Erres KY 750

De Erres KY 750 is een compacte radio uit het middensegment. Het is een toestel dat was bestemd voor de export en had daarom geen Lange golf. Het gebruik van de Lange golf was (en is) namelijk beperkt tot Europa, Noord Afrika en Europees Rusland.

Het heeft behalve de Middengolf drie Kortegolf banden, KG I, KGG II en KG III.  KG III staat in Europa ook wel bekend als Visserijband - vanwege het maritieme verkeer - maar wordt in de tropen ook voor omroep gebruikt.

Dergelijke toestellen werden voornamelijk  “tropen radio’s” genoemd omdat de export aanvankelijk bijna uitsluitend bestemd was voor Indonesië en Suriname.

In de loop van de vijftiger jaren is de export bij Van der Heem sterk uitgebreid, niet alleen naar de bovengenoemde maar ook naar enkele tientallen andere landen. Voor ieder exportgebied was een eigen stationsnamenschaal nodig, een andere dan bijvoorbeeld voor Indonesië of Suriname.

Het hier beschreven toestel was onmiskenbaar bedoeld voor Indonesië. Op KG I en KG II staan weliswaar veel Internationale stations, maar KG III, een frequentiegebied met een beperkte reikwijdte, heeft alleen Indonesische namen. De prijs zou rond de Fl 450 zijn geweest.

De stationsnamenschaal heeft lichte letters, hetgeen tegen de achtergrond van het eveneens lichte luidsprekerdoek wat moeilijk leesbaar is. In het donker springen de letters er beter uit.

De KY 750 heeft veel gemeen met de KY 508, een toestel uit dezelfde familie als de KY 505.

De buizenbezetting bestaat uit buizen uit de 40-serie (B8A of Rimlock voet). Een EF 41 doet dienst als hoogfrequent voorversterker met een afgestemde in- en uitgangskring, dit alleen voor de drie KG banden. Voor de middengolf zijn twee afgestemde kringen als bandfilter geschakeld, dus zonder h.f. versterking. De ECH 42 is de oscillator/mengtrap, de middenfrequent versterker heeft een EF 41, de EBC 41 is de detector/laagfrequent voorversterker. Een EL 41 als eindbuis, AZ 41 als gelijkrichter en de EM 34 als afstemindicator.

Het toestel is afkomstig uit een kringloop winkel, en aangeschaft in 2003. De kast was gaaf op enkele krassen op de bovenzijde na. Het luidsprekerdoek, de stationsnamenschaal en en andere ornamenten verkeerden in goede staat en na afname van het achterschot zag het inwendige er compleet uit.

De servicedocumentatie vind je hier

 

Reparaties

Reparaties Inwendig

maart 2007

  • Toestel niet uitgebouwd. Werkt goed, alleen is de MG iets ongevoeliger dan verwacht mag worden. Waarschijnlijk kwestie van afregelen. Niet gedaan omdat hiervoor het chassis uitgebouwd moet worden i.v.m. bereikbaarheid. De MG spoelen en trimmers zijn namelijk moeilijk bereikbaar via het bodemluikje (gedeeltelijk onder de bodem) en zijn goed verzegeld. Ook de m.f. zou mogelijk iets scherper afgeregeld kunnen worden, niet gedaan om dezelfde reden
  • Koppel C gecontroleerd en elco geregenereerd, niet vervangen.

Juni 2017

  • Het ongevoelig zijn van de MG is treedt vooral op bij een vergelijking met KG III. Dat is wat misleidend omdat bij KG III de h.f. voorversterker is ingeschakeld en bij MG niet. Geen actie ondernomen.
  • Volumeregelaar en buisvoeten gereinigd. Volumeregelaar blijft matig en wat krakend.
  • Let op: het toestel bevat nog alle originele teer condensatoren! Misschien zijn er voor de tropenversie duurzamere exemplaren gebruikt?

Reparaties uitwendig 2007

  • Kast gereinigd met Commandant 4 en UktraGlozz Superpolish. Bovenzijde eerst met Jura antikrasbehandeling. Als laatste met Pledge behandeld.

 

Toestand na Reparaties

Status 2007/2017: Speelt (weer) goed bij e.k. servicebeurt teer C’s testen, buizen testen en volumeregelaar reinigen.

Achterkant

Onderkant. Links het h.f. deel

Logo Achterzijde

Aanzicht voorzijde

 

Stationsnamenschaal

 

Front

 

 

Achterkant Open

Buizenbezetting

Detail front

Karakteristieken

Merk:ERRES
Type:KY 750
Serienummer:1206
Bouwjaar:1950/1951
Frequentiebereiken:KG1(10-20m)/KG2(17-54,5m)/KG3(52,5—187m)/ MG (174-525m)
Middenfrequentie:452 kHz
Buizenbezetting:EF41/ ECH42/ EF41/ EBC41/ EL41/ EM34/ AZ41
Schaalverlichting:2 x 8095D
Bediening:Draaiknoppen voor Treble, Netschakelaar, Afstemming, Golfbereik
Voedingsspanning:110/220/245V wisselspanning 45W
Antenne:Extern
Externe Aansluitingen:Antenne, Grammofoon, Externe L.S. ( 5 Ohm)
Maten (H x B x D):31 x 51 x 24 cm
Gewicht:10 kg
Kast:Hout, Bovenzijde donker, verder licht gelakt
Bijzonderheden:Zgn tropenontvanger met stationsnamen uit Indonesië en
Zuidoost Azië.
Typenummers componenten:zie documentatie
Collectienummer:
status:
69
In de collectie