Ducretet L524

Ducretet L524

Ducretet was een Frans bedrijf rond 1900 in Parijs opgericht door Eugene Ducretet en produceerde wetenschappelijke instrumenten. Vanaf 1932 ook radio’ en grammofoons onder de naam “Ducretet Thomson”. Het was een grote producent die tot ver in de jaren vijftig radio’s en televisietoestellen op de markt bracht en toen onderdeel was van de Franse “Thomson Group”

Ook werden onder deze merknaam grammofoonplaten verkocht, later overgenomen door “London Records”. Rond 1980 verdween de merknaam van de markt.

Er werd een groot aantal modellen gemaakt waarvan een er heel veel met een letter begonnen: b.v. C, D, en E. De toestellen uit de midden jaren vijftig begonnen veelal met de letter L, zo ook de L524. Model L624 is dezelfde radio uit een jaar later: 1955/1956.

Het heeft een nogal aparte vormgeving, typerend voor die tijd. 

De Azur “Ariane” en de Radialva “Super But”, elders beschreven op deze website hebben een vormgeving die hier een afspiegeling van zijn.

Afgezien van het ontwerp is het technisch gezien een eenvoudig toestelletje, met weinig “toeters en bellen”

Het is voorzien van Lange-, Midden-, en 2 x Korte Golf: 1 x het hele bereik van 17 - 50 meter en 1 x alleen de 49 meter “Europaband”, afgekort met “BE” (Bande Européenne). Die afkorting kan ook wel“Bande Etalee” = Bandspreiding betekenen. Die zie je wel meer op Franse toestellen, omdat dat een band was waar relatief veel Franstalige omroepstations uitzonden. (Radio Luxembourg, Andorra, Monte Carlo, Allouis). In mijn herinnering was het een band waar altijd veel te doen was met stabiele condities.

De buizenbezetting bestaat uit: UCH 42, UF41, UBC41, UL41 en UY 41. Ofschoon de buizenbezetting anders doet vermoeden is het GEEN U-toestel maar heeft het een volwaardige nettrafo. Wat de ontwerpers hebben gedaan is op de hoogspanningswikkeling aan de secundaire kant van de trafo een aftakking te maken waarop alle gloeidraden in serie staan aangesloten. De schaallampjes daarentegen zijn aangesloten tussen de 115 en 127 Volt wikkeling van de primaire van de trafo. 2 lampjes van 6,3 Volt in serie, iets om op te letten bij het “sleutelen”.

De UCH42 is de oscillator/mengtrap, de UF 41 de m.f. versterker, de UBC41 de detector/l.f. voorversterker, de UL84 de eindtrap en de UY 41 de gelijkrichter. Een afstemindicatie is niet aanwezig. De documentatie vindt je  hier

De prestaties zijn in overeenstemming met het ontwerp en de behuizing: klinkt aardig, vooral voor spraak, wie het “eeuwige gebabbel” van de Franse radiozenders heeft meegemaakt zou zich bij dit toestel thuis gevoeld hebben. Het is ook een eentje een raadsel waar het geluid precies uitkomt: de stationsnamenschaal blokkeert de luidspreker die er achter zit. Wie goed kijkt ziet een rooster (groen) en tussen de schaal en de kast zit een smalle spleet.

Deze radio is afkomstig van een curiosawinkel in Zeeuw-Vlaanderen en aangeschaft in 2006. Het is geen mooi toestel. Het ziet er naar mijn mening “agressief” uit. De kast was gaaf, de schaal vrijwel ook. Serviceluikje ontbreekt, netsnoer verteerd. Achterwand staat bol en is met de verkeerde schroeven vastgezet. Van de voet is een klein hoekje afgebroken. Inwendig heel stoffig en op het oog compleet. Werking niet getest.

Reparaties

Reparaties Inwendig 2008

 • Buizen getest en in orde bevonden, 100%
 • Koppel-C van 25 nF zeer lek en vervangen
 • Boucherot C van 10 nF ook zeer lek (bijna 0 Ohm!) en ook vervangen. Beide C’s vervangen door modern exemplaar in originele glazen behuizing.
 • Aangebrande weerstand in de voeding meet 68 Ohm en niet vervangen (zou 100 Ohm moeten zijn?)
 • Elco’s voeding geregenereerd, de eerste helft is matig, de tweede 100%. Niet vervangen.
 • Defecte schaallampjes vervangen door 2 x 7 V 0,1 A (geen andere voorhanden)
 • Toestel speelt, geen verdere actie ondernomen. (Ook ratel-C niet getest?)

Reparaties Uitwendig 2008

 • Kast gepoetst met Brasso en Bijenwas.
 • Van de schaal afblijven, de letters zitten vrij los.
 • Achterwand vochtig gemaakt en ingeklemd om vlak te krijgen.
 • Knoppen gangbaar gemaakt
 • Bodemluikje gemaakt

Achterkant

Logo 1

Stationsnamenschaal

Buizenbezetting

Achterkant open

Logo 2

Karakteristieken

Merk:DUCRETET-THOMSON
Type:L524
Serienummer:8506017
Bouwjaar:1954/1955
Frequentiebereiken:LG/ MG/ KG1/ KG2 (49 meter)
Middenfrequentie:455 kHz
Buizenbezetting:UCH42/ UF41/ UBC41/ UL41/ UY41
Schaalverlichting:2 x 6,3 V 300 mA in serie op deel van primaire trafowikkeling!
Bediening:Draaiknoppen v.l.n.r. Toonregeling, Netschakelaar/Volume, Afstemming, Golfbereikschakelaar
Voedingsspanning:115/ 127/ 145/ 220/ 240 Volt wisselspanning. Verbruik 40 W
Antenne:Intern: ferrietantenne en extern
Externe Aansluitingen:Antenne, Pick-up
Maten (H x B x D):24 x 32 x 23 cm
Gewicht:Circa 3 kg
Kast:Bruin Bakeliet. Goudkleurige sierstrepen aan de voorkant.
Bijzonderheden:Voorbeeld van een bepaalde in begin jaren vijftig trendy ontwerpstijl. U-buizen maar geen U-toestel!
Typenummers componenten:
Collectienummer:
status:
124
In de collectie