken. Toestel uitgebouwd en snaar vervangen.  Het toestel heeft een vrij ingewikkeld “snarenspel”: de afstemknop bestuurt via een schijf de afstemcondensator, deze schijf is met een snaar gekoppeld aan een tussenwiel, op dit tussenwiel zit een snaar die de afstemwijzer aandrijft, drie aparte snaren dus. Het voordeel is dat wanneer er een breekt, de rest blijft zitten. (die rare knoop in de derde snaar – zie foto – moet nog weggewerkt worden)

 

  • Uitkasten: Het is een lastig toestel om uit te bouwen. Op blz. 6 van de documentatie staat wat er allemaal moet gebeuren om het chassis uit de kast nemen, maar die opsomming is niet compleet. Zo wordt niet vermeld dat je de afstemindicator los moet nemen, maar dat ligt nog voor de hand. Ook moet je het snaartje losnemen dat de indicator van het golfbereik verbindt met de golfbereikschakelaar en daar moet je even op letten. Daarna moet je het chassis uit de kast nemen “op de in figuur 10 aangegeven wijze”. Helaas ontbreekt figuur 10 in alle documentatie die ik tot dusverre gezien heb, maar het gaat als volgt: van achteren af gezien: eerst de linkerkant naar voren halen, de lange assen rechts het laatst, inkasten omgekeerd.  Het vergt wat schuif- en paswerk maar het gaat net. Voor het vervangen van de snaar was half uitkasten voldoende. Tip: het knoopje in de snaar fixeren met nagellak.

 

Achterzijde Open

Onderzijde chassis

Snarenloop 1

 

 

Stationsnamenschaal. Het pijltje rechts geeft het golfbereik aan, dit is de stand MG

 

H.f.deel, trimmers in originele staat

Snarenloop 2

Achterzijde

Licentielabel en typeplaatje

Snarenloop 3

Karakteristieken

Merk:ERRES
Type:KY 466
Serienummer:13062 Philips Licentie A 27974 (chassis) B 27974 (kast)
Bouwjaar:1946
Frequentiebereiken:LG/MG/KG
Middenfrequentie:452 kHz
Buizenbezetting:EF22/ ECH21/ ECH21/ EBL21/ AZ1/ EM4
Schaalverlichting:3 x 8 V 0,35 A
Bediening:Links opzij achter: Toonregeling, Links opzij voor: Volumeregeling/ Netschakelaar
Rechts opzij achter: Golfbereikschakelaar, Rechts opzij voor: Afstemming
Voedingsspanning:110, 125, 145, 200, 220, 245 Volt wisselstroom. 55 Watt
Antenne:Extern en intern: plaatantennne.
Externe Aansluitingen:Antenne, Grammofoon, Externe L.S. 5 Ohm
Maten (H x B x D):32 x 51 x 25 cm
Gewicht:ca. 12 kg
Kast:Hout, bovenzijde donker gelakt, zijkanten en voorkant resp. middel- en lichtbruin met zichtbare houtnerf
Bijzonderheden:Dit toestel heeft een h.f. voorversterkertrap
Typenummers componenten:Uitgangstrafo: GK51239, Voedingstrafo: GK51252
Luidspreker: 4923813 (7 Ohm)
Collectienummer:
status:
150
In de collectie